Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Λόγω ΦΠΑ «λουκέτο» στα δικαστήρια

BASIKO_1
Καθολική ήταν η συμμετοχή των δικηγόρων της Κατερίνης στη χθεσινή πρώτη μέρα της τριήμερης προειδοποιητικής αποχής που αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αντιδρώντας στην επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες.
Χθες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης, Χάρης Τζαμακλής, εξηγώντας τους λόγους που... αντιδρούν οι δικηγόροι, υποστήριξε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με το τι σημαίνει επιβολή Φ.Π.Α στις αμοιβές τους.
BASIKO_2«Δεν επιβαρύνει τους δικηγόρους, αλλά τους πολίτες που προσφεύγουν στις υπηρεσίες των δικηγόρων», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι οι δικηγόροι απλά θα κάνουν τους μεσάζοντες μεταξύ των πολιτών-πελατών τους και της Εφορείας, στην οποία θα πρέπει να αποδίδουν, είτε μεμονωμένα, είτε μέσω του Δικηγορικού Συλλόγου, τον Φ.Π.Α.
«Παρουσιάζεται όμως ως φόρος στους δικηγόρους», είπε, «για να ‘χρυσωθεί το χάπι’ στους μισθωτούς και άλλους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα οικονομικά μέτρα».
Πρόσθεσε δε ότι ο, στην ουσία, έμμεσος αυτός φόρος σε βάρος των πολιτών, καθιστά την προσφυγή στη δικαιοσύνη δυσβάσταχτη και αδύνατη για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους
«Αυτό», τόνισε, «αποτελεί υποβάθμιση του θεσμού της δικαιοσύνης έως γελοιοποίησή της», ενώ ταυτόχρονα συνιστά και παραβίαση του Συντάγματος.
Τέλος υποστήριξε ότι αν το κράτος ήθελε να αυξήσει τα έσοδά του, θα μπορούσε, αντί της επιβολής Φ.Π.Α, να ανεβάσει τα κατώτατα όρια αμοιβής των δικηγόρων (που ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις), έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στα πραγματικά όρια των σημερινών αμοιβών για τις νομικές τους υπηρεσίες.
Η προειδοποιητική τριήμερη αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη και την Παρασκευή (καθώς μεσολαβεί η αυριανή αργία), ενώ δεν αποκλείεται να συνεχιστεί περεταίρω, αφού η μεν κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη (το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις επόμενες εβδομάδες) οι δε δικηγόροι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: