Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

"Βοήθεια" μέσω και ΔΝΤ, αν η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί - ΒΙΝΤΕΟ

ΤΕΤΑΡΤΗ 4-3-2010
- Θέτει σκληρούς όρους η Μέρκελ για βοήθεια στην Ελλάδα πάντα με την εμπλοκή του ΔΝΤ
- Όλι Ρεν: αυτή την εβδομάδα απόφαση γιά την Ελλάδα, αλλιώς θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα
- "Σφήνα" των Ευρωσοσιαλιστών γιά τη βοήθεια στην ....Ελλάδα

Πυρετός διαβουλεύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ενδεικτικό του σκληρού παζαριού και του αναβρασμού σε όλη την Ευρώπη είναι ότι ενδεχομένως λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να συνεδριάσει την Πέμπτη το πρωί η Ευρωζώνη.
Ωστόσο τα σχέδια που μέχρι στιγμής έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχουν ως προϋπόθεση να μην μπορεί να δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές. Δηλαδή να αναζητήσει γιά παράδειγμα 20 δισ. αλλά η προσφορά να μην συμπληρώσει το ποσό. Μ'αυτό τον τρόπο όμως δείχνουν να αδιαφορούν παντελώς γιά το ενδεχόμενο δανεισμού, αλλά με πανάκριβο επιτόκιο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της, δείχνει ανυποχώρητη. Μάλιστα στον μηχανισμό βοήθειας η κ.Μέρκελ συμπεριλαμβάνει το ΔΝΤ, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και του δικού της υπουργού Οικονομικών. Διαβάστε τους όρους που θέτει η Γερμανία για να βοηθήσει την Ελλάδα

Οι πιέσεις όμως προς τη Γερμανία, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, εντείνονται. 


Ο Επίτροπος γιά την οικονομία Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα πως  η Ε.Ε. πρέπει να αποφασίσει αυτήν την εβδομάδα τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα» στο ευρώ. «Υπάρχει ήδη η τεχνική προετοιμασία. Τώρα χρειαζόμαστε μια πολιτική απόφαση», τόνισε ο Ρεν σε δηλώσεις του στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (στο ευρώ) ή μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Χαρακτηριστικό είναι και το κοινό ανακοινωθέν Γαλλίας-Ισπανίας, με τους Νικολά Σαρκοζί και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ενώνουν τις δυνάμεις τους, ζητώντας έκτακτη σύνοδο του Eurogroup σε επίπεδο αρχηγών κρατών πριν από τη Σύνοδο της Πέμπτης. «Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει», τα λόγια του Ισπανού πρωθυπουργού. 

"Σφήνα" στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπαίνει το Ευρωσοσιαλιστικό Κόμμα. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα ή το αργότερο αύριο, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου το οποίο θα δανειστεί χρήματα και στη συνέχεια θα τα δανείσει στην Ελλάδα. «Το ταμείο μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, αξιοποιώντας τις γνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε εκδόσεις ομολόγων. Με τα κεφάλαια που θα έχουν συγκεντρωθεί, το ταμείο θα μπορεί τότε να δανείσει χρήματα σε κράτη – μέλη που τα χρειάζονται», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους αξιωματούχοι του κόμματος. Το σχέδιο θα υποστηρίξει ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Ε.Ε.

Όμως η Άγκελα Μέρκελ και η κυβέρνησή της έχουν δεχτεί επικρίσεις τόσο από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόσο και από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και του Βελγίου, ενώ κατά του ενδεχόμενου προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ τάσσεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Δεν υπάρχουν σχόλια: