Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Αγώνας δρόμου για να καμφθεί η Μέρκελ Νέες πιέσεις στο ευρώ που υποχωρούσε στα 1,35 δολάρια

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων που αναμένεται να συνεχιστεί κυριολεκτικά μέχρι το παρά πέντε της αυριανής Συνόδου Κορυφής έχει αρχίσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση για το κρίσιμο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την... Ελλάδα.
Πρωταγωνιστές στον μαραθώνιο είναι όλοι οι κορυφαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης- ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ. Μπαρόζο, ο επίτροπος για την Οικονομία Ο. Ρεν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζ.Κ. Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ.Λ. Θαπατέρο και φυσικά ο άνθρωπος-κλειδί για τις εξελίξεις, η καγκελάριος Α. Μέρκελ που χθες φερόταν να υποχωρεί από την αδιάλλακτη θέση της κατά της παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ανησυχία για τις εξελίξεις στο θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και οι συζητήσεις για πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκάλεσαν νέες πιέσεις στο ευρώ, που υποχωρούσε στα 1,35 δολάρια. Μάλιστα σύμφωνα με τον οίκο Νομούρα, δεν αποκλείεται το ενιαίο νόμισμα να βουλιάξει ακόμη και στα 1,25 δολάρια.

Σε χθεσινή πρωτοσέλιδη συνέντευξη στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» με τον τίτλο «Ο Μπαρόζο απαιτεί αλληλεγγύη για την Ελλάδα», ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε κατά της πολιτικής «μη βοήθειας» της Ελλάδας από το Βερολίνο, επιμένοντας ότι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας πρέπει να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στο ευρώ και τις αγορές ομολόγων.

«Ξέρω τη Μέρκελ...»
Ο Μπαρόζο παραδέχθηκε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς τη γερμανική βοήθεια, εκφράζει όμως την πίστη ότι το Βερολίνο μπορεί να ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιδράσεις και να υποστηρίξει τη χορήγηση ευρωπαϊκού οικονομικού πακέτου στην Ελλάδα αν και όταν αυτό ζητηθεί. «Ξέρω τη Μέρκελ. Δεν αμφιβάλλω ότι αν χρειαστεί θα ταχθεί υπέρ της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί βοήθεια 30 δισ. ευρώ, από τα οποία- σύμφωνα με τον Μπαρόζο- το ΔΝΤ θα μπορούσε να δώσει μόνο 20 δισ. ευρώ.

Άμεση συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα φέρεταισύμφωνα με δημοσιεύματα των Βloomberg και «Financial Τimes Deutschland»- να επιδιώκει και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χ. Βαν Ρόμπαϊ. Τα δημοσιεύματα επικαλούνται εκπρόσωπο του κ. Ρόμπαϊ που δηλώνει πως στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ τάχθηκε κατά της χορήγησης χαμηλότοκων δανείων, τα οποία έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Την ανάγκη να οριστικοποιηθεί ένας μηχανισμός πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα για να πάψει να υφίσταται κλίμα ανησυχίας επισήμανε χθες και ο Α. Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ο. Ρεν. Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
ΜΠΑΡΟΖΟ
Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο πρέπει να οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια σε ευρώ και αγορές ομολόγων

Παρασκήνιο για σύνοδο των αρχηγών της ευρωζώνης

ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ υπήρχε χθες για σύνοδο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου. Τη διενέργεια της συνόδου ζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Λ. Θαπατέρο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα και στόχο να εξεταστεί πιθανή θέσπιση μηχανισμού αντιμετώπισης δημοσιονομικών κρίσεων. «Πρέπει το Εurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει», δήλωσε ο Θαπατέρο.
Υπέρ της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας τάχθηκε χθες ο ακραίος ευρωπαϊστής, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γκ. Βέρχοσταντ.(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: