Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Παρέμβαση Αλογοσκούφη για την διάσωση της Ευρωζώνης !!!

ΤΕΤΑΡΤΗ 24-3-2010

gfdgf.JPG
Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την επίλυση του ελληνικού δημοσιονομικού προβλήματος τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παίξει μόνο δευτερεύοντα ρόλο. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ο πρώην "τσάρος" έκανε από διεθνές βήμα παρέμβαση για την ...κρίση!
Απαντώντας σε ερωτήσεις παρισταμένων, μετά την ομιλία του στο Διεθνές Κέντρο Νομισματικών και Τραπεζικών Σπουδών της Γενεύης με θέμα «Μακροοικονομική πολιτική και η ευρωζώνη μετά την κρίση» εκφράστηκε θετικά για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες έλαβε σοβαρά και αναγκαία μέτρα. Πρόσθεσε ακόμη πως καθώς προχωρεί στη μείωση των ελλειμμάτων θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Επισήμανε ωστόσο πως η συνεχής συζήτηση για σενάρια σωτηρίας της Ελλάδας από χρεοκοπία ή προσφυγής στο ΔΝΤ προκαλούν μόνο ζημιά, ότι το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τα μεγάλα ελλείμματα και όχι η αξιοπιστία των αριθμών και ότι, τέλος, η κρίση που διέρχεται η Ευρώπη προσφέρει μια ευκαιρία για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που δεν θα πραγματοποιούνταν διαφορετικά.
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στα διδάγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που απαιτούν, όπως ανέφερε, «παγκόσμιες λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα», σωστή μακροοικονομική πολιτική και αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών.

Αφού περιέγραψε τη βαθιά ύφεση που έπληξε την ευρωζώνη το 2009, την επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών και την αύξηση της ανεργίας σε όλες τις χώρες της, παρουσίασε ένα πλάνο μακροοικονομικής πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης !!! Aπό freeecity  
epikairo : Xωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει να υπερασπίζεται με πάθος ότι την περίοδο 2004-2008 έγινε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ υποστηρίζει ταυτόχρονα  ότι το έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 κάτω από 3% για πρώτη φορά το 2006, ενώ το 2007 ήταν 3,7%. Τέλος όλα   τα ρίχνει στην  "κακιά" οικονομική κρίση που επιδείνωσε τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και στους λαϊκιστές και κρατιστές που δεν άφησαν να προχωρήσουν οι κατ΄ αυτόν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Η πρόσφατη έκθεση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων αναφέρει ότι το 2009 το δημόσιο χρέος ήταν υψηλότερο κατά 22 μονάδες του ΑΕΠ ή 55 δισ. ευρώ από ό,τι έλεγαν οι υπουργοί της ΝΔ. Μετά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις διαφόρων προβλέψεων, το χρέος έκλεισε στο 113,4% του ΑΕΠ (από 91,4%) και αυτό ήταν αποτέλεσμα των κρυφών ελλειμμάτων και των χρεών του Δημοσίου που είχαν μπει κάτω από το χαλί.
Aπό το 2,95% έλλειμμα του ΑΕΠ - δηλαδή κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του 3%- που κληρονόμησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 όπως λέει το ΠαΣοΚ ως το 12,7% που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ είναι μεγάλη απόσταση και οι αριθμοί είναι αρκετά σκληροί με τη ΝΔ. Εξάλλου κανένα «γαλάζιο» στέλεχος, ούτε ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει τον τρόπο διαχείρισης και την εκτόξευση του ελλείμματος, εδικά μετά την αύξηση του ΑΕΠ.
Υ. Γ Αλήθεια η περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζεται ως case study διάσωσης μιας χώρας από την οικονομική κρίση   , ώστε να  καλείται  ο κ.  Αλογοσκούφης σε διεθνή συνέδρια  να παρουσιάσει και πλάνα μακροοικονομικής πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης...
Τα Νόμπελ οικονομίας πότε να δίνονται άραγε ???

Δεν υπάρχουν σχόλια: