Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Εξαφανίστηκε νησί στον κόλπο της Βεγγάλης

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Το νησάκι Νιου Μουρ που εδώ και 30 χρόνια αποτελούσε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, τελικά έδωσε μόνο του λύση στην έριδα: εξαφανίστηκε στα νερά του Κόλπου της Βεγγάλης, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
«Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι δύο χώρες έπειτα από..... χρόνια διαλόγου τελικά επιλύθηκε από την κλιματική αλλαγή» σχολίασε ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Καλκούτας.
Το Νιου Μουρ, ένα από τα πολλά του νησιωτικού συμπλέγματος Σούντερμπαν, έχει πλέον βυθιστεί εντελώς όπως επιβεβαιώνουν οι δορυφορικές φωτογραφίες και οι περιπολίες του λιμενικού, εξήγησε ο ερευνητής. Μόνο οι κορυφές μερικών δέντρων διακρίνονται να εξέχουν από το νερό.
Το Μπαγκλαντές, με πληθυσμό 150 εκατομμυρίων απειλείται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή λόγω του χαμηλού υψομέτρου του. Το 18% των παράκτιων περιοχών θα βυθιστεί και 20 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά ένα μέτρο έως το 2050, όπως προβλέπουν ορισμένα κλιματικά μοντέλα.
Η ομάδα του Δρ Χάζρα καταγράφει ανησυχητική αύξηση στο ρυθμό άνοδο της στάθμης στον Κόλπο της Βεγγάλης, ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ινδία. Μέχρι το 2000, η άνοδος περιοριζόταν στα 3 χιλιοστά ανά έτος, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αυξηθεί στα 5 χιλιοστά ανά έτος, εξήγησε ο ερευνητής.
Πολλά ακόμα από τα νησιά του συμπλέγματος Σούντερμπαν έχουν χαμηλό υψόμετρο και πιθανότατα δεν θα γλιτώσουν. Το 1996 εξαφανίστηκε στα κύματα το νησί Λοχακάρα, αναγκάζοντας τους λιγοστούς κατοίκους του να μετακομίσουν. Το γειτονικό νησί του Γκοραμάρα έχει βυθιστεί κατά το ήμισι και δέκα ακόμα νησιά απειλούνται.
Το νησί Νιου Μουρ , το οποίο ονομαζόταν και Σάουθ Ταλπάτι στο Μπαγκλαντές, είχε μήκος 3.5 χλμ και πλάτος 3 χλμ. Πάνω του δεν υπήρχαν μόνιμες κατασκευές, αν και η Ινδία είχε στείλει το στρατό να υψώσει τη σημαία της στο νησί το 1981.
Παρά την εξαφάνισή του, το θέμα των συνόρων παραμένει ανοιχτό ανάμεσα στις δύο χώρες.(ΝΕΑ)
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: