Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

370 δήμοι σ’ολη τη χώρα

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Εντός Μαΐου θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη»
370 δήμοι
σ’ολη τη χώρα
Περίπου 370 θα είναι οι νέοι δήμοι μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», το οποίο δεν προβλέπει συνένωση των μεγάλων δήμων, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γ.Ραγκούσης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

«Ήγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεί του προγράμματος 'Καλλικράτης'», δήλωσε ο υπουργός.

Ο κ.Ραγκούσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου «Καλλικράτης». Όπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη ...συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Εντός Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, ακόμη, ότι οι δήμοι αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο: πολεοδομικές αρμοδιότητες, πολιτικές πρόνοιας, αρμοδιότητες υγείας, προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια, αρμοδιότητες παιδείας, εμπορίου, ανάπτυξης και μεταφορών.

Ο κ.Ραγκούσης κατέστησε σαφές πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν.Κακλαμάνης μετά την τοποθέτηση του υπουργού τόνισε πως ο κ.Ραγκούσης έβαλε ψηλά τον πήχυ, γεγονός που τον χαροποιεί, αλλά εάν δει πως ο πήχυς κατεβαίνει, η ΚΕΔΚΕ θα είναι αντίθετη, τόνισε. http://kraxtis-gr.blogspot.com/
 /

Δεν υπάρχουν σχόλια: