Αίγυπτος: Ανακάλυψη γιγαντιαίου αγάλματος, 3.000 ετών


thothΜια αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε ένα γιγαντιαίο άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια του θεού της σοφίας Θωθ, που απεικονίζεται ως μπαμπουίνος, ανακοίνωσε σήμερα το τμήμα των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
Το άγαλμα ύψους τεσσάρων μέτρων ανακαλύφθηκε σπασμένο σε τέσσερα κομμάτια, μαζί με δύο άλλα αγάλματα, κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη μείωση της στάθμης του νερού στο Λούξορ (νότια) που θα συμβάλει στη διατήρηση ...των φαρωνικών ναών της πόλης, διευκρινίζει στην ανακοίνωση του το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.
Το γλυπτό χρονολογείται στη δέκατη όγδοη δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο απο το 1550 έως το 1290 π.Χ. περίπου.
"Είναι η πρώτη φορά που ένα άγαλμα του μεγέθους αυτού του Θωθ, που απεικονίζεται με τη μορφή πιθήκου, ανακαλύπτεται", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μανσούρ Μπορέικ, επικεφαλής των φαραωνικών αρχαιοτήτων στο Λούξορ.
Τα αγάλματα βρέθηκαν κοντά στο ναό του Αμενχοτέπ III.
Ένα άλλο άγαλμα, του οποίου βρέθηκε μόνο το πάνω μέρος, απεικονίζει τον Αμενχοτέπ ΙΙΙ και τον θεό Ωρο, ο οποίος απεικονίζεται ως γεράκι.
"Η ομάδα αυτή έχει ανακαλύψει επίσης τη βάση του αγάλματος από αλάβαστρο, που πιθανολογείται ότι είναι η βάση ενός αγάλματος του Αμενχοτέπ ΙΙΙ", δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.
Ένα άγαλμα από γρανίτη του Φαραώ Ραμσή, ο οποίος βασίλευσε πριν από περίπου 3000 χρόνια, βρέθηκε επίσης στην περιοχή.(ΝΕΤ)