Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Αποκάλυψε χθες η αρχαιολογική σκαπάνη της ΚΖ’ εφορείας αρχαιοτήτων Πιερίας

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 
Νέα σημαντικά ευρήματα
* Δηλώσεις στην «Η» της αρχαιολόγου κ. Αθηνάς Αθανασιάδου για τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο Μακρύγιαλο
* Οι έρευνες γίνονται υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου κ. Μάνθου Μπέσιου και με την παρουσία του δημάρχου Μεθώνης Κ.Αβραμίδη
Νέα και αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα αποκάλυψε χθες η αρχαιολογική σκαπάνη της ΚΖ’ εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Πιερίας σε περιοχή έξω από τον οικισμό του Μακρυγιάλου.
Πρόκειται για ελεφαντένια διακόσμηση, ..χάλκινα – επίχρυσα στεφάνια για διακοσμητικούς λόγους, πυραμιδόσχημα χρυσά ενώτια, ασημένιο νόμισμα, ένα ασημένιο δαχτυλίδι κ.ά., που βρέθηκαν σε τάφο ο οποίος αποτελεί τμήμα συστάδας ταφικών θαλάμων του 4ου π.Χ. αιώνα.
Επίσκεψη δημάρχου Μεθώνης
Ο δήμαρχος Μεθώνης, Κώστας Αβραμίδης, σε επιτόπου επίσκεψη που πραγματοποίησε στο σημείο που βρέθηκαν τα ευρήματα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τα νέα αρχαιολογικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του είχε συζήτηση με την αρχαιολόγο κ. Αθηνά Αθανασιάδου για το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι τάφοι του 4ου αιώνα π.Χ. και για τα αντικείμενα που ήταν μέσα.
Και όπως στη συνέχεια τόνισε, ο ίδιος έχει κάνει κινήσεις για γρήγορη προώθηση μελέτης που αφορά στην κατασκευή αρχαιολογικού κτιρίου στο Μακρύγιαλο, ώστε όλα αυτά τα ευρήματα καθώς και όλα τα άλλα που κατά καιρούς ήρθαν στο φως, να εκτεθούν και να δοθεί η δυνατότητα στους Πιεριείς αλλά και στους ξένους και ντόπιους επισκέπτες να τα θαυμάσουν αλλά και να αποκτήσουν νέες γνώσεις για την ιστορία της περιοχής.
Κατά πληροφορίες, η κατασκευή του αρχαιολογικού κτιρίου μπορεί να υλοποιηθεί μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ αφού γίνει σχετική μελέτη, στην εκπόνηση της οποίας μπορεί να συμβάλει και η πιερική αναπτυξιακή.
Η κ. Αθηνά Αθανασιάδου
Σε δηλώσεις της στην «Ημερήσια», η αρχαιολόγος της ΚΖ’ εφορείας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων Πιερίας, κ. Αθηνά Αθανασιάδου, ανέφερε αρχικά ότι οι ανασκαφές είναι υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Μάνθου Μπέσιου. 
Ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για συνέχεια ανασκαφών που άρχισαν τον Ιανουάριο του 2010, όπου είχε βρεθεί μια πρώτη συστάδα τάφων.
«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι έρευνες και βρίσκονται προς το τέλος τους», είπε στη συνέχεια η αρχαιολόγος και ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν δυο ειδών συστάδες τάφων, μία που χρονολογικά ανήκει στον 4ο π.Χ. αιώνα και μία που χρονολογικά ανήκει στον 3ο π.Χ. αιώνα.
Ταφικά αντικείμενα του 4ου αιώνα
Εκείνη η συστάδα τάφων που ανήκει στον 4ο π.Χ. αιώνα, αντιπροσωπεύεται από μεγάλα σκάμματα (τάφους), χρησιμοποιούνταν ξύλινες κλίνες για τον ενταφιασμό των νεκρών ενώ είχαν και σκαλοπάτια για να κατεβαίνουν στους νεκρικούς θαλάμους. Το βάθος των νεκρικών θαλάμων είναι περίπου 2 με 2,20 μ. από τη σημερινή επιφάνεια της γης.
«Πρόκειται για ταφές με πλούσια κτερίσματα. Έχουμε βρει τάφους παιδικούς αλλά και τάφους ενηλίκων. Βρήκαμε και μία με δύο περιπτώσεις συλημένων τάφων, βέβαια η σύλησή τους είχε γίνει κατά την περίοδο της αρχαιότητας.
Πάντως, παρά τη σύληση υπήρχαν και άλλα ευρήματα, επειδή τότε εκείνοι που έκαναν τη σύληση, έψαχναν κυρίως για κοσμήματα ή, το πολύ, για χάλκινα αντικείμενα, δηλαδή έψαχναν αντικείμενα που θα μπορούσαν να λιώσουν και να χρησιμοποιηθούν ξανά. Τα πήλινα δεν τα πείραζαν όμως», ανέφερε η αρχαιολόγος.
Και συμπλήρωσε: «Από έναν τέτοιο τάφο βγάλαμε και μια πήλινη ερυθρόμορφη υδρία η οποία είναι πολύ καλής τεχνικής, που είναι υπό συντήρηση, δείχνει μια σκηνή λουτρού γυναίκας καθώς και πρόσωπα που συνοδεύουν τέτοιου είδους σκηνές».
Κι άλλη συστάδα τάφων
Η άλλη συστάδα μπορεί να είναι και του 3ου αιώνα π.Χ., περίοδος όπου παύει η μεγάλη ακμή, τα σκάμματα (τάφοι) γίνονται μικρότερα, πιο ρηχά, «βέβαια βρίσκουμε και εδώ αγγεία πήλινα, κτερίσματα και άλλα αντικείμενα, δεν έχουν όμως την αίγλη που βρήκαμε στις ταφές του 4ου αιώνα π.Χ.», τόνισε
Υπογράμμισε δε ότι οι ταφές περιόδου του 4ου αιώνα είναι πιο εντυπωσιακές, έχουν τα στεφάνια σαν στολίδια και έχουν οπωσδήποτε ελεφαντένιες διακοσμήσεις.
Τα νέα ευρήματα
«Ο σημερινός τάφος που ανοίγουμε είναι και αυτός του 4ου αιώνα π.Χ., πρόκειται για μια γυναικεία ταφή, πλούσια κτερισμένη, έχει μέσα πολλά αγγεία, κυρίως πήλινα, όπως: σκηφίδια, σκήφους μεγαλύτερους, λυκίθια (ήταν τα αρωματοδοχεία), έχει ένα χάλκινο ηθμό (σουρωτήρι) και μια χάλκινη αρύταινα (κουτάλα) και αυτά είναι σχήματα που παραμένουν μέχρι τις μέρες μας.
Βρέθηκαν επίσης μια ελεφαντένια διακόσμηση, τέσσερα χάλκινα – επίχρυσα στεφάνια που και αυτά τα χρησιμοποιούν στο κρεβάτι για διακοσμητικούς λόγους, δύο πολύ όμορφα χρυσά ενώτια (σκουλαρίκια) πυραμιδόσχημα, ένα ασημένιο νόμισμα και ένα ασημένιο δαχτυλίδι», δήλωσε η κ. Αθανασιάδου.
Χαρακτήρισε αυτή την ταφή ως «πολύ πλούσια αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα» και σημείωσε ότι «το ενδιαφέρον βέβαια είναι στα κονιάματα, διότι και αυτή η ταφή είναι επιχρισμένη με κονίαμα. Το κονίαμα αυτό είναι κίτρινου χρώματος αλλά έχουμε βρει και μια «ταινία» γαλάζια, η κλίνη ήταν βαμμένη με ερυθρό (κόκκινο) χρώμα από το οποίο σώζονται υπολείμματα».
Κλείνοντας τις δηλώσεις της για τα νέα ευρήματα υποστήριξε: «Όλα αυτά αν τα αναλογιστούμε πώς θα ήταν όταν κατασκευάστηκαν με τα χρώματά τους που διατηρούνταν σε καλή κατάσταση αλλά και με τα στεφάνια σε καλή κατάσταση, σίγουρα (εκείνη την εποχή) θα δημιουργούσαν μεγάλη εντύπωση».
Ποιας τάξης όμως ήταν οι νεκροί που βρέθηκαν; Η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «σε τέτοιες ταφές και με τέτοια κτερίσματα που βρέθηκαν εκεί, μπορεί κανείς να πει ότι σίγουρα οι νεκροί αυτοί οι νεκροί αυτοί δεν ήταν από τον απλό λαό αλλά ήταν σίγουρα μέλη μιας «καλής» κοινωνικής τάξης».(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: