Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Η κρίση αγγίζει και την οικοδομή

BASIKO
 
«Όλο και λιγότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να ασχολούνται με το αντικείμενο», δηλώνει ο Τάσος Τασιούλας, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα επηρεάσει τις τιμές των νέων ακινήτων στην Πιερία, ενώ αντιθέτως, μια ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα είναι οδυνηρή για τον κλάδο
Δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος ούτε ο κατασκευαστικός κλάδος στο νομό μας από τη γενικότερη κρίση στην... οποία έχει περιέλθει η Ελληνική οικονομία. Τα καλά χρόνια που βίωσε ο κλάδος την περίοδο 2004-2008 αποτελούν παρελθόν με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει η συρρίκνωση του, αφού κάποιες από τις εργολαβικές εταιρίες έχουν αναστείλει προσωρινώς ή και οριστικώς την δραστηριότητά τους.
Η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα στο νομό μας, είναι μεγαλύτερη για τις εκτός Κατερίνης περιοχές, ενώ όσον αφορά την Κατερίνη, παρουσιάζει μια εικόνα που μπορεί να μην είναι εκείνη των προηγούμενων ετών, αλλά είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ν.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Τασιούλας
«Υπάρχει μια σχετική μείωση του παραγόμενου αντικειμένου» παραδέχεται ο πρόεδρος της ΝΕ του ΤΕΕ, σημειώνοντας πως γίνονται συνεχώς λιγότερες εργολαβικές οικοδομές και όλο και λιγότερες εργοληπτικές επιχειρήσεις, συνεχίζουν να ασχολούνται με το αντικείμενο.
«Υπάρχουν εργολαβικές επιχειρήσεις που προσωρινά ή μόνιμα έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Μόνιμα έχουν φύγει οι ευκαιριακοί κατασκευαστές, οι οποίοι είχανε μπει στην αγορά το 2006, αλλά υπάρχουν και πολλοί κατασκευαστές μόνιμοι οι οποίοι σήμερα αναστέλλουν τις εργασίες τους, μέχρι νεωτέρας», αναφέρει ο κ. Τασιούλας, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση του κλάδου στο νομό μας.
Όπως υποστηρίζει αυτή τη στιγμή είναι λιγότερες οι οικοδομές και υπάρχει μια σχετική ζήτηση στην Κατερίνη για μόνιμη κατοικία, ενώ είναι ιδιαίτερα μειωμένη είναι η ζήτηση για εξοχική κατοικία στη νότια Πιερία. «Αυτό όμως είναι λογικό, διότι μέσα στην κρίση δύσκολα να αγοράσει κάποιος εξοχική κατοικία», σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ.
Ο κ. Τασιούλας επισημαίνει ότι δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα τα αδιάθετα διαμερίσματα, «αν υπάρχουν», αλλά το ότι είναι η μικρή η ζήτηση, αφού πλέον σε αγορές ακινήτων προβαίνουν μόνο όσοι έχουν τα χρήματα ή έστω ένα μεγάλο μέρος της αξίας του ακινήτου που θέλουν να αγοράσουν. Αντίθετα, μέσα στο ’09 υπήρχε ζήτηση και από ανθρώπους που έπαιρναν δάνεια, αλλά τελευταία λόγω της «φιλολογίας» γύρω από τα επιτόκια έχει μειωθεί αυτή η κατηγορία.
«Θεωρώ ότι οι τράπεζες θέλουν να δώσουν, αλλά πλέον δεν υπάρχει η διάθεση από τους καταναλωτές να πάρουν δάνεια. Αυτό που βλέπω, είναι ότι ενδιαφέρονται μόνο όσοι έχουν τα χρήματα και μόνο για πρώτη κατοικία» υποστηρίζει ο κ. Τασιούλας, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για διαμερίσματα στην Κατερίνη είναι καλή όχι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, «όπου η αγορά έχει νεκρώσει».
Αύξηση ΦΠΑ στην οικοδομή
Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ η οποία ισχύει από χθες, υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές ούτως ή άλλως πληρώνανε ΦΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι τελικώς δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό της θα απορροφηθεί και δεν θα φτάσει στον πελάτη.
Ο κ. Τασιούλας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας (η οποία περιλαμβάνει δεκάδες επαγγέλματα) από την πολιτεία. «Αυτό που φαίνεται, κατ’ εμέ, και φάνηκε και από το παρελθόν, είναι ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμιά πρόθεση να στηρίξουν την οικοδομή. Τα πρώτα μέτρα που έλαβε ήταν ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι ο φόρος μεγάλης περιουσίας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι θα είναι μια ιδιαίτερη άσχημη εξέλιξη για τον κλάδο, ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Αρχαιολογική υπηρεσία
Ο πρόεδρος της ΝΕ Πιερίας του ΤΕΕ, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε περιοχές της νότιας Πιερίας, οι οποίες θεωρούνται προστατευόμενες. «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία θέτει ένα θέμα με την προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου και πιο πολύ χτυπάει το Λιτόχωρο, όπου δεν δίνει άδεια εκσκαφής με το αιτιολογικό της περιβαλλοντικής καταστροφής», είπε ο κ. Τασιούλας, ο οποίος δεν αρνείται ότι και η Αρχαιολογική Υπηρεσία πρέπει να έχει λόγο και ρόλο, αλλά εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων της. «Δεν έχει καμιά σχέση με περιβαλλοντικά θέματα, αλλά ελέγχει αν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα ή όχι» σημείωσε ο κ. Τασιούλας, υπογραμμίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που κάνει σήμερα η αρχαιολογική υπηρεσία αφορούν εκτάσεις εκτός σχεδίου.
«Αν θέλουν να απαγορεύσουν τη δόμηση, ας την απαγορεύσουν, αλλά ας αποζημιώσουν τον πολίτη για τα όσα χάνει. Αν θέλουν ας την απαγορεύσουν σε όλη την Ελλάδα, αλλά μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία για θέματα που δεν είναι και του αντικειμένου της», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΕ Πιερίας του ΤΕΕ, υπογραμμίζοντας πάντως ότι  «από την άλλη μεριά, καλό είναι και η Νομαρχία να προστατεύει την περιοχή του Ολύμπου, γιατί τα έκτροπα που γίνονται εκεί δεν είναι και ότι καλύτερο συμβαίνει. Αυτή η πρακτική ευνοεί την αυθαίρετη δόμηση. Λογικό είναι όταν υπάρχει ζήτηση για εξοχική κατοικία και δεν υπάρχει χώρος, να γίνονται αυθαίρετα», κατέληξε ο κ. Τασιούλας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για όσο το δυνατόν ταχύτερη συζήτηση του θέματος στη νομαρχία παρουσία των βουλευτών αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των εμπλεκόμενων φορέων.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: