Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Όλι Ρεν: «Στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα, χάρη στα μέτρα»

Έλενα Σαλγάδο, Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Συμβούλιο ECOFIN υιοθέτησε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν. 
Ο ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε παράλληλα ότι  «χάρη στα γενναία μέτρα που ...υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα είναι στη σωστή κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες φέτος» .
Σε ότι αφορά το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ο 'Ολι Ρεν είπε ότι κατά τις σχετικές συζητήσεις εξετάστηκαν οι «τεχνικές λεπτομέρειες του», σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει στην παρούσα φάση.
«Τα μέλη της ευρωζώνης είναι αποφασισμένα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης, εάν αυτό χρειαστεί », επανέλαβε ο Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η αισιόδοξη εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα φέτος, λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, ο Ο. Ρεν σημείωσε ότι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για φέτος είναι εφικτός, καθώς λήφθηκαν επιπλέον μέτρα που στηρίζονται σε πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις.

Εξάλλου, κληθείσα να τοποθετηθεί για το κατά πόσο είναι ορθή η πολιτική της ΕΕ να επιμένει στην ύπαρξη στήριξης μόνο εφόσον αυτή ζητηθεί, η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας και προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ελενα Σαλγάδο ανάφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε ακόμα βοήθεια και εφαρμόζει μέτρα. «Καθορίσαμε τους τεχνικούς μηχανισμούς, ενδεχόμενη ενεργοποίηση των οποίων θα αποφασιστεί από το
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει στήριξη», είπε.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει απόκλιση μεταξύ των χθεσινών δηλώσεων των κ.κ. Γιούνκερ και Ρεν oι οποίοι φέρονται να μίλησαν για ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας για στήριξη της Ελλάδας, και σημερινής δήλωσης στελέχους της Bundesbank από την οποία προκύπτει το ακριβώς αντίθετο, ο Ο. Ρεν απάντησε: «Δεν είπαμε ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία, το αντίθετο, μιλήσαμε για τεχνικές όψεις ενδεχόμενης βοήθειας. Είναι ξεκάθαρο ότι χθες συμφωνήσαμε -όπως είπαμε κι εδώ- για τεχνικές λεπτομέρειες πιθανής συντονισμένης δράσης, εφόσον αυτή χρειαστεί. Ο Γιούνκερ είπε ότι η πολιτική απόφαση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από την πλευρά της Επιτροπής, είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε ένα
ευρωπαϊκό πλαίσιο παροχής βοήθειας».
(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: