Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Ένα είναι σίγουρο: ο κόσμος είναι λιγότερο βαρετός με τη Lady Gaga. Τα νέα κατορθώματά της έρχονται με το βιντεοκλίπ του «Τelephone», ντουέτο με την Μπιγιονσέ σε στυλ ταραντινικό και τύπου «Θέλμα και Λουίζ» του 21ου αιώνα, φτιαγμένο έτσι ώστε να μένει αξέχαστο. Με το που έσκασε μύτη στο Ίντερνετ και μέσα στις πρώτες 12 ώρες είχε μισό εκατομμύριο θεατές. Αμέσως το τσίμπησαν τα blogs και άρχισαν τις αναλύσεις. Τι ακριβώς θέλει να πει η καλλιτέχνις; Είναι δήλωση φεμινιστική, girl power, τα καινούργια επεισόδια ή αναμενόμενη συνέχεια στην καριέρα της εκκεντρικής Gaga; Η δική της εξήγηση είναι άλλη: «Μην ψάχνετε, απλά απολαύστε το». Άλλωστε κάθε βαθύτερο νόημα έχει ....(ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ) ...ανάγκη και από μια επιφάνεια για να υπάρξει.
Αρκετοί πάντως θεωρούν το βίντεο του «Τelephone» άξιο διάδοχο του «Τhriller» του Μάικλ Τζάκσον, δηλαδή βίντεο που αξίζει να μείνει στην ιστορία της ποπ κουλτούρας- και με τα δεδομένα της άμεσης και μαζικής εξάπλωσης που δίνει πια το Ίντερνετ. Αυτή τη φορά η Gaga μαζί με τον σκηνοθέτη Γιόνας Άκερλαντ «αφηγούνται» μια ιστορία που αρχίζει από τις φυλακές και καταλήγει στον δρόμο με πιο αισιόδοξο όμως φινάλε από αυτό της ταινίας «Θέλμα και Λουίζ» και ένα «συνεχίζεται» στην οθόνη αντί για τίτλους τέλους.
Στο ενδιάμεσο, φανερές οι επιρροές από τα «Κill Βill» και «Death Ρroof» του Κουέντιν Ταραντίνο και τις cult σέξι ταινίες του Ρας Μέγιερς (βλέπε «Κοιλάδα με τις Κούκλες») ως προς τις εμπνεύσεις τού σκηνοθέτη που βάζει την Gaga στη φυλακή. Η Gaga με απίστευτη περιβολή ή και χωρίς καθόλου περιβολή αναστατώνει τις συγκρατούμενές της στο προαύλιο, καίει καρδιές, πέφτουν καυτά φιλιά και αναγκάζει την Μπιγιονσέ (η οποία υποθέτουμε είναι η αγαπημένη της στο βίντεο) να της λέει αργότερα στο αυτοκινητο με το οποίο δραπετεύουν «ήσουν πολύ κακό κορίτσι Gaga».
Εκείνη πάλι από την πλευρά της εξηγεί πως το βίντεο «δημιουργήθηκε από την ιδέα ότι η Αμερική είναι σήμερα γεμάτη νέους ανθρώπους που βομβαρδίζονται από τεχνολογία και πληροφόρηση». Και η πρόθεσή της ήταν- λέει- να κάνει «κάτι σαν σχόλιο σε αυτό που είναι η Αμερική ως χώρα». Οι στίχοι του «Τelephone» αναφέρονται σε μια γυναίκα που παραπονιέται επειδή διάφοροι άνθρωποι την παίρνουν τηλέφωνο ενώ εκείνη βρισκεται στο κλαμπ. Το πώς από αυτούς τους στίχους φτάνουμε να βλεπουμε ένα ταινιάκι με λεσβίες δολοφόνους, οφείλεται στη φαντασία του σκηνοθετη και οπωσδήποτε της κυρίας. Η οποία, εκτός των αλλων, καταφέρνει να κλέψει την παράσταση και απο την Μπιγιονσέ. Είναι εύκολο πράγμα αυτό (ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου