Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες - Για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας





Τριτη 16-3-2010

Το Διεθνές νομισματικό ταμείο μας υποδεικνύουν  Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βρετανία, Σουηδία, ισχυρά υπέρ της Ελλάδας
η Γαλλία και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκου Νότου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) εμφανίστηκαν χθες διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, παρά την επιφυλακτικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών.
Δύο σενάρια....

Οι υπηρεσίες του αρμόδιου επίτροπου Όλι Ρεν, έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία του σχεδίου, ύψους 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια:
Το πρώτο προβλέπει τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης, υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Το σενάριο αυτό είναι το πιθανότερο, καθώς μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, χωρίς να απαιτούνται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με κάθε χώρα-μέλος.
Το δεύτερο σενάριο είναι να δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ (ευρωομόλογο) και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.
ΕπιφυλάξειςΕπιφυλάξεις διατύπωσαν Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, ενώ Βρετανία και Σουηδία (που δεν μετέχουν στο Eurogroup), επιμένουν στην προσφυγή στο ΔΝΤ. Ισχυρή είναι η υποστήριξη προς την Αθήνα από τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ είπε στο Reuters το Σαββατοκύριακο ότι ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η παροχή διμερών δανείων και οι δανειακές εγγυήσεις προς την Ελλάδα.
Η Γαλλίδα υπουργός ΟικονομίαςΗ Γαλλίδα υπουργός Οικονομία, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι δεν αναμένει να ανακοινωθεί συγκεκριμένο ποσό βοήθειας στην συνάντηση του.  Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τα μέτρα προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος.
Στον αντίποδα, ο Γερμανός ομόλογός της, Β.Σόιμπλε δήλωσε πως «υπάρχουν πάντα φήμες πριν από τις κρίσιμες συνόδους της EE. Δεν υπάρχουν, όμως, νέοι παράγοντες, άρα δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις για βοήθεια προς την Eλλάδα ».
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε επίσης ότι επί του παρόντος δεν γίνονται συνομιλίες για την πιθανή χρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.
Αντιφατικές δηλώσειςΟ Όλι Ρεν δεν προτίθεται να παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός του, ο οποίος παράλληλα σημείωσε ότι ο Φινλανδός επίτροπος εμπλέκεται στις συζητήσεις που διεξάγονται τις τελευταίες εβδομάδες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε όλες τις πτυχές της.
Ο επίτροπος αρνείται να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε σενάριο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι συνέρχεται το Eurogroup για το θέμα, όπως προκύπτει και από την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, η οποία δόθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Τα μηνύματα, πάντως, από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικά, αφού λίγη ώρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν ακολούθησε νέα ανακοίνωση -αυτή τη φορά από τον ίδιο τον Όλι Ρεν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, έναν μηχανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος».
Ζητούν  μειωση προσωπικου
Μεταξύ των μέτρων που ζητούν από την κυβέρνηση Βρυξέλλες και ΕΚΤ, είναι η μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας και των απολύσεις σε οργανι­σμους που θα πάψουν να υφίστανται.
Νομικό πρόβλημα στις ΔΕΚΟ και τους άλλους φορείς και οργανισμούς δεν υπάρχει, καθώς οι συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι παρόμοιες με τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα.
Από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμα κάποια απόφαση. Το σχέδιο που εξετάζεται είναι προβλέπει μείωση προσωπικού μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και άλλους φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος.
Η  σημερινη ατζέντα του Ecofin 
Στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη, θα συζητηθεί η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, βάσει των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων της ΕE, που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου.
Για το 2010, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στο σύνολο της ΕΕ. Επίσης, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν αμετάβλητες για το 2010, στο 1,4% και 1,1% για την ΕΕ και την ευρωζώνη, αντίστοιχα.Επίσης, στην ατζέντα είναι η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ειδικότερα η συνέχεια της ειδοποίησης προς την Ελλάδα (θα εξεταστεί, δηλαδή, η πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας).
Στις 8 Μαρτίου, και σε απάντηση της απόφασης του Συμβουλίου Ecofin της 16ης Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υπέβαλε έκθεση σχετικά με την πορεία εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των πρόσθετων μέτρων που ελήφθησαν τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, με σκοπό την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010.
Με βάση την ως άνω έκθεση, η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 9 Μαρτίου, με την οποία αξιολογούνται οι μέχρι στιγμής ληφθείσες αποφάσεις από τις ελληνικές αρχές. Συνάγεται ότι, η Ελλάδα εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα του ΠΣΑ, ενώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και υιοθετήθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο φαίνονται επαρκή για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010 (μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ). Στα επόμενα στάδια, η ΕΕ θα αξιολογήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2011-2012.
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: