Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «FLASH» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ & ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Σταύρου Λαμπρινίδη
Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ  ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «FLASH» ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ & ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ
Για τις ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης της Ελλάδας, το πρωί της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ε. ΣΤΑΗ: Θα μεταφερθούμε τηλεφωνικά στην Ευρώπη και θα συνομιλήσουμε με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη. Καλό μεσημέρι, πως είστε; 
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Καλά, ευχαριστώ. Στο Στρασβούργο στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Ε. ΣΤΑΗ: Στρασβούργο ναι. Εν πάση περιπτώσει κάπου γενικώς στην Κεντρική Ευρώπη, είτε ήταν χτες επί γαλλικού εδάφους στο Παρίσι, είτε σήμερα εκεί που είστε εσείς επί γαλλικού εδάφους, είτε στις Βρυξέλες όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, υπάρχει μία εντατική διαβούλευση για το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη το ελληνικό θέμα -για να μην..... το πω πρόβλημα- γιατί όπως φαίνεται δεν είμαστε εμείς το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης, η ίδια η Ευρώπη πρέπει να δει με ποιο τρόπο θα βοηθήσει ένα μέλος της.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, πράγματι, δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό θέμα. Υπάρχει βέβαια ελληνικό θέμα, τα τελευταία πέντε χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «εγκλημάτησε» -- και να με συγχωρούν οι ακροατές σας για τη σκληρή λέξη..
Ε. ΣΤΑΗ: Παρακαλώ, τώρα πια μόνο με σκληρές λέξεις μιλάμε.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: … εγκλημάτησε λοιπόν η προηγούμενη Κυβέρνηση επί της χώρας, μας έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα και τίθεται πλέον σαφέστατα και ένα θέμα εθνικής ανεξαρτησίας, όπως έχει αναφέρει και ο κ. Παπανδρέου.
Αλλά, σήμερα απεδείχθη πλέον ότι το πρόβλημα της Ελλάδας πάει να μεταφερθεί ευρύτερα στο ευρώ, με συντονισμένες κινήσεις πολλών, εκτός και εντός Ευρώπης, κυρίως δε κερδοσκόπων.
Έρχονται λοιπόν επιτέλους κάποιοι στην Ευρώπη τώρα και ανοίγουν ξαφνικά τα μάτια τους και λένε: «Έχουμε ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά εστιάζουμε μόνο στη σταθερότητα, έχουμε αγνοήσει το κομμάτι ανάπτυξη, και επί της σταθερότητας το μόνο που κάνουμε είναι να επιβάλουμε όλες οι χώρες να πετύχουν κάποια νομισματικά διακυβεύματα, έλλειμμα-χρέος. Αλλά δεν προσφέρουμε ταυτοχρόνως θεσμικά - όπως είπατε στην αρχή - καμία άλλη στήριξη σε αυτές τις χώρες που περνάνε αυτές τις δύσκολες αλλαγές, προκειμένου να πετύχουμε και την ανάπτυξη από τη μία και την αποτροπή της κερδοσκοπίας από την άλλη απέναντι στις χώρες αυτές». 
Ε. ΣΤΑΗ: Να ρωτήσω κάτι; Επειδή το ζείτε από κοντά και άλλο να το περιγράφουμε κι άλλο να το ζει κανείς με τους πρωταγωνιστές του. Αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστές για τη βοήθεια τη στήριξη της Ελλάδας, είναι οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία.
        Αυτές οι δύο χώρες, η κάθε μία βεβαίως έχει τους λόγους της να προσφέρει βοήθεια, ή τους λόγους να πιέσει την Ελλάδα. Έχω την αίσθηση ότι στο παρασκήνιο, όπως συμβαίνει χρόνια τώρα, αυτό το "βοηθάω ή σπρώχνω λίγο στο γκρεμό", παίζεται πάρα πολύ εύκολα από τους συνεταίρους μας κι εμείς επειδή βρισκόμαστε οι ίδιοι σε αδυναμία, γιατί έχουμε κάνει και τα δικά μας λάθη, είμαστε τα εύκολα θύματα. Είναι κάπως έτσι;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Είναι κάπως έτσι, και σήμερα θα πρέπει προφανώς να συζητήσουν με απόλυτη σοβαρότητα οι Πρωθυπουργοί εάν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίζει με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο.
Επ’ αυτού, οι Σοσιαλιστές έβγαλαν μία ανακοίνωση τύπου σήμερα ολόθερμης στήριξης στην Ελλάδα, όπου δήλωσαν κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι προφανές σε όλους: Ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν, όταν η Ελλάδα και η σημερινή της Κυβέρνηση, μετά από τέσσερις μόνο μήνες στην εξουσία, εφαρμόζουν πολύ σκληρά αλλά κοινωνικά δίκαια μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο μίας Δημοκρατίας – που θα πει με την αποδοχή του κόσμου -- δεν είναι δυνατόν λοιπόν όταν αυτά τα μέτρα εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μία εβδομάδα, σήμερα κάποιοι ακόμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μιλούν για "επιπλέον μέτρα".
Αυτού του είδους η έλλειψη, όχι μόνο κοινής οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφήνει τους κερδοσκόπους ανεξέλεγκτους να μας χτυπάνε όλους, αλλά και πολιτικής αλληλεγγύης προς μία χώρα της Ένωσης, τελικά μπορεί να καταλήξει καταστροφική για όλους και αυτό είναι το τεράστιο έλλειμμα που επισήμαναν οι Σοσιαλιστές.
Ε. ΣΤΑΗ: Υπάρχει περίπτωση να μας ζητήσουν κάποια πρόσθετα μέτρα;
        Γιατί ακούγοντας χτες τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαρκοζί κι επειδή δεν πιστεύω ότι έκανε φραστικό λάθος, είπε κάτι το οποίο εμένα μου έβαλε ένα ερωτηματικό. Είπε ότι "δεν έχουμε ζητήσει καμία βοήθεια, έχουμε πάρει τα μέτρα που πρέπει, το σταθεροποιητικό μας πρόγραμμα, θα πάρουμε ότι μέτρο χρειάζεται".
Αυτό το "θα πάρουμε ότι μέτρο χρειάζεται", αφού έχουμε πάρει τα μέτρα και έχουν ανακοινωθεί κι έχουν εγκριθεί κι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα ερώτημα. Του έχουν θέσει κάποιο τέτοιο θέμα επιπλέον μέτρων άραγε;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν είμαι μέσα σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά μπορώ να σας πω τι είπε ο κ. Αλμούνια πριν από δύο μέρες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
        Σε μία συζήτηση που αφορούσε ευρύτερα την Ευρωζώνη, ο ίδιος αποφάσισε να εστιάσει μόνο στην Ελλάδα. Και ενώ μεν είπε ότι τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν εγκρίθηκαν από την Επιτροπή κι είναι πάρα πολύ καλά, επανέλαβε επίσης υπερβολικά πολλές φορές ότι "και βεβαίως πρέπει η Ελληνική Κυβέρνηση να είναι έτοιμη να πάρει και νέα μέτρα άμεσα".
Όταν αυτό το λες πολλές φορές κι είσαι Επίτροπος με ευθύνη επ΄ αυτών των θεμάτων, είναι σαφές ότι περνάς ένα πολύ λάθος μήνυμα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στις αγορές. Στην ουσία λες, πριν καν στεγνώσει το μελάνι της έγκρισης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από την Επιτροπή, ότι αυτή η εξαιρετική προσπάθεια που καταβάλλει σήμερα ο ελληνικός λαός, μία προσπάθεια η οποία προσπαθεί να σβήσει τα αμαρτήματα του παρελθόντος, αλλά και να εκτοξεύσει εκ νέου τη χώρα στην ελπίδα για το μέλλον που της αξίζει και το οποίο μπορεί να πετύχει, ότι αυτή η προσπάθεια, κατά τον κ. Αλμούνια, δεν είναι ακόμα αρκετή.
Αυτού του είδους τα ήξεις αφίξεις, της έλλειψης ως τώρα αταλάντευτης πολιτικής στήριξης, συνδυαζόμενα με την έλλειψη οποιασδήποτε κοινής οικονομικής στήριξης των χωρών, νομίζω ότι θα καταλήξει σε πολύ έντονη συζήτηση σήμερα στους Πρωθυπουργούς.
Επιτρέψτε μου να πω το εξής, για να δώσουμε ένα παράδειγμα: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επέτρεψε κατά την προσωπική μου άποψη κατά απαράδεκτο τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συζητείται ως πιθανό σωσίβιο χωρών της Ευρωζώνης, σου επιβάλλει από τη μία σκληρά μέτρα αλλά ταυτόχρονα σου δίνει με πολύ χαμηλά επιτόκια δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια. Δηλαδή βοηθάει, θεωρητικά τουλάχιστον, και στην παράλληλη ανάπτυξή της οικονομίας και αποτρέπει τους κερδοσκόπους, οι οποίοι δεν μπορούν πια να παίζουν παιχνίδια επί μίας χώρας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο δικό της θεσμικό οπλοστάσιο έχει σήμερα μόνο το πρώτο κομμάτι, αυτό της επιτήρησης και των σκληρών μέτρων, δεν έχει το δεύτερο. Κι επειδή δεν έχει το δεύτερο, οι κερδοσκόποι κάνουν «πάρτυ», επειδή δεν έχει το δεύτερο, μόλις τελειώνουν με την Ελλάδα αρχίζουν με την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και άλλους.
Σε αυτήν την απαράδεκτη «υστερία» που δημιουργείται κατά της Ελλάδας, αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Πρωθυπουργοί να απαντήσουν με ακαριαία θεσμικά μέτρα - όπως ακριβώς είπατε στην αρχή – συνεχίζουν, κάποιοι απ΄ αυτούς τουλάχιστον, να μιλούν μόνον για την Ελλάδα και μόνο για την ανάγκη επιβολής περαιτέρω μέτρων.
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αυτό είναι ένα ευρύτερο έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζείτε καθημερινά και είναι παλιό βέβαια, ότι δεν έχει εκείνους τους θεσμούς όπου μπορεί να δημιουργήσουν αυτή τη συνοχή, όταν εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα που περιγράφουμε.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Πρέπει να τους αποκτήσει επομένως.
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι πρέπει, αλλά αυτό είναι μια μακρά διαδικασία, έτσι; Δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν είμαι σίγουρος, νομίζω ότι είναι τόσο καυτή πια η πραγματικότητα που όλοι..
Ε. ΣΤΑΗ: Που είναι επείγοντα τα μέτρα πια.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όλοι το αντιλαμβάνονται κατά κάποιο τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και οι κοινές γνώμες άλλων κρατών. Λένε πολλοί στη Γερμανία, "μα να πληρώνουμε πάλι εμείς γι΄ αυτούς οι οποίοι επί πολλά χρόνια δεν τηρήσανε αυτά που έπρεπε να είχαν τηρήσει";
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι και υπάρχει μεγάλη τάση στον γερμανικό κυβερνητικό σχηματισμό τέτοια να αντιδρούν απόλυτα και αντιδρούν και οι πολίτες λέει βάσει των δημοσκοπήσεων, δε θέλουν.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Έτσι είναι, αλλά επειδή το γνωρίζαμε αυτό οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκαλέσαμε μία συζήτηση στη σοσιαλιστική ομάδα εχθές το βράδυ εδώ στο Στρασβούργο.
        Πρόεδρος της ομάδας είναι Γερμανός, ο Μάρτιν Σουλτς. Κατόπιν των παρεμβάσεών μας, ο κ. Σουλτς σήμερα έδωσε μία εκτενέστατη συνέντευξη στα Γερμανικά ραδιόφωνα, η οποία ήδη έχει κάνει ένα σχετικό πάταγο, στην οποίαν βγήκε και είπε ακριβώς αυτά που σας λέω. Είπε δηλαδή ότι «δεν μιλάμε εδώ για μία περίπτωση όπου απλώς πάμε να σώσουμε κάποιον άσωτο, μιλάμε για μία χώρα η οποία κληρονόμησε μία κατεστραμμένη οικονομία, για μία Κυβέρνηση που παίρνει σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, για ένα ελληνικό λαό ο οποίος είναι διατεθειμένος να στηρίξει και επομένως για μία Γερμανία που οφείλει σε αυτό το πλαίσιο, τόσο να δώσει χρόνο προκειμένου τα μέτρα να αποδώσουν, όσο και να ηγηθεί οποιασδήποτε άλλης στήριξης χρειάζεται τόσο η Ελλάδα, όσο κι άλλες χώρες». Αυτά τα είπε ένας επιφανής Γερμανός σήμερα, στην ίδια την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Νομίζω ότι είναι σημαντική επιτυχία μας.

Ε. ΣΤΑΗ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο, έχετε καμία πληροφορία για το πώς μπορεί να σχηματιστεί αυτή η βοήθεια που αναμένεται να δώσουν οι Εταίροι μας στην Ελλάδα; Αυτό το σωσίβιο που περιμένουμε με πολιτική στήριξη ή και με κάποιο οικονομικό τρόπο; Δανεισμός, από πού, πως, γιατί φαντάζομαι αυτά είναι ακριβώς που συζητάνε, γιατί πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται κιόλας.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ναι, νομίζω ότι τα σενάρια που διαβάζω κι εγώ στις εφημερίδες και που ακούω στο Ευρωκοινοβούλιο είναι βασικά αυτά, είναι δηλαδή δεδομένα. Αλλά και η πολιτική στήριξη, η οποία κατά τη γνώμη μου δεν έχει υπάρξει επαρκώς ως τώρα, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει.
        Το κομμάτι της οποιασδήποτε οικονομικής στήριξης, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που έρχονται στο στόχαστρο, είναι κάτι το οποίο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, αλλά αυτού του είδους η συνταγή ή το μείγμα είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Επιπλέον θεωρώ ότι δυστυχώς θα είναι ένα ζήτημα συζήτησης και το κατά πόσον, προκειμένου να παράσχει η Ευρώπη ευρύτερα επιπλέον στήριξη στην Ελλάδα, θα πρέπει και με ποιο τρόπο και ταχύτητες να εφαρμοστούν τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Βλέπετε δηλαδή να υπάρχει επιτήρηση αυστηρή ως και τοποτηρητής, όπως λένε οι πληροφορίες κ. Λαμπρινίδη;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Νομίζω ότι οι Γερμανοί έχουν πει ότι "θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο". Θεωρώ ότι όλα τα θεσμικά εργαλεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον όσον αφορά την επιτήρηση μίας χώρας, υπάρχουν ήδη. Κι αν θέλετε, η Ελλάδα έχει ζητήσει κι έχει επιδιώξει τη λεγόμενη «επιτήρηση», με βάση την Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Έχουμε άλλωστε μπει δυστυχώς, εξ αιτίας της οικονομίας που παραλάβαμε, σε αυτή τη διαδικασία.
Δεν είναι πάντως το θέμα της επιτήρησης αυτό το οποίο με απασχολεί, η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί ..
Ε. ΣΤΑΗ: Έχετε ακούσει κι εσείς ότι αυτός ο οποίος θα αναλάβει την επιτήρηση μπορεί να είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και πρώην υπεύθυνος της Τράπεζας της Ελλάδας; Γιατί αυτό θα ήταν ως επιτήρηση μία καλή εκδοχή για μας, αν μπορούμε να πούμε ότι εν πάση περιπτώσει είναι Τεχνοκράτης Έλληνας.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αν μιλάμε για επιπλέον άτομα τα οποία θα έρθουν προκειμένου να επιτηρούν, όχι στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά για επιπλέον οικονομική στήριξη ενδεχομένως από κάποιες χώρες, διότι αυτό συζητείται τώρα από τη Γερμανία που αναφέρατε..
Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι ήταν μια πρόταση της Γερμανίας.
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, γι΄ αυτό σας ρωτήσαμε μήπως..
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  … τότε θεωρώ ότι το οποιοδήποτε τέτοιο άτομο, αν πράγματι υπάρξει, προφανώς, επειδή θα ήταν εντεταλμένο από κάποιους άλλους προκειμένου να διασφαλίσει τα λεφτά κάποιων άλλων, όποιος κι αν ήταν, δε θα ήταν..
Ε. ΣΤΑΗ: Την ίδια δουλειά θα κάνει.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θα έκανε την ίδια δουλειά, ακριβώς. Το σημαντικό ερώτημα επομένως δεν είναι αυτό, είναι να μπορέσουμε, όχι απλώς σαν χώρα να ενωθούμε μαζί για να πετύχουμε τη «θεσμική» μας ανεξαρτησία στα ζητήματα που δυστυχώς χάσαμε, αλλά κυρίως να ενωθούμε στην πραγματική δυνατότητα να βγούμε από αυτό το τούνελ..
Ε. ΣΤΑΗ: Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα κ. Λαμπρινίδη το οποίο αφορά τις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας και πως θα αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Είναι το μεγαλύτερο από όλα. Επ΄ αυτού δεν έχω καμία αγωνία ότι θα πετύχουμε.
Ε. ΣΤΑΗ: Αγωνιάτε μόνο για το τι θα γίνει στην Ευρώπη, με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η Ευρώπη.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Σαφώς αγωνιώ γι’ αυτό, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης. Όταν έχουμε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο τίτλος αυτού του Συμφώνου περιλαμβάνει δύο λέξεις: Και «σταθερότητα» και «ανάπτυξη». Είναι κοινό μυστικό, ότι τους τελευταίους μήνες, όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης εστιάζουν μόνο στη σταθερότητα, δηλαδή παραβιάζουν αν θέλετε εκ των πραγμάτων την ίδια τη φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μιλά και για ανάπτυξη.
Ε. ΣΤΑΗ: Καλά, δεν είναι και δικό μας θέμα η ανάπτυξη όμως;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Είναι μόνο εθνικό θέμα; Ή θα έπρεπε να είναι και ευρωπαϊκό; Θέτω το ερώτημα, διότι η «σταθερότητα», όπως γνωρίζετε, είναι σαφώς ευρωπαϊκό θεσμικό θέμα. Εάν δεν πετύχεις στόχους για ελλείμματα και χρέος, επιτηρείσαι ευρωπαϊκά. Κι εγώ σας ρωτώ, δεν θα έπρεπε, εάν δεν πετύχεις στόχους για υψηλό επίπεδο απασχόλησης, επίσης να επιτηρείσαι και να τιμωρείσαι; Δεν θα έπρεπε εάν δεν πετύχεις στόχους συγκεκριμένους για πράσινη ανάπτυξη, επίσης να επιτηρείσαι και να τιμωρείσαι;
Ε. ΣΤΑΗ: Ναι, αλλά με αυτή τη λογική όμως πρέπει κατ΄ αρχήν εμείς να δράσουμε, με δικές μας πολιτικές και μέτρα τα οποία θα πάρουμε και μετά να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως αλλά όχι μόνον.
Ε. ΣΤΑΗ: Εκτός αν εννοείτε για το κομμάτι της χρηματοδότησης.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θεωρώ ακριβώς ότι το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης είναι ότι δεν έχουμε σήμερα μία κοινή οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, αλλά μόνο μία κοινή νομισματική πολιτική.
Ε. ΣΤΑΗ: Ποτέ δεν είχαμε όμως.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όταν όμως λέμε σαν Ευρώπη, για παράδειγμα, "θέλω να πετύχω τον στόχο του 20-20 για το περιβάλλον ως το 2020", δεν πρέπει να εξετάσω πώς θα το πετύχω πανευρωπαϊκά; Με το να δρα η κάθε χώρα μόνη της, στο καβούκι της, με ότι μπορεί υπό τις οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει; Ή είναι τελικά αυτή η ανάπτυξη και αυτή η κοινωνική Ευρώπη ευρωπαϊκό στοίχημα που απαιτεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς όλους και ευρωπαϊκό συντονισμό;
        Αυτό το κομμάτι της αναπτυξιακής και κοινωνικής Ευρώπης, σήμερα είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο, και η κρίση έχει αποδείξει ότι μπορεί το έλλειμμα αυτό να αποδειχτεί καταστροφικό και για την ανάκαμψη.
Ε. ΣΤΑΗ: Μπορεί να είναι και η αφετηρία, έτσι όπως τα περιγράφουμε, για να αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση τελείως διαφορετικές ταχύτητες στο κομμάτι της κοινής πολιτικής της σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς. Μπορεί.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Το ελπίζω.
Ε. ΣΤΑΗ: Μπορεί και μακάρι. Μπορεί και να μη γίνει ποτέ κ. Λαμπρινίδη, γιατί είναι τόσες διαφορετικές και τόσο φυγόκεντρες οι δυνάμεις των ευρωπαϊκών κρατών, που είναι κάτι που συζητιέται πολλά χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή μας αφορά τόσο πολύ που καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να εμπλεκόμαστε όλο και περισσότερο.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Συμφωνώ. Υπάρχει βέβαια μία νότα πεσιμισμού σε αυτά που λέτε, αλλά ξέρετε ότι λένε ότι οι πεσιμιστές είναι κρυφο-ρομαντικοί άνθρωποι οι οποίοι απογοητεύονται …
Ε. ΣΤΑΗ: Και οι κρυφο-ρομαντικοί είναι ενίοτε κυνικοί, γιατί εδώ τώρα μου ήρθε στο μυαλό βλέποντας χθες τον κ. Σαρκοζί με τον κ. Παπανδρέου -ο κ. Σαρκοζί έχει πολλά πρόσωπα, είναι ταλαντούχος Πολιτικός και ρομαντικός είναι- αλλά λένε οι πληροφορίες ότι είναι και κυνικός, γιατί αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι μέσα στα θέματα που θέλει να προωθήσει η Γαλλία και θα μας στηρίξει και γι΄ αυτό είναι οι γαλλικές φρεγάτες που πρέπει να αγοράσουμε, έτσι δεν είναι;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ναι, αυτό που λέτε, ειλικρινά, δεν ξέρω αν ισχύει.
Ε. ΣΤΑΗ: Ρομαντισμός και κυνισμός λοιπόν, να ένα θέμα να το συζητήσουμε.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει, ελπίζω για το καλό της σοβαρότητας που απαιτούν οι περιστάσεις να μην ισχύει, διότι εξυπακούεται προφανώς ότι όταν οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι τόσο υψηλές κι όταν πρέπει να μειώσεις το έλλειμμα και το χρέος, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αυξάνεις τέτοιου είδους δαπάνες.
Ε. ΣΤΑΗ: Φοβάμαι ότι έχουμε ήδη δεσμευθεί γι΄ αυτές τις φρεγάτες, αλλά εν πάση περιπτώσει, εμείς θα σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη σημερινή επικοινωνία.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Ε. ΣΤΑΗ: Και καλή δουλειά!
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, γεια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: