Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τριπλή επιτήρηση

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010
Στη μέγγενη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
τριπλή
επιτήρηση
Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας, τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βούληση αυτή της Ελλάδας εκφράστηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν μόλις πρόσφατα. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2010.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη και δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία επιπλέον μέτρα -υπό τη «σκληρή», όπως αναφέρθηκε, τριπλή επιτήρηση (εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι .....θα είναι σε τεχνικό καθαρά επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά (π.χ. τις διοικητικές αλλαγές). Σε παρόμοιες κρίσεις εκτός Ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που δεν έχει η Ευρωζώνη, πρόσθεσε.
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια. Χαρακτήρισε καθαρό το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους και τόνισε ότι είναι σημαντική η απόφαση για συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε η πολιτική βούληση για στήριξη από πλευράς Ευρωζώνης και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πολιτική βούληση να είναι αρκετή «για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη».
Ως προς τη μορφή αυτής της στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν συζητηθεί ακόμη λεπτομέρειες μηχανισμών. Συμπλήρωσε όμως ότι θα είναι σημαντικό να έχει η Ευρωζώνη και στο μέλον ένα μηχανισμό αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων, να πρόκειται δηλαδή για ένα πάγιο μηχανισμό.
Ο πρωθυπουργός ήταν οξύς όταν αναφέρθηκε στο λόγο για τον οποίο η Ελλάδα έφτασε στο σημείο αυτό, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος» και «αποτελέσματα μίας ανεύθυνης πολιτικής» που ήταν να χάσει η χώρα μας την αξιοπιστία της ακόμα και στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της. «Εμείς θα ανταποκριθούμε με τις απαραίτητες αλλαγές και θα πετύχουμε» πρόσθεσε.
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί, στις 11:00 π.μ., το Υπουργικό Συμβούλιο.
ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: