Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

«Πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα ανάσα ζωής» Παπανδρέου: Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 (ΝΕΑ)

Σφοδρότατη επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των αγορών εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας τους εταίρους για έλλειψη συντονισμού και ατολμία έναντι της Ελλάδος, ενώ επιτέθηκε και κατά της Νέας Δημοκρατίας για εγκληματική πολιτική, που έφερε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
Παράλληλα, ζήτησε ανάσα ζωής, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την άμεση κρίση.   Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα αποκτήσει το χρόνο και τη δύναμη να ανορθώσει την οικονομία και τους θεσμούς της. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συνέπειες των αλλαγών θα φαίνονται καθώς αυτές εμπεδώνονται.
«Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος, και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «λεηλατούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή». «Υπάρχουν ιστορικές ευθύνες και καλά θα κάνουν οι υπεύθυνοι να .......είναι πιο μετρημένοι», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι ευθύνες έχουν και «όσοι από μικροκομματική βλέψη τόσα χρόνια χάιδεψαν αυτήν την αντίληψη εξουσίας».
Αυτό που πικραίνει κάθε Έλληνα, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια «υπήρξε ένας κατήφορος χωρίς προηγούμενο» και από την Ελλάδα που ήταν διεθνώς γνωστή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες φτάσαμε στην Ελλάδα που είναι η πρώτη παγκόσμια αρνητική είδηση.
Εξίσου οξύς ήταν ο πρωθυπουργός εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ναι μεν έδωσε την πολιτική και θεσμική της στήριξη αλλά «στη μάχη απέναντι στην ψυχολογία της αγοράς υπήρξε το λιγότερο άτολμη».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπήρξαν εικασίες διεθνώς που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης, υπήρξε έλλειψη συντονισμού των οργάνων της ΕΕ, υπήρξαν «πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα».
«Είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι η «μάχη δεν τελείωσε» στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά μόλις αρχίζει.
«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες ήταν σημαντική απόφαση για την ΕΕ, η μάχη όμως δεν τέλειωσε. Σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία της ΕΕ, η οποία, όπως προειδοποίησε, «θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή» και «εύκολα θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα είναι πηγή όλων των δεινών, ιδιαίτερα εάν δεν υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».
«Δίνουμε μία σκληρή μάχη καθημερινά. Όσα περνάμε είναι μάθημα ζωής, ένα μάθημα για το μέλλον, ώστε να μην φτάσουμε ποτέ ξανά σε αυτό το σημείο, να μην ξαναϋπάρξει τέτοια ανεύθυνη πολιτική» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας.
Σε αυτή την Οδύσσεια που περνάει η χώρα μας, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι στο χέρι μας να φτάσουμε στην Ιθάκη. Αυτό που δεν είναι σίγουρο -πρόσθεσε- είναι τι θα συναντήσουμε («ποιους Κύκλωπες» είπε χαρακτηριστικά) σε αυτό το δρόμο.
Ο πρωθυπουργός κατέληξε κάνοντας λόγο για «εθνική προσπάθεια», εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα τα καταφέρουμε» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί ούτε συντεχνιακά συμφέροντα ούτε εξωθερμικά κέντρα.
«Θα φύγουμε μπροστά. Αλλη επιλογή δεν υπάρχει. Θα κάνουμε τα πάντα για να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: