Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Συνέχισαν την καλή παράδοση

ETHSIOS_XOROS__1
Μεγάλη και φέτος η συμμετοχή του κόσμου στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στο κέντρο “GRADE SALA”. Η αίθουσα πλημμύρισε από τους ήχους της λύρας και τις φωνές των αξιόλογων καλλιτεχνών.
Οι γονείς και οι συγγενείς των μικρών χορευτών είχαν την  ευκαιρία να καμαρώσουν τα παιδιά τους τα οποία παρουσίασαν, με άψογο τρόπο, παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς με την καθοδήγηση της άξιας χοροδιδασκάλου κ. Έφης Τουμπουλίδου και της βοηθού της κ. Περιστέρας Πεΐδου.
Το Δ.Σ. του συλλόγου απένειμε, όπως κάθε χρόνο, τιμητική..... πλακέτα στους μαθητές-χορευτές του συλλόγου για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
ETHSIOS_XOROS__2Οι τιμώμενες ήταν: Η Καραγιαννίδου Ελένη , που εισήχθη στο Ιστορικό Αρχαιολογικό, η Ραφαηλίδου Νόπη, που εισήχθη στο ΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας, η Προβατίδου Κυριακή, που εισήχθη στη Γαλλική Φιλολογία, η Πεΐδου Αθηνά, που εισήχθη σχολή Τοπογράφων Μηχανικών και η Κοκκινοπλίτη Κλεοπάτρα, που εισήχθη στο ΤΕΙ  Λογοθεραπείας.
Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση μικρού μέρους της δουλειάς που γίνεται από το Εργαστήρι Ποντιακής Διαλέκτου της Ένωσης Ποντίων Πιερίας.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζαΐρα Λαζαρίδου αναφέρθηκε στον διαφαινόμενο κίνδυνο εξάλειψης και αφανισμού της πανάρχαιας Ελληνικής γλώσσας των Ποντίων.
Τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη και υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε στη διατήρηση και διάδοση της Ποντιακής Διαλέκτου, που αποτελεί το σημαντικότερο εκφραστικό εργαλείο και το βασικό στοιχείο της ιστορικής  και πολιτιστικής συνέχειας, όχι μόνο των Ποντίων αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.
Ακολούθησε προβολή και παρουσίαση του πρώτου , σε πανελλαδική κλίμακα, παραμυθιού κινουμένων σχεδίων στην ποντιακή διάλεκτο και του αντίστοιχου εικονογραφημένου βιβλίου.
Ο τίτλος του πρώτου ποντιακού παραμυθιού κινουμένων σχεδίων έχει τίτλο
« Ο Χαμαιλετάρτς και ο Κάτον», (Ο Μυλωνάς και ο Γάτος), και είναι προϊόν του Εργαστηρίου Ποντιακής Διαλέκτου της ¨Ένωσης Ποντίων Πιερίας το οποίο είναι ενταγμένο στα προγράμματα της ΝΕΛΕ της Νομαρχίας Πιερίας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι συντελεστές αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας ,που συμμετέχουν εθελοντικά στην παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού και στη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου. Πρόκειται για τις: Αθηνά
Καραμανίδου, μαθηματικό,  Φρόσω Καλαϊτζίδου, φιλόλογο, Μελίνα Παραστατίδου, δασκάλα   και  Λίζα Καλλιανίδου, νηπιαγωγό.
Στο τέλος της παρουσίασης τα παιδιά, που παρακολουθούν τα μαθήματα, βροντοφώναξαν με μια φωνή : Τη Γλώσσα μ’ θα μαθάνω. Τη Ρίζα μ’ κι ανασπάλλω, επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την αναγκαιότητα και αξία αυτής της προσπάθειας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Ι. Αμοιρίδης, Θ. Παπαγεωργίου, Μ. Μίχου, ο Νομάρχης Γ. Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Σ. Χιονίδης, ο  Δήμαρχος  Κορινού  Ν. Αβραμίδης, ο  εκπρόσωπος  της  Παμποντιακής  Ομοσπονδίας  Ελλάδος και  Πρόεδρος  του  ΣΠοΣ  Θεσ/νίκης  Θ. Παπαδόπουλος,  η  Γ.Γραμματέας  του  ΣΠοΣ  Κεντρικής  Μακεδονίας  και  Θεσσαλίας  Δ. Μπαλτατζή,  ο  Αντινομάρχης  Δ. Χριστογιάννης,  ο  Πρόεδρος  της  ΔΕΔΑΚ Π. Τσιβανίδης,  η  Αντιπρόεδρος  του  Πολιτιστικού  Οργανισμού  του  Δήμου  Κατερίνης  Κ. Παπαργυρίου
Στο σύντομο χαιρετισμό τους, όλοι οι προσκεκλημένοι τους, αναφέρθηκαν με κολακευτικά και εγκωμιαστικά σχόλια  στην προσπάθεια της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Τόνισαν τη διαχρονικότητα της ποιότητας των δράσεων του Συλλόγου, τα άλματα που κατάφερε στη μακρόχρονη διαδρομή του στο χώρο του πολιτισμού και της παράδοσης και την πρωτοποριακή και πολύπλευρη δράση του  σε όλους τους τομείς με κορυφαία την τελευταία, ( εκμάθηση Ποντιακής Διαλέκτου με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα), που απετέλεσε ευχάριστη έκπληξη γι’ αυτούς και για το λόγο αυτό εξέφρασαν τη διάθεσή τους να τη στηρίξουν με κάθε τρόπο.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορό, τραγούδι και παραδοσιακό γλέντι με τη συμμετοχή του κόσμου που τίμησε την εκδήλωση.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: