Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

5 δις ευρώ ο τζίρος του παράνομου στοιχήματος

news-german-football-illegal-bet
Τα 5 δισσεκατομύρια ευρώ αγγίζει ο τζίρος του τζόγου μέσω διαδικτύου, επισημαίνουν σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, 18 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνουν ότι μεγάλες εταιρίες (οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό) αποκομίζουν τεράστια κέρδη, κάτι που έχει συνέπεια την απώλεια εσόδων για τον ΟΠΑΠ, αλλά και για το Κράτος, αφού δεν φορολογούνται.
Οι 18 βουλευτές, ζητούν να μάθουν αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει ασχοληθεί με την τεράστια φοροδιαφυγή του παράνομου στοιχήματος, καθώς ....και αν ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού ΟΠΑΠ, έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την απαγόρευση των διαφημίσεων εταιριών παράνομου στοιχήματος σε αθλητικούς χώρους και ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Στην επερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρουν:
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει ο διαδικτυακός τζόγος στην χώρα μας, καθώς εκτιμάται ότι ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα αγγίζει τα 5 δις ευρώ.  Στην Ελλάδα σύμφωνα με το αρ.27 παρ. 2 του Ν.2843/2000 η ΟΠΑΠ ΑΕ έχει τo αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων έως την 12.10.2020. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έξαρση των ηλεκτρονικών καζίνο και τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο στη χώρα μας, παιγνίων που ελέγχονται από εταιρείες που εδρεύουν εκτός Ελλάδας, σε χώρες όπως το Γιβραλτάρ ή τα νησιά Κέιμαν.
Τα κέρδη που σημειώνουν εταιρείες που προωθούν τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο δεν υπόκεινται σε φορολογικό καθεστώς στην χώρα μας, γεγονός που αυτομάτως καθιστά τα αντίστοιχα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ μη ανταγωνιστικά. Επιπλέον, στο διαδίκτυο προσφέρονται υψηλότερες αποδόσεις με αποτέλεσμα ο ηλεκτρονικός τζόγος να είναι πιο δημοφιλής.
Η δράση, ωστόσο, των εταιρειών αυτών φαίνεται να ξεπερνά τα όρια του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, καθώς έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου διαφημιστικές πινακίδες εταιρειών που δραστηριοποιούνται παρανόμως, διαφημίζονται σε ελληνικά κρατικά στάδια κατά τη διάρκεια διεξαγωγής αθλητικών αγώνων. Αντίστοιχες διαφημίσεις έχουν εντοπισθεί και στον ελληνικό έντυπο τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας.
Κατόπιν τούτων επερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
- Έχει εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών την τεράστια φοροδιαφυγή που γίνεται από τις συναλλαγές με παράνομο στοίχημα και πως σκοπεύει να την αντιμετωπίσει, ενόψει μάλιστα της αναμενόμενης κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου;
- Έχει εξετάσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εάν ο εποπτευόμενος από αυτό ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει προβεί στις νόμιμες διαδικασίες για την απαγόρευση διαφημίσεων των παράνομων εταιρειών στοιχήματος;
- Έχει εξετάσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εάν η εποπτευόμενη από αυτό ΓΓΑ έχει ελέγξει αν οι παράνομες εταιρείες στοιχημάτων είναι ιδιοκτήτες η χορηγοί  αθλητικών συλλόγων η σωματείων, ή διαφημιζόμενοι στις αθλητικές ενδυμασίες αθλητικών συλλόγων ελεγχόμενων από την ΓΓΑ;(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: