Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ομόφωνη έγκριση της Γνωμοδότησης Αρσένη για την Κλιματική Αλλαγή από την Επιτροπή Αλιείας

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 23 Φεβρουαρίου 2010
Ομόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη σημερινή της συνεδρίαση τη Γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη με τίτλο «Έκθεση σχετικά με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής: Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος: προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης».
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής: «Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι μόνο ένας κίνδυνος. Μέρα με τη μέρα γίνεται μία πραγματικότητα. Η εξέλιξή της τα επόμενα 20 χρόνια είναι ήδη προδιαγεγραμμένη και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Απαιτείται να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών, την ίδια ....στιγμή που αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε την περαιτέρω εξέλιξη του φαινομένου που απειλεί τη ζωή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΕ έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει την στρατηγική της για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Στα ζητήματα της θάλασσας η στρατηγική αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά για την Ελλάδα. Πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής προβλέπει για την Ελλάδα, ετήσια απώλεια 123 τ.χμ. από διάβρωση και βύθιση για τη δεκαετία του 2080. Μόνο στην Ελλάδα, το ετήσιο κόστος από ζημιές, θα είναι περίπου μισό δισ. Ευρώ ετησίως και 90.000 άνθρωποι ετησίως θα χρειάζεται να αφήνουν τα σπίτια τους. Είναι καιρός σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο να αποκτήσουμε μια πραγματικά μακροπρόθεσμη στρατηγική η οποία θα δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στις επόμενες γενιές. Η ολοκληρωμένη διαχείριση της ακτογραμμής μας όπως προτείνεται από τη Γνωμοδότηση είναι το πρώτο βήμα για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες.
Ο χρόνος για την αποτροπή της Κλιματικής Αλλαγής λιγοστεύει επικίνδυνα ενώ η μελλοντική διασφάλιση της ανθρωπότητας περνά μέσα από τη διασφάλιση των φυσικών οικοσυστημάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: