Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τέλος οι «διαρροές»

DIARROES_1
 
Την πρόθεση να ελαχιστοποιήσει τις «διαρροές» στα έσοδα της Επιχείρησης, από παράνομες συνδέσεις και κακοπληρωτές πελάτες, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό
6,5 εκ ευρώ το χρέος της Επιχείρησης σε προμηθευτές της
Ομόφωνα ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ, τον προϋπολογισμό της Επιχείρησης για το 2010, ο οποίος ξεπερνάει τα 24 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση μιας σειράς νέων έργων τα περισσότερα εκ των οποίων θα εκτελεστούν με ....αυτεπιστασία. Βασικός στόχος είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ενώ κριτική άσκησε το μέλος της διοίκησης Στέργιος Μπουσνάκης για το υψηλό χρέος της Επιχείρησης προς τους προμηθευτές της.
DIARROES_2Η συνέχιση των έργων αποχέτευσης με αυτεπιστασία τα οποία έχουν ήδη αρχίσει σε δίκτυα ακαθάρτων  και ομβρίων και με απώτερο στόχο να φτάσει το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης στο 100% επί του συνόλου της, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του προϋπολογισμού ανέφερε ο Νίκος Παπαζιώγας. Το κόστος αυτών των έργων προϋπολογίζεται σε 4,5 εκ. ευρώ, είπε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ συμπλήρωσε ότι βασική φιλοσοφία είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών και η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης, καθώς και η αναβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών της.
Ο κ. Παπαζιώγας συμπλήρωσε ότι  στους βασικούς στόχους του 2010 είναι η εξοικονόμηση ενέργειας από την Επιχείρηση, καθώς και η ενίσχυση της υδροδότησης της πόλης με νέες γεωτρήσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ανέφερε ότι τα έσοδα της Επιχείρησης το 2009 αυξήθηκαν κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ, συμπληρώνοντας ότι η επιχείρηση έχει να εισπράξει ακόμα τουλάχιστον 2 εκ. ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών της. «Μόνο 100 χιλιάδες ευρώ, είναι το ύψος ανεξόφλητων λογαριασμών προς της ΔΕΥΑΚ, από επιχειρήσεις της Ολυμπιακής Ακτής», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παπαζιώγας, ζητώντας τη στήριξη όλου του συμβουλίου στην προσπάθεια που καταβάλει για να κλείσουν αυτές οι εκκρεμότητες. Ο κ. Παπαζιώγας υποστήριξε επίσης, ότι υπάρχουν πολλές περιοχές (ακόμη και στο κέντρο της πόλης) οι οποίες έχουν συνδεθεί «παρανόμως» με το αποχετευτικό δίκτυο, χωρίς να έχουν καταβάλει το αντίστοιχο τέλος. «Είναι θέμα οργάνωσης της Επιχείρησης και οι ευθύνες είναι διαχρονικές για τις διοικήσεις της» είπε ο κ. Παπαζιώγας, εκφράζοντας τη βούληση της διοίκησης να δώσει τέλος στην «οικονομική αιμορραγία» της διοίκησης σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία.
DIARROES_3Σε ένα σημείο επικέντρωσε κυρίως την κριτική του, το μέλος της διοίκησης, Στέργιος Μπουσνάκης και συγκεκριμένα σ’ αυτό που σχετίζεται με το χρέος της ΔΕΥΑΚ, προς τους προμηθευτές της. Ο κ. Μπουσνάκης, χαρακτήρισε τεράστιο ποσό τα 6,5 εκ. ευρώ του χρέους. «Είχα την αίσθηση ότι με το δάνειο που πήραμε, είχαμε καλύψει τα χρέη», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας να ενημερωθεί για το πώς προέκυψε αυτό το ποσό.
Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη ΔΕΥΑΚ, απάντησε ο κ. Παπαζιώγας, τονίζοντας πως η επιχείρηση κλήθηκε να πληρώσει στις 31/12/2009 τοκοχρεολύσια 2,5 εκ. ευρώ, για παλαιότερα δάνεια που ξεκινούν ακόμη και από το 1992! Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τα δάνεια που έχει συνάψει η Επιχείρηση από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα 19 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά το χρέος της Επιχείρησης προς τους πιστωτές της, ο κ. Παπαζιώγας είπε ότι η αποπληρωμή του μισού ποσού τουλάχιστον θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Τελικώς ο κ. Μπουσνάκης, ψήφισε υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού, με την υποσημείωση ότι η Επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή των προμηθευτών της, «για να μην δημιουργήσει συνθήκες μίνι κραχ, στην αγορά της Κατερίνης».
Δημοπρατείται η αποχέτευση στο Σβορώνο
Μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχει δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο της αποχέτευσης του δημοτικού διαμερίσματος Σβορώνου, ανέφερε ο δήμαρχος Κατερίνης, ύστερα από σχετική ερώτηση, του κ. Μπουσνάκη. Ο κ. Χιονίδης είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλες οι εγκρίσεις και οι υπογραφές, χαρακτηρίζοντας το έργο ιδιαίτερης σημασίας για έναν οικισμό που ξεπερνάει τους 4 χιλιάδες κατοίκους.
Ο δήμαρχος Κατερίνης, ανακοίνωσε επίσης ότι κατατίθενται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τρεις μελέτες που αφορούν την αποχέτευση των δημοτικών διαμερισμάτων Γανόχωρας, Άνω Αγιάννη και Νεοκαισάρειας.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: