Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Οι ικανοποιημένοι και οι ανικανοποίητοι

Politeia 24-02-2010 
Ικανοποιημένοι επέστρεψαν από τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών οι κυβερνητικοί βουλευτές, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που κάνουν λόγο για … ψυχρολουσία
Ουδέν νεότερο δεν φαίνεται να προέκυψε από τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι στη Αθήνα με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα η πολυπληθής Πιερική αντιπροσωπεία. Ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι «εφικτό» να παραδοθεί ο δρόμος των Τεμπών στην κυκλοφορία πριν το Πάσχα κι ότι στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης, μόνο που τα περιθώρια παραείναι στενά.
Τρεις ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε με τον υπουργό η Πιερική αντιπροσωπεία, που αποτελούνταν από τέσσερις βουλευτές, έναν αντινομάρχη, τέσσερις δημάρχους, τον πρόεδρο του Επιμελητήριου Πιερίας, ένα μέλος της Επιτροπής για τον άνοιγμα των Τεμπών και δυο μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων.
Τα αιτούμενα από τους Πιεριείς ήταν: να ανοίξουν τα Τέμπη, να μην ανοίξει ο νέος σταθμός διοδίων Αιγινίου, να χρηματοδοτηθούν κόμβοι και παράλληλοι δρόμοι στην εθνική οδό, η περιφερειακή οδός Κατερίνης και η 13η εθνική οδός.
Οι πληροφορίες για τις απαντήσεις είναι αντικρουόμενες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές (δηλώσεις τους στη διπλανή σελίδα) είδαν θετικές απαντήσεις και δεσμεύσεις για όλα. Ο βουλευτής τα αντιπολίτευσης δεν είδε καμιά δέσμευση και κανένα θετικό αποτέλεσμα. Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής επέστρεψαν πλήρως απογοητευμένα.
«Επιστρέφουμε σχεδόν άπραγοι», μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για το άνοιγμα των Τεμπών Γιώργος Μπούρος. «Περίμενα από τον Υπουργό να μας πει, ότι τα Τέμπη ανοίγουν αύριο», πρόσθεσε, «αλλά αυτός απλά μας διαβεβαίωσε ότι κάνει ό,τι μπορεί κι ότι πιέζει την εταιρεία για όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης. Φαίνεται πως αν δεν πάει κάτι στραβά, ο δρόμος θα ανοίξει μέχρι το Πάσχα».
Μόνο που «κάθε μέρα που μένει κλειστός ο δρόμος, κοστίζει όλο και περισσότερο όχι μόνο στην Πιερική οικονομία, αλλά σε όλης της χώρας».
Απογοητευμένος και πικραμένος επέστρεψε και ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης. «Άλλα περίμενα να ακούσω από τον υπουργό», μας είπε. «Όχι για τις τράπεζες που πιέζουν την εταιρεία, ούτε για τη σύμβαση παραχώρησης που δε δίνει στην πολιτεία περιθώρια να επιφέρει οποιαδήποτε αλλαγή …Το μόνο που μένει είναι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις».
«Επιστρέφω απογοητευμένος. Μπορώ να πω ότι η μέρα μας πήγε χαμένη», δήλωσε στην «Π» και ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
«Ο υπουργός ήταν ειλικρινής μαζί μας και πιστεύουμε ότι κάνει προσπάθειες για να ανοίξουν τα Τέμπη μέχρι το Πάσχα», μας είπε, «αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε δέσμευση για κάτι τέτοιο. Για το μόνο που μας διαβεβαίωσε, είναι για το ότι θα λειτουργήσουν τα διόδια του Αιγινίου! Δυστυχώς δεν καταφέραμε τίποτα».
«Κατ’ αρχήν θετικό», χαρακτήρισε ο Ηλίας Τσιτλακίδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Αιγινίου, το γεγονός ότι «για πρώτη φορά ο αρμόδιος Υπουργός δέχεται εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα».
Πέραν τούτου όμως, και παρότι, όπως είπε, διέκρινε θετική διάθεση από πλευράς Υπουργείου, τα πράγματα είναι δύσκολα.
«Αυτό που έγινε σαφές», είπε, «είναι ότι η σύμβαση παραχώρησης δεν καταργείται, διότι θα κοστίσει πολλά δις ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά υπάρχουν ίσως τα περιθώρια να βελτιωθεί σε επιμέρους ζητήματα».
Ο ίδιος, κατέθεσε στον υπουργό πρόταση για κατάργηση των σταθμών διοδίων Αιγινίου και Μαλγάρων, με παράλληλη δημιουργία σταθμού στη γέφυρα στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας, όπου είναι και το φυσικό τέλος των ορίων της ΑΙΓΑΙΟ.
Ποια θα είναι η τύχη της πρότασής του είναι άγνωστο, ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Παπαγεωργίου ωστόσο, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι ο κ. Ρέππας «δέχτηκε θετικά την εισήγηση για επαναδιάταξη των διοδίων και την κατάργηση των διοδίων των Μαλγάρων».
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο αντινομάρχης Πιερίας Ν. Μπουρονίκος, ο δήμαρχος Μεθώνης Κ. Αβραμίδης, ο δήμαρχος Κορινού Ν. Αβραμίδης, ο δήμαρχος Λιτοχώρου Αθ. Τσιφοδήμος και ο συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Αιγινίου Π. Αγγελίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: