Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Δηλώσεις των βουλευτών για τη συνάντηση με τον υπουργό

Γιάννης Αμοιρίδης:
Η Κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία των Πιεριέων
AMOIRIDHS«Δεν σταματούμε να διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό για το νομό μας, ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου η Πιερία υφίσταται επώδυνες επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών. Μετά τη συνάντηση εκτιμώ ότι η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί πριν το Πάσχα και αυτό είναι το σημαντικό.
Από την τρίωρη συνάντηση επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η Κυβέρνηση κατανοεί την αγωνία των Πιεριέων για το εύρος των επιπτώσεων από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, καθώς και τις φωνές που εναντιώνονται στη λειτουργία νέων σταθμών διοδίων.
Η βούληση του Υπουργείου Υποδομών είναι να συνεχίσει να συζητά με τους φορείς τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να παραβλέπει τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών που αφήνει η σύμβαση, την οποία υπέγραψε με την παραχωρησιούχο η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το θετικό είναι ότι στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών παραμένει η κατασκευή των τριών κόμβων στη βόρεια Πιερία και των παράλληλων έργων της Εθνικής Οδού. Επίσης, θετικά είναι τα μηνύματα για την 13η Εθνική Οδό, αλλά και για την Περιφερειακή της Κατερίνης.
Σ’ αυτή την δύσκολη συγκυρία οφείλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του νομού, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και να αντιστρέψουμε το κλίμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσω να κινούμαι, στηρίζοντας τις προτάσεις και τον σχεδιασμό των φορέων της Πιερίας».
Θανάσης Παπαγεωργίου:
Εμφανής η διάθεση λύσης των προβλημάτων
PAPAGEORGIOYΑντιμετωπίζονται τα προβλήματα από το κλείσιμο των Τεμπών που ανοίγουν από το Πάσχα Σε προτεραιότητα χρηματοδότησης τα βασικά οδικά έργα της Πιερίας
«Η συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και ήταν εμφανής η διάθεση λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Πιερία από το κλείσιμο των Τεμπών, τα διόδια και την έλλειψη έργων υποδομής.
Ουσιαστικά η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τέσσερα θέματα: το άνοιγμα των Τεμπών, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το κλείσιμό τους, την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης της εθνικής οδού και την επαναδιάταξη των διοδίων και την χρηματοδότηση των βασικών οδικών έργων υποδομής που δεν ευτύχησε να αποκτήσει η Πιερία τα προηγούμενα χρόνια.
Για την εξέλιξη στο πρόβλημα των κατολισθήσεων στα Τέμπη υπήρξε διαβεβαίωση από τον κ. Ρέππα πως ο δρόμος θα ανοίξει και θα δοθεί στην κυκλοφορία-έστω και σταδιακά-από το Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των Τεμπών, που είναι πράγματι οδυνηρές για τις επιχειρήσεις της Πιερίας και ιδιαίτερα της Νότιας Πιερίας, προτάθηκαν διάφορα μέτρα υποστήριξης, τα οποία όμως είναι αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων και θα μεταφερθούν εκεί. Ήδη, εκ μέρους μου έχει αποσταλεί σχετική επιστολή στα Υπουργεία Οικονομίας Αναγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, καθώς και στο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης παραχώρησης της εθνικής οδού στην εταιρία Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου Α.Ε, ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως η επαναδιαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ δέχτηκε θετικά την εισήγηση για επαναδιάταξη των διοδίων και την κατάργηση των διοδίων των Μαλγάρων, καθώς και την ολοκλήρωση των παράλληλων δρόμων με την εθνική οδό, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Πιερίας στις τοπικές, εντός του νομού, κινήσεις τους.
Τέλος, κι αυτό είναι το σημαντικό, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων έχει ιεραρχήσει ως άμεσης προτεραιότητας τα βασικά οδικά έργα που λείπουν από την Πιερία. Δηλαδή, την 13η Εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας, την Περιφερειακή οδό της πόλης Κατερίνης, την Παραλιακή οδό, και τους κόμβους Πύδνας και Κίτρους. Ο κ. Ρέππας δεσμεύτηκε πως θα αναζητηθούν πόροι για την χρηματοδότηση αυτών των βασικών έργων υποδομής για την Πιερία.
Νομίζω πως από την συνάντηση αυτή η Πιερία έχει να αναμένει θετικά αποτελέσματα και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα μεγάλα προβλήματα της Πιερίας αρχίζουν να υλοποιούνται».
Μαρία Μίχου:
Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση
MIXOY«Ήταν μια τρίωρη σύσκεψη με τον υπουργό Υποδομών τον κ. Ρέππα και τον υφυπουργό κ. Μαγκριώτη για τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν το νομό Πιερίας. Τέθηκε το θέμα της διάνοιξης των Τεμπών, η λειτουργία των διοδίων, η αποκατάσταση της 13ης Εθνικής Οδού  και η περιφερειακή οδός Κατερίνης.
Ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση του να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθεί έγκαιρα και με ασφάλεια ο δρόμος των Τεμπών μέχρι το Πάσχα.
Από την πλευρά μου όπως και των υπολοίπων συναδέλφων, των φορέων και των παραγωγικών τάξεων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, τέθηκαν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και κυρίως η δεινή οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού, και ιδιαίτερα οι τουριστικές επιχειρήσεις. Πρωταρχικό μέλημα μας, είναι να μην χαθεί η φετινή καλοκαιρινή σαιζόν.
Ακόμη τέθηκε το θέμα της διεκδίκησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Πιερίας, προς ενημέρωση στον κ. Ρέππα, παρά το γεγονός πως δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Υποδομών.
Για το θέμα των διοδίων ο υπουργός υπογράμμισε πως ο στόχος παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση της δύσκολης αυτής σύμβασης, με στόχο να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για την Πιερία.
Επίσης τέθηκε το έργο της 13ης Εθνικής Οδού και η περιφερειακή οδός Κατερίνης όπου ο κ. Ρέππας επεσήμανε πως, παρά την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια που μπορεί να γίνει.
Απηύθυνα πρόσκληση στον κ. Ρέππα, την οποία και αποδέχθηκε, να επισκεφτεί την Πιερία ώστε να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των ζημιών, και να δει την απόγνωση των επιχειρηματιών. Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση στην οποία τέθηκαν όλα τα προβλήματα  του νομού μας». 
Κώστας Κουκοδήμος:
Δεν υπήρξε καμία δεσμευτική απάντηση
KOYKODHMOS«Αναπάντητο, παρέμεινε το ερώτημα που επιτακτικά έθεσαν οι φορείς της Πιερίας, και που εδώ και μήνες θέτουν οι επαγγελματίες, οι απλοί πολίτες, οι τουριστικοί φορείς του νομού για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας της εθνικής οδού στην Κοιλάδα των Τεμπών, στη σημερινή σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Ρέππα.
Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία δεσμευτική απάντηση, κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το μείζον αυτό θέμα που ως φαίνεται, μεσούσης της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλη την Ελλάδα, έρχεται να προστεθεί ως «ταφόπλακα» για την οικονομικό-κοινωνική ζωή της Πιερίας.
Κραυγή αγωνίας επαναλάβαμε στον αρμόδιο υπουργό, ασαφείς απαντήσεις λάβαμε.
Επανέλαβα και στη διάρκεια της σύσκεψης και ζήτησα από τον κ. Ρέππα να ασκήσει κάθε πίεση προς την κατασκευάστρια εταιρία ώστε ο δρόμος να δοθεί σε κυκλοφορία πριν το Πάσχα. Σε αντίθετη περίπτωση και αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας ότι ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, η Πιερία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ.
Η πολιτεία οφείλει άμεσα, τώρα, να ανακοινώσει μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από το κλείσιμο της εθνικής οδού, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις δυναμικές κινητοποιήσεις των πολιτών που αισθάνονται μήνες τώρα την οικονομική ασφυξία.
Η πολύωρη σύσκεψη δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για κανένα από τα θέματα που τέθηκαν στον κ. Υπουργό, όπως το θέμα των διοδίων και των παράλληλων έργων». (
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: