Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

“δρακόντειες” ποινές

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Αυστηρότερο πλαίσιο για τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς
“δρακόντειες”
ποινές
Αυστηροποίηση των ποινών για τους δημόσιους λειτουργούς που αποδειχθεί ότι διέπραξαν οικονομικό έγκλημα και κίνητρα για συνεργασία με τις αρχές σε υποθέσεις που ζημιώνουν το Δημόσιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διαφάνεια στο Δημόσιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Χάρης Καστανίδης.
Έκπτωση από το αξίωμα για όσους υπόχρεους να υποβάλλουν πόθεν έσχες αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.
Συγκεκριμένα, το πρόσωπο που εισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς και η συμβολή του βοηθά στην αποκάλυψη της διαφθοράς, τότε αυτό έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε ...περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί, ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει πλέον το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων προσώπων, στις περιπτώσεις που υπάρχει καταγγελία σε βάρος τους από οιονδήποτε πολίτη ή έχει υποβληθεί καταγγελία στο Συνήγορο του Πολίτη ή ακόμη και στον ίδιο τον υπουργό ή ακόμα όταν έχουν δημοσιοποιηθεί με κάθε τρόπο στοιχεία σε βάρος τρίτου.
Επίσης, μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ.
Παράλληλα, η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρίες επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις off shore εταιρίες.
Προβλέπεται, επίσης, ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης.
Ακόμη, μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού σε απιστία, με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα.
Ο κ. Καστανίδης ανέφερε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα συνδυαστούν και με την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανακοίνωσε ότι σύντομα δέκα στρέμματα από το χώρο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού θα δοθούν προς χρήση στο δήμο Κορυδαλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: