Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Σε θέση μάχης και τα Πιερικά τρακτέρ

agrotes
 
Παρατάσσονται σε 13η Εθνική Οδό και κόμβο του Αιγινίου «με αναμμένες μηχανές» οι αγρότες του νομού μας
Θέση σε κομβικά σημεία της ΠΑΘΕ και της παλαιάς Εθνικής Οδού παίρνουν σήμερα οι αγρότες της Πιερίας, προβάλλοντας μια σειρά αιτήματα και παλεύοντας για «κεκτημένα», που περικόπηκαν από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δήλωσε στην «Π», ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέτρος Παπανικολάου.

Οι αγρότες της Πιερίας, ακολουθώντας το παράδειγμα και των υπολοίπων αγροτών της χώρας οι οποίοι έχουν παρατάξει ήδη τα τρακτέρ τους στους δρόμους, ζητούν την άμεση επίλυση οχτώ θεμάτων τα οποία θεωρούν ζωτικής σημασίας για το μέλλον τους.
Σε δύο σημεία του νομού αναμένεται να παραταχθούν τα τρακτέρ, το ένα είναι ο κόμβος του Αιγινίου από αγρότες της βόρειας Πιερίας και το δεύτερο σημείο στο 9ο χιλιόμετρο της 13ης Εθνικής Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης για Λόφο.
Όπως ανέφερε ο Πέτρος Παπανικολάου, πρόθεση των αγροτών δεν ...είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους. Πάντως δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, θα εκτιμήσει τα δεδομένα και αναλόγως θα αποφασίσει. Πιθανότερο ενδεχόμενο, εφόσον αποφασιστεί κορύφωση των κινητοποιήσεων, η κάθοδος των αγροτών με τα τρακτέρ στο κέντρο της Κατερίνης.

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Στην κορυφή των αιτημάτων τους, είναι η άμεση εξόφληση του υπολοίπου των δικαιωμάτων τους, καθώς και όλα τα λεφτά των δικαιωμάτων στους καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013. Ως γνωστό οι αγρότες (και) της Πιερίας, έλαβαν μόνο ένα ποσοστό από των χρημάτων λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αφού η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να μην καταβάλει ένα μεγάλο μέρος του, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και ως ένα μέτρο πίεσης προς τις ΕΑΣ να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ψηφιοποίησης από την ΕΑΣ Πιερίας έχει ξεπεράσει το 97%, ενώ οι εκτιμήσεις για τον χρόνο καταβολής του υπολοίπου των οφειλομένων προς τους αγρότες, κάνουν λόγο για τα τέλη Μαρτίου.
Το δεύτερο αίτημά τους, έχει να κάνει με την οικονομική καταβολή αποζημιώσεων όλων των αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν ζημιές από καιρικές συνθήκες και πτώσεις τιμών. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέρυσι, διέθεσε περίπου 500 εκ. ευρώ, σε αντίθεση με τη σημερινή η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει τη συγκεκριμένη πολιτική στήριξης του εισοδήματος των αγροτών. Παράλληλα ζητούν τη διεύρυνση της λίστας των αποζημιώσεων ασθενειών και την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ με νέες καλύψεις για αγρότες και κτηνοτρόφους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, όχι μόνο δεν συμπεριλαμβάνει νέες ασθένειες στις αποζημιώσεις, αλλά εξαίρει από αυτές την αποζημίωση από το Θρίπα, ο οποίος έχει προσβάλει ένα σημαντικό μέρος καλλιεργειών σε μεγάλο τμήμα του νομού μας.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν το πάγωμα των χρεών τους προς τις Τράπεζες  για τουλάχιστον 3 χρόνια, καθώς και την άμεση καταβολή των εξισωτικών επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους.
Ένα ακόμη σημείο τριβής με την Κυβέρνηση είναι η απόφαση της τελευταίας να μειώσει την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες κατά μια ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα όσα δήλωσε ο κ. Παπανικολάου. Έτσι, το ποσοστό επιστροφής από 12% γίνεται 11% και στους καπνοκαλλιεργητές από 11% μειώνεται στο 10%. Οι αγρότες ζητούν να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ στο 15% τουλάχιστον.
Τέλος, ζητούν από το υπουργείο να ξεκινήσει διάλογο με τους εκπροσώπους των ενεργών παραγωγών, οι οποίοι στην ουσία είναι αυτοί που φαίνονται αποφασισμένοι να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: