Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Μέτρα, για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά

Τη δρομολόγηση συγκεκριμένων μέτρων για τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων στη χώρα μας με ίσους όρους ανταγωνισμού, ζητά από το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η Βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Μίχου.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με αποδέκτη την υπουργό Λούκα Κατσέλη, η κ. Μίχου αναφέρεται στις επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης των κινέζικων, κυρίως, καταστημάτων στον επιχειρηματικό κλάδο της Πιερίας.
MIXOYΤο πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:
«Η λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων στο νομό Πιερίας, η οποία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, έχει προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στην τοπική επιχειρηματικότητα, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Με τη λειτουργία των αλλοδαπών καταστημάτων παρατηρείται μια ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, κυρίως των κινέζικων, που έχουν κατακλύσει τις τοπικές αγορές και είναι αμφίβολο κατά πόσο και εάν υπόκεινται στην ίδια φορολόγηση με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι κινεζικές επιχειρήσεις πωλούν επίσης μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, λόγω της..... σοβαρότητας της κατάστασης στην Πιερία, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας για το ζήτημα αυτό, με τη συμμετοχή φορέων από όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στην πόλη της Κατερίνης, λειτουργούν 18 αλλοδαπά καταστήματα, κυρίως κινέζικα εκ των οποίων μόνο τα 2 είναι μέλη του Επιμελητηρίου Πιερίας.
Είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων προκειμένου να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά.
Είναι αναγκαία η διενέργεια ελέγχων για τη νομιμότητα των καταστημάτων αυτών, όπως επίσης έλεγχοι των τιμολογίων, και των παραστατικών των εμπορευμάτων. Προκειμένου να διενεργηθούν οι έλεγχοι θα πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του νομού Πιερίας, ώστε να είναι εφικτή η πραγματοποίηση συχνών ελέγχων.
Θα πρέπει να δοθεί επίσημη εντολή ελέγχου στις αρμόδιες διοικητικές αρχές, ώστε να ελεγχθούν όλα τα λειτουργούντα αλλοδαπά καταστήματα για την ύπαρξη άδειας άσκησης  ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας και στην περίπτωση ύπαρξης υποκαταστήματος να εφαρμοστεί το γράμμα του νόμου 3386/2005.
Είναι απαραίτητος ο ουσιαστικός έλεγχος από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, των αιτήσεων που κατατίθεται για άδεια άσκησης ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας. Ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει αν η δραστηριότητα που θα ορίζεται εκ προτέρων ωφελεί την εθνική οικονομία. Μια ολοκληρωμένη μελέτη θα δείξει ποιοι κλάδοι είναι κορεσμένοι στην Ελλάδα, ώστε βάση αυτής να τίθενται προϋποθέσεις  απαγόρευσης.
Θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί ανάλογοι με αυτούς που επιβάλλονται όταν εξάγονται προϊόντα στην Κίνα, με μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Επιτροπών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τη διενέργεια ελέγχων.
Για όλα τα παραπάνω ερωτάται η κα Υπουργός:
-Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει μέτρα και ποια για τη λειτουργία των αλλοδαπών  καταστημάτων στη χώρα μας με ίσους όρους ανταγωνισμού;».
(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: