Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Η ώρα του Καλλικράτη

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010
 Υπέρ του «Καλλικράτη», αλλά με επαρκείς πόρους, τάσσεται η ΚΕΔΚΕ
Η ώρα
του Καλλικράτη
Οι δήμοι από 1.054  θα συρρικνωθούν στους 370
Η αυτοκατάργηση των περισσότερων αιρετών, αφού οι δήμοι από 1.054 θα συρρικνωθούν στους 370, ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων και, κυρίως, οι οικονομικοί πόροι ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με τον πρόεδρό της Νικήτα Κακλαμάνη να διαχωρίζει τη θέση του από αυτή της Ρηγίλλης και του Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια διοικητική μεταρρύθμιση, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση. Αναφορικά με το χωροταξικό θέμα, δηλαδή τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η συνένωση των δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν έδωσε απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι κομματικά.
Αναφορικά με τους οικονομικούς πόρους, διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος είπε πως για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.
Ο κ. Κακλαμάνης έκανε αναφορά και στο πρόγραμμα για ....20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης -το οποίο η σημερινή κυβέρνηση «πάγωσε»- και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος.
Επί του προγράμματος ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη, που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.
Επίσης, ζητά την καταβολή των 330 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε διάλογο, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο «δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του».
Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011.
Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Ραγκούσης είπε πως με τον «Καλλικράτη» δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε επίσης τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.
Μίλησε επίσης και για το θέμα που αφορά τους μετανάστες. Όπως είπε, χρήση του δικαιώματος για την ψήφο των μεταναστών έχουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, δηλαδή σύμφωνα με τα στοιχεία, όσοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα ως το 2004 και είχαν νομιμοποιηθεί το 2005 και 2007.
Στόχος εθνικής σημασίας η διοικητική μεταρρύθμιση, τόνισε ο πρωθυπουργός
Τη διαβεβαίωση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι στόχος εθνικής σημασίας και ως τέτοιο η κυβέρνηση αφ' ενός θα τον στηρίξει με πόρους, αφ' ετέρου θα τον προωθήσει με συναίνεση, παρείχε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.
Ο Γ.Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι απολύτως αναγκαία και για την ανάταξη της οικονομίας και στο σημείο αυτό επιτέθηκε στην ΝΔ για την δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, λέγοντας: «Οι ευθύνες όσων οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση την οικονομία μας, είναι προφανείς και βαρύτατες».
Έστειλε, δε, μήνυμα και προς όσους επιτίθενται στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική κατάστασή της, λέγοντας: «Ο λαός περιμένει να γίνουν όλα όσα απαιτούνται, ώστε να απαλλαγούμε από αυτούς που μας λοιδορούν που μπορούν σήμερα να μας απαξιώνουν και που θέλουν να μας δώσουν μαθήματα ήθους και συμπεριφοράς».
Ακόμη, επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Είναι αναγκαίες ριζικές αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά θα λυτρώσουν».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και εξουσίες από το «συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πλαδαρό κράτος» θα μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η λειτουργία του κεντρικού κράτους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι.
Περιγράφοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» έκανε λόγο για «λιτή, λειτουργική και στέρεη αρχιτεκτονική», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, με τον πολίτη στο επίκεντρο» και όχι μια καλύτερη διανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί «στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα τον στηρίξουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων με εθνικούς, καθώς και κοινοτικούς πόρους». Επιπλέον, επισήμανε ότι για το σχέδιο «Καλλικράτης» η κυβέρνηση αναζητά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. «Θα ενσωματώσουμε κάθε θετική πρόταση» είπε.
 Πυρά κατά του «Καλλικράτη» από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο «Καλλικράτης» κατέθεσαν οι αρχηγοί των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, στις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου αυτοδιοικητικού μοντέλου, ωστόσο, εξέφρασε αρκετές ενστάσεις για τον «Καλλικράτη».
Όπως μετέδωσε το Μega, o κ. Σαμαράς κατέθεσε δύο προτάσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών: καταρχήν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει χρίσμα για τους υποψήφιους δημάρχους σε μικρούς δήμους.
Επιπλέον, πρότεινε να στηθούν δύο κάλπες στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ: μία για τον δήμαρχο και μία για το δημοτικό συμβούλιο.
Σχετικά με τον «Καλλικράτη» είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που ουσιαστικά έρχεται να μιμηθεί το προβληματικό και απρόσωπο κεντρικό κράτος, που ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της κοινωνίας.
O κ. Σαμαράς αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας των ΟΤΑ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές προϋποθέτουν μελέτη και ουσιαστικό διάλογο.
«Και όμως βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου.
» Ακούσαμε μια γενικόλογη έκθεση από την κυβέρνηση, εντοπίσαμε σοβαρά κενά» συμπλήρωσε, για να θέσει στη συνέχεια ορισμένα ερωτήματα, όπως: «Παύει η σχέση εξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος ή διαιωνίζεται;»
Eίπε επίσης ότι είναι θετικό στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, να θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική διακυβέρνησή τους με αιρετά διοικητικά όργανα και αρμοδιότητα σε ζητήματα, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξιακός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η πολιτική προστασία.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τις εξής έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:

* Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,

* Να γίνει ουσιαστικός διάλογος πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου για το σχεδιασμό και τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων,

* Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του,

* Να δημιουργηθεί ένας δήμος ανά νησί με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος,

* Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς απομονωμένους και νησιωτικούς δήμους ώστε να μην μαραζώσει η ελληνική ακριτική γη και
* Nα διατηρηθούν οι ιστορικοί μας δήμοι.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο «Καλλικράτης», όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με τον «Καποδίστρια» δεν αποδίδουν.
Τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειαρχικο Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα.
Το ΛΑΟΣ ζητά επίσης συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων και συγκεκριμένα 25 σε κάθε περιφέρεια.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ενιαία ολοκληρωτική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/ 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: