Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Διάλογος χωρίς λεφτά απέναντι στα μπλόκα Ντόμινο οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών από τους αγρότες - αύριο βγαίνουν τα τρακτέρ σε Λάρισα και Μαγνησία

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 (ΝΕΑ)
Πρώτο απολογισμό των κινητοποιήσεων κάνουν σήμερα σε σύσκεψη στη Βέροια οι αγρότες, οι οποίοι μετέχουν στο συντονιστικό όργανο των δεκαεννέα νομών και έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς από την περασμένη Παρασκευή.
Τα μπλόκα παραμένουν τόσο στους οδικούς άξονες όσο και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας, ενώ αύριο έχουν εξαγγείλει έξοδο των τρακτέρ τους και οι αγρότες της Λάρισας και της Μαγνησίας.
Ο εφιάλτης στη μετακίνηση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη δεν έχει προηγούμενο, αφού ήδη για να φθάσει κανείς στη Λαμία πρέπει να ταξιδεύει πάνω από έξι ώρες και από χθες, λόγω του μπλόκου στη Νίκαια Λάρισας, απαιτείται περίπου μισή ώρα επιπλέον για τη διαδρομή Αθήνα- Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα το ταξίδι να διαρκεί τουλάχιστον δώδεκα με δεκατρείς ώρες.
Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε βαθμό που να αντιμετωπίζεται τουλάχιστον με σκεπτικισμό η εκτίμηση που διατύπωναν χθες κυβερνητικοί παράγοντες ότι «οι κινητοποιήσεις σύντομα θα εκφυλιστούν» και έδιναν έναν ορίζοντα μερικών ημερών για το τέλος τους. Διαμηνύει πάντως σε όλους τους τόνους πως «λεφτά δεν υπάρχουν» παρά μόνο τα οφειλόμενα ως υπόλοιπο των ενισχύσεων.
Στο μεταξύ, εισαγγελική παρέμβαση για «προληπτικούς λόγους» έκανε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου, αναφορικά με ......τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Χωρίς να έχουν στηθεί μπλόκα στον Νομό Θεσσαλονίκης, ο εισαγγελέας απέστειλε επείγουσα παραγγελία στον γενικό αστυνομικό διευθυντή, καθώς και στον διευθυντή Τροχαίας, ζητώντας τη σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία όσων θα αποκλείσουν δρόμους.
«Στοπ» από Βουλγαρία
Γύρω στις 3 χθες το απόγευμα αγρότες, μέλη των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Σερρών, μετέφεραν τα τρακτέρ στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων προς και από τη Βουλγαρία. Λίγο αργότερα, συνάδελφοί τους στον γειτονικό Νομό Κιλκίς έκλεισαν και τη μεθοριακή διάβαση της Δοϊράνης στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ενώ τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα και στη γειτονική μεθοριακή δίοδο των Ευζώνων Κιλκίς, χωρίς όμως να διακόψουν την κυκλοφορία. Οι αγρότες του Βορείου Έβρου έστησαν μπλόκο στο Ορμένιο.
Κόμβοι που ανοιγοκλείνουν
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στη διακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων παρουσιάστηκαν και σήμερα στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, καθώς αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού ανοιγοκλείνουν ανά διαστήματα το μπλόκο που έστησαν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Περισσότερα από 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν χθες το μεσημέρι στον κόμβο της Νίκαιας, όπου βρίσκεται και η πρώτη είσοδος για τη Λάρισα, διακόπτοντας την κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ. Αύριο πάντως αναμένονται τα νέα μπλόκα στο Γερακάρι Αγιάς και τη Μελούνα Ελασσόνας.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
Από Αθήνα σε Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητο χρειάζεσαι πλέον 12 με 13 ώρες, ενώ για Λαμία 6 ώρες. Άρχισαν οι ουρές φορτηγών στα σύνορα
Κυβέρνηση: Μόνο τα... ρέστα από τις ενισχύσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
«ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ» διαμηνύει στους αγρότες η κυβέρνηση, αλλά τους καλεί σε διάλογο για τα θεσμικά αιτήματά τους, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποσυσπειρώσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν σε όλους τους τόνους και στις όποιες επαφές έχουν με τους αγρότες ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να τους δοθούν προκειμένου να λύσουν τις κινητοποιήσεις που έχουν κόψει τη χώρα στη μέση- αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδης επιστρέφοντας από τη Λάρισα όπου εκλέγεται σταμάτησε σε μπλόκο αγροτών και έκανε μια σχετική δήλωση στους αγρότες. Παράλληλα, το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε να τηρηθεί σκληρή τάση απέναντι στους αγρότες αναφορικά με τα οικονομικά αιτήματα του τύπου «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος».
Οπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος που έλαβε μέρος στη σύσκεψη «πρέπει όλοι να καταλάβουν και ειδικά όσοι υποκινούν τις κινητοποιήσεις των αγροτών ότι το γνωστό μοντέλο ΄΄κλείνουμε τους δρόμους και τους ανοίγουμε μόλις πάρουμε τα λεφτά΄΄ έχει τελειώσει. Λεφτά δεν υπάρχουν και το μόνο σίγουρο είναι ότι μάταια επενδύουν στην καταβολή τους όσοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις».
Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι τα μόνα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση είναι τα οφειλόμενα ως υπόλοιπο των ενισχύσεων και πρόσθεσε ότι αυτά θα δοθούν έως τις 15 Μαρτίου. Κατά την ίδια πηγή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει εξαντλητικό διάλογο επί των θεσμικών αιτημάτων των αγροτών και για τον λόγο αυτόν απηύθυνε πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες.
Πάντως, το ποιος εκπροσωπεί ποιον στον διάλογο, ο οποίος θα κορυφωθεί το διήμερο 25-26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο, αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, καθώς οι πληροφορίες της αναφέρουν πως οι κινητοποιήσεις γίνονται από ένα άθροισμα αγροτών με ανομοιογενή πολιτικά και συνεταιριστικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν σαφή προσανατολισμό ως προς τα αιτήματα- για παράδειγμα, αναφέρεται ότι σε ένα μπλόκο το κύριο αίτημα είναι «διάλογος για τα προβλήματα των αγροτών» τη στιγμή που έχει ήδη εξαγγελθεί η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία. Σε ένα άλλο μπλόκο φαίνεται να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι επικεφαλής αγροτικών ενώσεων στις οποίες έχουν διαπιστωθεί μεγάλα ανοίγματα και διεκδικούν τη ρύθμιση των διαχειριστικών χρεών που έχουν δημιουργήσει.
Οι καθυστερήσεις στο μητρώο έφεραν τα πρώιμα μπλόκα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παλαμιώτης
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ των Θεσσαλών στις ετήσιες αγροτικές κινητοποιήσεις κατάφεραν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Φθιώτιδας, οι οποίοι με τα μπλόκα στην Αλαμάνα, την Ελάτεια και το Κάστρο Βοιωτίας δίνουν τον τόνο, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν είναι διατεθειμένοι να αποχωρήσουν. Η δυναμικότητα των μπλόκων της Φθιώτιδας όμως προκαλεί επιπλέον έκπληξη εξαιτίας του γεγονότος ότι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή κατάγεται από τον νομό και είναι βουλευτής του. «Απέναντί» της μάλιστα βρίσκονται μέλη του ΠΑΣΟΚ που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα μπλόκα.

Όπως λένε αγροτοσυνδικαλιστές, η υπουργός εκτίμησε λανθασμένα ότι θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο και να αποδυναμώσει τη διάθεση των αγροτών να βγουν στον δρόμο. Παράλληλα άρχισε διάλογο με φορείς του αγροτικού κόσμου, που όμως αμφισβητούνται από τους συμπατριώτες της αγρότες, οι οποίοι μετέχουν στο συντονιστικό όργανο των 19 νομών. Πρόκειται για συντονιστικό όργανο που συγκροτήθηκε πέρσι και ουσιαστικά ανέτρεψε τις ισορροπίες μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών, αφού περιόρισε σημαντικά την επιρροή των Θεσσαλών.
Οι κοινοτικές επιδοτήσεις
Αγροτοσυνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι μέτρησαν προτού παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκαν στο σύνολό τους οι κοινοτικές επιδοτήσεις πυροδότησε το κλίμα και έγειρε τελικά την πλάστιγγα υπέρ των κινητοποιήσεων. Οι επιδοτήσεις έχουν μπλοκαρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα δεν είναι συνεπής στην υποχρέωσή της να καταρτίσει ψηφιακό μητρώο αγροτών, ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα απάτης- τα γνωστά «πανωγραψίματα». Το μητρώο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2008, η σύνταξή του άρχισε πέρσι τον Μάιο και τα Χριστούγεννα είχε φθάσει περίπου στο 70% της ολοκλήρωσής του. Αυτό σημαίνει πρακτικά για τους αγρότες ότι χρήματα δεν θα πάρουν νωρίτερα από τα μέσα Μαρτίου ενώ, όπως λένε, οι οικονομικές τους υποχρεώσεις σε τράπεζες και πιστωτές έχουν λήξει, αφού συνήθως έπαιρναν τις επιδοτήσεις την περίοδο των εορτών.
Διάλογος με αποκλεισμούς
Επιπλέον οι αγρότες της Φθιώτιδας επιμένουν και στα «θεσμικά» τους αιτήματα, με κύριο να προσδιορισθεί η εθνική στρατηγική για τον αγροτικό τομέα, δεδομένου του ότι σε τρία χρόνια οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Απ΄ αυτόν τον διάλογο όμως υποστηρίζουν ότι αποκλείσθηκαν, αφού το υπουργείο, κατά τους ισχυρισμούς τους, μιλάει με «θεσμικούς» που είτε δεν έχουν απήχηση είτε, κατά την κρίση τους, δεν έχουν λόγο.
Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η κ. Μπατζελή προσπάθησε να προσεγγίσει ευρύτερες μάζες αγροτών με ενημερωτικές συναντήσεις. Έτσι, έκανε δύο πανελλαδικές ημερίδες στα Καμένα Βούρλα και δύο συγκεντρώσεις- συναντήσεις: τη μία στον Δομοκό και τη δεύτερη στη Στυλίδα. Ούτε αυτές όμως μπόρεσαν να ανακόψουν την επιρροή των συνδικαλιστών στους αγρότες. Αντίθετα, δημιουργήθηκε το υπόστρωμα της σύγκρουσης ακόμα και εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: