Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Νέοι αγώνες δρόμου για να τεθεί σε λειτουργία


AGONES_1
Τη συνδρομή της νέας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου Βιολογικού Καθαρισμού Ν. Πιερίας Κωνσταντίνος Γιάντσιος, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και να τεθεί σε λειτουργία η πολύπαθη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, που παραμένει σε αχρηστία εδώ και χρόνια.
Ο Πρόεδρος, συνοδευόμενος από τεχνικούς συμβούλους και πανεπιστημιακούς του Α.Π.Θ που έχουν αναλάβει να μελετήσουν τα πώς και τα γιατί παραμένει ανενεργή η Μονάδα, ενημέρωσε λεπτομερώς την κ. Λιονή για τα προβλήματα του έργου και για τις προσπάθειες του Συνδέσμου να βρεθούν λύσεις, καταθέτοντας πλήρη φάκελο όλων των επίσημων στοιχείων που υπάρχουν.
AGONES_2Ζήτησε τη συνδρομή της περιφέρειας για να προχωρήσουν οι τεχνικές της υπηρεσίες σε έλεγχο των ελλείψεων που παρουσιάζει το έργο, καθώς και για τη εξασφάλιση του απαραίτητου για να τεθεί σε λειτουργία η Μονάδα κονδυλίου, το οποίο ο Σύνδεσμος υπολόγισε ότι είναι της τάξης των 800.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου, η περιφερειάρχης δεσμεύτηκε για το πρώτο, την τεχνική βοήθεια, ενώ ανέλαβε να ζητήσει και από όλους του εμπλεκόμενους φορείς (δήμους Αν. Ολύμπου και Λιτοχώρου, Νομαρχία και υπηρεσίες του δημοσίου) να δραστηριοποιηθούν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη λειτουργίας του Βιολογικού.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, μια μέρα πριν ....την προγραμματισμένη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, επικρίνει σφόδρα τόσο τον Νομάρχη, όσο και τους βουλευτές , αλλά και τους δημάρχους της περιοχής για το όψιμο, το τελευταίο διάστημα, ενδιαφέρον τους για την πορεία του έργου και για τις «συσκέψεις επί συσκέψεων» που, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «σκοπό είχαν την κάλυψη λαθών του παρελθόντος και τίποτε άλλο».
Ακόμη τους κατηγορεί ότι δημιούργησαν σκόπιμα παραπληροφόρηση, ότι διαστρέβλωσαν και προσάρμοσαν την αλήθεια στα μέτρα τους, σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου κι ότι επιδόθηκαν σε λεονταρισμούς κι έριξαν «λάσπη» στο πρόσωπό του, προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους λάθη.
Επίσης επικρίνει όσους προέκριναν τη λύση να κληθεί ο κατασκευαστής για να κάνει (μετά πό 11χρόνια) έλεγχο στις εγκαταστάσεις, να βεβαιώσει την αρτιότητα κατασκευής να συμπληρώσει τυχόν ελλείψεις. «Δηλαδή», αναρωτιέται «να πιστοποιήσει την καλή κατασκευή που έκανε ο ίδιος; Σε ποιο τριτοκοσμικό κράτος της διαπλοκής και των πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων ζούμε;».

AGONES_3Αναφερόμενος στις δηλώσεις του τύπου «εμείς με 50.000 ευρώ τον Βιολογικό τον λειτουργούμε», ο πρόεδρος σημειώνει: «Εμείς απαντούμε με βάση των αδιάσειστων στοιχείων που έχουμε στη διάθεση μας».
Και τα στοιχεία αυτά λένε ότι:
- για να είναι έτοιμη η Μονάδα για τη δοκιμαστική χημική διεργασία χρειάζεται, σε πρώτη φάση, 800.000 ευρώ,
-για να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα χρειάζονται τίτλοι ιδιοκτησίας της έκτασης που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις, η οποία και σήμερα ανήκει στη Διεύθυνση Δασών,
-για να λειτουργήσει η εγκατάσταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη του  υποθαλάσσιου αγωγού, έργο το οποίο ο Σύνδεσμος ουδέποτε παρέλαβε από τη Νομαρχία, κι ο οποίος δεν κατασκευάστηκε με βάση τις προδιαγραφές που όριζε η ΚΥΑ (σύμφωνα με επίσημο έγγραφο των υπεύθυνων υπηρεσιών της Νομαρχίας), ενώ σήμερα, εν όψει της αναθεώρησης των περιβαλλοντικών όρων και της έκδοσης άδειας λειτουργίας, είναι ένα εμπόδιο «που δεν ξεπερνιέται δυστυχώς με λάδωμα», κατά πώς ακριβώς λέει ο κ. Γιάντσος. Άρα, προσθέτει, «ακόμη κι αν ξεκινήσει να λειτουργεί η Μονάδα, πού θα απορρίπτει τα επεξεργασμένα λύματα;».
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα παραθέτει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας πως η ιστορία του Βιολογικού της Νότιας Πιερίας παρουσιάζει πολλά κενά (σε έργα και πληροφορίες) που πρέπει επειγόντως να καλυφθούν.

(Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: