Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξεις για τον «Καλλικράτη»

KALLIKRATH_1
«Δεν αρχίσαμε καλά», μας είπε νωρίς χθες το απόγευμα από το τηλέφωνο ο δήμαρχος Πέτρας Θ. Παπαδημητρίου, που παρακολουθεί το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι, η μη δέσμευση της κυβέρνησης για την απόδοση  των οφειλόμενων από το δημόσιο πόρων στους ΟΤΑ, μπορεί να αποβεί ίσως και μοιραία για τον «Καλλικράτη».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η αποστροφή του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, ότι η καταβολή των 330 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί, αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στη διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» και η άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να δεσμευτεί για τη καταβολή τους, δίνει το στίγμα της συζήτησης που θα ακολουθήσει στις επόμενες συνεδρίες.
«Οι δήμαρχοι είναι σε αναβρασμό», εκτίμησε ο κ...... Παπαδημητρίου, «γιατί, εκτός από τα 330 εκ. ευρώ, στις 31 Ιανουαρίου τρέχοντος μήνα είναι να καταβληθεί και η β΄ δόση των παρακρατηθέντων, συν δηλαδή 214 εκ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι σε θέση να πληρώσει, ενώ ο κ. Ραγκούσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, μας επέπληξε γιατί ζητάμε χρήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Οι αρχηγοί κομμάτων

KALLIKRATH_2Τη διαβεβαίωση ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι στόχος εθνικής σημασίας και ως τέτοιο η κυβέρνηση αφ' ενός θα τον στηρίξει με πόρους, αφ' ετέρου θα τον προωθήσει με συναίνεση, παρείχε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
«Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

O πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας των ΟΤΑ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές προϋποθέτουν μελέτη και ουσιαστικό διάλογο. «Και όμως βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου», είπε
«Εμείς στη ΝΔ θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, των τεκμηριωμένων προτάσεων, της ευθύνης. Ας κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση. Κάθε παλινωδία και αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια», δήλωσε, ενώ διατύπωσε έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:
-η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
-να γίνει ουσιαστικός διάλογος πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου για το σχεδιασμό και τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων,
-να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του,
-να δημιουργηθεί ένας δήμος ανά νησί με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος,
-να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς απομονωμένους και νησιωτικούς δήμους, ώστε να μην μαραζώσει η ελληνική ακριτική γη και
-να διατηρηθούν οι ιστορικοί δήμοι.

Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο «Καλλικράτης» όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο Καποδίστριας 1, «δεν αποδίδουν», όπως είπε.
Η κ. Παπαρήγα τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειακό Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα. Πρότεινε ακόμη να γίνει  δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας οικονομικών μεταναστών, γιατί, «με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, αλλοιώνεται το εθνικό φρόνημα», είπε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ενιαία ολοκληρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών. «Κανείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν είναι αντίθετος στην διοικητική μεταρρύθμιση. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τι πρόσημο βάζεις σε αυτή την διοικητική μεταρρύθμιση. Αν ξεκινάς με τηλεοπτική προβολή του υπουργικού συμβουλίου δηλώνοντας πως οι βασικοί λόγοι που γίνεται η μεταρρύθμιση είναι δημοσιονομικοί, τότε κάνεις μία πολύ κακή αρχή», ανέφερε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναλύοντας το πρόγραμμα λεπτομερειακά, τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο «δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του».
Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011. Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των είπε πως με τον «Καλλικράτη» δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε δε τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ, τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν  χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: