Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Economist: Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν - «ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ»

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013
Economist: Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν
 Με την κούραση του μαραθωνοδρόμου που πλησιάζει στο τέλος της διαδρομής παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα ο Economist σε νέο του άρθρο, στο οποίο εξαίρει την..... ελληνική κυβέρνηση για τα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, παραθέτοντας ωστόσο παράλληλα και την αρνητική πλευρά της κρίσης.
«Επάνω αλλά όχι έξω» τιτλοφορείται το άρθρο του Economist αναφερόμενο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και επισημαίνοντας ότι «Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά ακόμη έχει πολλά να κάνει».
«Πώς αλλάζουν τα πράγματα μέσα σε ένα χρόνο. Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν να αποχαιρετά το ευρώ. Αργόσυρτες μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις έφθειραν την υπομονή των πιστωτών. Η εκλογική αναμέτρηση δεν κατάφερε να αναδείξει ξεκάθαρο νικητή. Οι Αθηναίοι στοίβαζαν τα ευρώ τους σε θησαυροφυλάκια και κάτω από τα στρώματά τους φοβούμενοι αποσταθεροποίηση και χαοτική επιστροφή στη δραχμή», ξεκινά το δημοσίευμα κάνοντας μια αναδρομή στον τελευταίο χρόνο.
«Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη μπορεί να βρίσκεται στη γωνία», αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει πλέον. «Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές. Έχουν ξεκινήσει επενδύσεις στην αγορά ενέργειας. Τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν ως αποτέλεσμα της επίτευξης των στόχων και η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% του ΑΕΠ το 2015.
«Αυτό το καλοκαίρι 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν τις ελληνικές παραλίες», συνεχίζει το άρθρο. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται ραγδαία, υποστηρίζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Τα αυξημένα αναμενόμενα κέρδη από τον τουρισμό θα ενισχύσουν τον προϋπολογισμό, παρότι οι χρεωμένοι στις τράπεζες ξενοδόχοι αγωνίζονται να επιβιώσουν». Την ίδια στιγμή οι Έλληνες κατασκευαστές αναμένεται να ξαναπιάσουν δουλειά προσθέτοντας 30.000 θέσεις εργασίας», επισημαίνεται.

Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκονται πλέον και οι αποκρατικοποιήσεις, προσθέτει ο Economist παραθέτοντας τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις είναι καθ' οδόν, παρά το γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές θεωρούν ακόμη ρίσκο μια επένδυση στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν αποδεχτεί βαθιές περικοπές στην υγεία και το εισόδημα και τώρα αποδέχονται και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ρίχνοντας την ευθύνη στην ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως έκανε πρόσφατα ο προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αντώνης Μανιτάκης.

«Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά», επισημαίνει το άρθρο. Τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει πάνω από το 25% της παραγωγής και περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται: περισσότεροι από 34.000 έφυγαν πέρυσι για τη Γερμανία, αριθμός που συνιστά αύξηση 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια εξαπλώνεται, ειδικά στις αστικές περιοχές και το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λέει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα της διαδρομής προς την έξοδο από την κρίση, όμως το εναπομείναν ένα τρίτο θα είναι δύσκολο, καταλήγει το δημοσίευμα. «Είναι σαν να τρέχεις μαραθώνιο: έχεις συμπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, αλλά έχεις αρχίσει να κουράζεσαι».ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: