Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η ζωή τους "ποδήλατο"...Συζήτηση επί του αιτήματος του Συλλόγου «Ποδηλατική απόδραση Πιερίας» σχετικά με τα προβλήματα κυκλοφορίας των ποδηλάτων στην πόλη της Κατερίνης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


 Παρασκευή 24 Μαίου 2013  Τοπικά
Τα προβλήματα της κυκλοφορίας των ποδηλάτων στην πόλη της Κατερίνης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της..
Τετάρτης. το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συλλόγου "Ποδηλατική Από-δραση Πιερίας".
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να μπαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα κατόπιν αιτήματος πολιτών και να ανταλλάσσονται έτσι απόψεις με κοινό γνώμονα το καλό της πόλης.
Ο κ. Χιονίδης
Αναφερόμενος στην κυκλοφορία των ποδηλάτων στην πόλη της Κατερίνης ο Δήμαρχος Κατερίνης υπογράμμισε το γεγονός πως η διοίκηση βλέπει ολιστικά το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μεμονωμένα. Για το λόγο αυτό μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη σύνταξη μιας μελέτης για την κίνηση του ποδηλάτου στην Κατερίνη, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις διαρκείας και να μην υπάρχει τμηματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ήδη, όπως είπε, η μελέτη βρίσκεται στην β' φάση και απομένει η Τρίτη φάση, η οποία περιλαμβάνει πιο εξειδικευμένες κατευθύνσεις.
Συμπληρώνοντας ο Δήμαρχος Κατερίνης σημείωσε πως η λογική που υπάρχει σήμερα σε όλη την Ευρώπη είναι η κίνηση στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας να είναι μικτή και για οχήματα αλλά και για ποδήλατα, κάτι που μπορεί να γίνει στην περιοχή των αστικών, τα Ευαγγελικά αλλά και περιμετρικά της Κατερίνης. Παρόλα αυτά όμως στην Κατερίνη υπάρχουν "κομμάτια" δρόμων όπου η κίνηση του ποδηλάτη πρέπει να είναι απολύτως προστατευμένη, όπως για παράδειγμα στην οδό Τ. Τερζοπούλου.
"Το στρατηγικό σχέδιο υπάρχει. Πρέπει επιτέλους να δούμε το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ψυχαγωγίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.
Ο κ. Μίγκος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας Βασίλης Μίγκος έκανε λόγο για "συνεχιζόμενη αδιαφορία" από πλευράς διοίκησης του Δήμου όσον αφορά στην δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στην πόλη της Κατερίνης. Η Ομάδα, όπως είπε δέχτηκε με χαρά την ανάθεση της μελέτης για τους ποδηλατόδρομους, για την πορεία της οποία όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ καθώς επίσης και για το γεγονός πως ποτέ δεν ζητήθηκε η άποψη της ομάδας για κανένα θέμα όσον αφορά το ποδήλατο και τις υποδομές στην πόλη.
"Έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη, εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Δήμου, αφού δημοπρατηθούν κι εκτελεστούν τα τεχνικά έργα που πιθανόν θα προβλέπει η μελέτη θα έχουν περάσει τουλάχιστον άλλα 2-3 χρόνια χωρίς νέους ποδηλατόδρομους" είπε χαρακτηριστικά ενώ συνεχίζοντας ζήτησε από το Δήμο την άμεση ανάληψη ενεργειών για τη βελτίωση από άποψης ασφάλειας κάποιων διαδρομών που θα βελτιώσουν εν μέρει την κίνηση των ποδηλάτων. Συγκεκριμένα ζήτησε την δημιουργία ποδηλατικών υποδομών στον παράδρομο που οδηγεί από την Περίσταση προς Παραλία, την χάραξη μιας ασφαλούς διαδρομής και την κατασκευή μικρών έργων προς το Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας. Επίσης ζήτησαν την αποκατάσταση του παλιού δρόμου δίπλα στην κοίτη του Πέλεκα και το χαρακτηρισμό του ως ποδηλατόδρομου, με την κατάλληλη σήμανση και οριοθέτηση, το ασφαλτοστρωμένο τμήμα των πεζοδρομίων της οδού 19ης Μαΐου να κηρυχθεί και επίσημος ποδηλατόδρομος κάτι που μπορεί να γίνει και στο ασφαλτοστρωμένο πεζοδρόμιο στην Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα έθεσαν την καλύτερη αστυνόμευση κυρίως όσον αφορά στο θέμα της παράνομης στάθμευσης, της υπαίθριας διαφήμισης και τέλος την δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης για τα ποδήλατα στο κέντρο της Κατερίνης.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βασίλης Μίγκος και ως "ένδειξη καλής θέλησης" ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι σε κάθε μελλοντική επέκταση του σχεδίου πόλεως καθώς και σε χαράξεις νέων οδών θα υπάρχουν απαραίτητα και ποδηλατόδρομοι.
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Ως τον πιο συμπαθή σύλλογο της Κατερίνης χαρακτήρισε την Ποδηλατική Από-Δρασή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μηλιώτης σημειώνοντας ωστόσο πως "ο γολγοθάς σας θα συνεχιστεί. Όχι γιατί δεν θέλουμε, αλλά γιατί δεν μπορούμε" είπε και πρόσθεσε πως περιμετρικά της πόλης ίσως μπορέσουν να βρεθούν λύσεις, στο κέντρο όμως τα πράγματα είναι δύσκολα.
Πολύ διαλλακτικά χαρακτήρισε τα μέλη της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Καραφουλίδης, σημειώνοντας πως ο ίδιος θα γίνει πιο αυστηρός απέναντι στη διοίκηση. "Δεν είναι πολυτέλεια για το δήμο να δεσμευτεί για δύο πράγματα από αυτά που ζητάει η ομάδα, πρώτα τη διαδρομή της Νεοκαισάρειας αλλά το τη δημιουργία πάρκινγκ ποδηλάτων στο πάρκινγκ επί της οδού Ανδρούτσου" είπε χαρακτηριστικά ενώ στο τέλος έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του στην ομάδα για τις αδυναμίες που υπάρχουν στο Συμβούλιο.
"Να είστε πιο απαιτητικοί και διεκδικητικοί" συνέστησε ο κ. Μάντζιος προς τα μέλη της Ποδηλατικής Από-δρασης και ζήτησε από το δήμαρχο να έρθει η μελέτη για διαβούλευση στο δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να τη δουν οι φορείς αλλά και οι ίδιοι οι ποδηλάτες. "Υπάρχουν λύσεις, το θέμα όμως είναι η διάθεση" έσπευσε να συμπληρώσει τασσόμενος υπέρ της λήψης μέτρων έτσι ώστε να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θανάσης Λιακόπουλος σημείωσε πως το μείζον θέμα είναι η συνολική λύση του προβλήματος υπογραμμίζοντας πως διάθεση υπάρχει απ' όλους.
Να δει το δημοτικό συμβούλιο το θέμα με ιδιαίτερο σεβασμό ζήτησε από τους συναδέλφους του ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαλτζάρης, γιατί αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των ποδηλατών. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της κίνησης των ΙΧ στο κέντρο της πόλης.
"Βρήκα στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2007 ένα κονδύλι 250.000 ευρώ για ποδηλατόδρομους. Το 2008 το κονδύλι αυτό διπλασιάστηκε. Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2009, 2010, 2011 δεν βρήκα κάτι, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2012 υπήρχαν 100.000 και του 2013 50.000 ευρώ. Ειλικρινά εκτός από την μελέτη και το κομμάτι αυτό της Εθνικής Αντίστασης προσπαθώ να θυμηθώ τι έχουμε κάνει" είπε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος όμως έσπευσε να θέσει και ένα δεύτερο θέμα, αυτό της κίνησης των ποδηλάτων στον πεζόδρομο, οι οποίοι μάλιστα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι πολίτες.
Κλείνοντας το θέμα, ο πρόεδρος της Ποδηλατικής Από-Δρασης Πιερίας αναφέρθηκε σε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ πολιτών και διοίκησης που πρέπει να πολεμηθεί και αυτή έχει να κάνει με την παιδεία, τις υποδομές και την αστυνόμευση, είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: