Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΡΩΣΙΑ: ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Συστάσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/05/118435-nato-symbol-with-flags-of-member-countries.jpg 
Παρασκευή 24 Μαΐου 2013
Στις 23-24 Μάη στη Μόσχα πραγματοποιείται Διεθνής Διάσκεψη με θέμα: «Στρατιωτικές και πολιτικές πτυχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», στην οποία παίρνουν... μέρος πάνω από 200 ξένοι εκπρόσωποι, καθώς και οι υπουργοί Αμυνας των χωρών της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), καθώς και οι υπουργοί Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απέστειλε επιστολή - χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη κι εξέφρασε την ελπίδα πως η διεθνής διάσκεψη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αμοιβαίας κατανόησης στον ευρωατλαντικό χώρο στο φόντο ορισμένων διαφορών που υπάρχουν, περιγράφοντας ως τέτοια την παραπέρα ανάπτυξη της υποδομής του ΝΑΤΟ, την αμερικανα-νατοϊκή αντιπυραυλική «ασπίδα» στην Ευρώπη, τον έλεγχο και μείωση των τακτικών όπλων... Ο Βλ. Πούτιν εστίασε, ωστόσο, στο ότι πλέον η Ρωσία «δεν έχει ιδεολογικές διαφορές σε ζητήματα αρχών» με το ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε πως «η δημιουργία ενός συστήματος αδιαίρετης ασφάλειας στην Ευρώπη είναι μία από τις προτεραιότητες της χώρας μας». Ο Σόιγκου τόνισε πως τα πυρηνικά πυραυλικά όπλα παραμένουν να είναι μέσο αποτροπής του πολέμου, ωστόσο, πρόσθεσε, πρέπει να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη στην ευρωατλαντική περιοχή, να υπάρξουν «τα κοινά έργα, που θα μπορούσαν να επανορθώσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης».
Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της διοίκησης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε πως οι δυτικές χώρες συνεχίζουν να επιδεικνύουν μονόπλευρη προσέγγιση στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, και η Ρωσία δεν μπορεί να δεχτεί αυτήν την προσέγγιση. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την απροθυμία του να συνεργαστεί με τον ΟΣΣΑ. Οπως είπε, η Ρωσία εδώ και 10 χρόνια περιμένει μια εποικοδομητική απάντηση από το ΝΑΤΟ σχετικά με την πρωτοβουλία της για τη συνεργασία με τον ΟΣΣΑ για τη διασφάλιση μεγαλύτερης ασφάλειας στην Κεντρική Ασία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας ο Βαλέρι Γκεράσιμοφ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, υποστήριξε πως στη Ρωσία έχει εκπονηθεί σύστημα για την εξουδετέρωση του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπως φαίνεται, θα είναι επώδυνες και θα έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και είναι πιθανό να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο να ασκήσουν επίδραση πολύ πέρα από τη συγκεκριμένη περιοχή», και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλύσουν από κοινού με τη Ρωσία τους κινδύνους ασφάλειας και να μην επιβάλλουν μονομερείς λύσεις σε κανένα ζήτημα. Τόνισε πως «η Ρωσία τάσσεται σταθερά υπέρ της μείωσης του ρόλου του παράγοντα της βίας στις διεθνείς υποθέσεις, με ταυτόχρονη ενίσχυση της στρατηγικής περιφερειακής σταθερότητας, για την εξουδετέρωση των πιθανών απειλών με τα πολιτικά και διπλωματικά, άλλα και άλλα μη στρατιωτικά μέσα».
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: