Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

"ΕΛΛΑΣ - TV"

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT0nlwqIzxsCW9iXcfKm1c8ZYpMkZsl9FmTqFxwF7RoN3HKJpr-BQ 

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 Ελεύθερο Βήμα

Του κ. Δημητρίου Δημηνά
τ. Δικηγόρου

Θα ανέμενε κανείς στην δύσκολη και δυσοίωνη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας να διαπιστώσει αφύπνιση και ανασύνταξη των.... λανθανουσών ηθικοπνευματικών δυνάμεων που τυχόν έχουν απομείνει στην χώρα προς αναθάρρηση και εμψύχωση του μαστιζομένου από τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, την φτώχεια και την ανεργία του ελληνικού λαού και την προβολή ενός οράματος ανάνηψης , συνοχής και εγρήγορσης προς αντιμετώπιση της γιγαντωμένης καθημερινά κοινωνικοοικονομικής μας κατάρρευσης.

Ατυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κάποια σοβαρή κίνηση εκ μέρους της αποκαλουμένης πνευματικής ηγεσίας, στην οποία συγκαταλέγονται οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, οι διανοούμενοι, οι εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής ηγεσίας και γενικώτερα οι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης. Το μεγάλο πλήθος του ελληνικού λαού το εκφράζει και το χειραγωγεί η μικρή οθόνη, η οποία αποτελεί τον καθρέπτη του κοινωνικού μας γίγνεσθαι.

Στην Ελλάδα ζούμε έναν εικονολαγνικό πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που έχει μετατρέψει την εικόνα σε θρησκεία και τα μήντια σε μοναδικό ηγεμόνα της καθημερινής μας ζωής. Ζούμε ολημερίς με τον καταιγισμό της εικόνας, που τροφοδοτεί συλλογικές και ατομικές φαντασιώσεις και ψευδαισθήσεις. Μια εικόνα που περιφρονεί το επιχείρημα, την κριτική στάση και την δημιουργική σκέψη. Οι ρύποι της τηλεοπτικής υποκουλτούρας, όχι απλά διαβρώνουν αξίες, αλλά και αναισθητοποιούν τα αντανακλαστικά του. Όλος ο κόσμος, ιδιωτικός και δημόσιος, έχει κλεισθεί στην τηλεόραση.

Αυτή έχει αναλάβει το ρόλο κάθε αρχής. Σε αυτήν καταφεύγουμε για να βγάλουμε τα εσώψυχά μας, να διαλευκάνουμε εγκλήματα, να λύσουμε τις ενδοοικογενειακές μας συγκρούσεις, να βρούμε το δίκαιό μας από δημοσιογράφους που έχουν αναλάβει το ρόλο του υπερεισαγγελέα και έχουν την δύναμη να διασύρουν ατιμώρητα συμπολίτες και να ευτελίζουν κάθε αξία αυτής της κοινωνίας.

Επικράτησε στην ελληνική ΤV ένα χαμηλό ή μάλλον ανύπαρκτο σύστημα αξιών που δεν στηρίζεται σε κανόνες αξιολόγησης και ιεράρχησης, παρά μόνο σε μια λαϊκή εντυπωσιοθηρία. Στις περισσότερες άθλιες καθημερινές εκπομπές οι ευειδείς και πολύξερες τηλεπαρουσιάστριες στα γνωστά "πρωϊνάδικα" και "μεσημεριανάδικα", κάνουν επίδειξη του πνευματικού και κοινωνικού τους "τίποτε" με στόχο την αναγνωρισιμότητα και την ανάδειξη του "ταλέντου τους". Σε ορισμένα μάλιστα "ριάλιτι σόου" εμφανίζονται άτομα με αναπηρίες, τα οποία χλευάζονται, περιγελούνται και ευτελίζονται. Οι τηλεοπτικοί νταβατζήδες που διεκδικούν ρόλο προτύπου, διδάσκουν στα παιδιά πως εάν θέλουν εύκολο χρήμα, δόξα και κοινωνική προβολή πρέπει να γίνουν μοντέλα, τραγουδιστές ή ποδοσφαιριστές.

Διδάσκουν ότι καλύτερο είναι να γυμνάζεις τους κοιλιακούς για να γίνεις σταρ παρά να γυμνάζεις το μυαλό. Φθάσαμε στο σημείο οι πάσης φύσεως ημίγυμνες "παρουσιάστριες" να έχουν άποψη για το γάμο, την οικογένεια, τα παιδιά, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, να δίνουν συμβουλές επί παντός του επιστητού και να εκθέτουν στην δημοσιότητα τα απόκρυφα της κρεβατοκάμαρας των αφελών που προσφέρονται για να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα. Ο εκβιασμός από την άλλη μεριά των σατραπίσκων της μικρής οθόνης έχει παραλύσει την πολιτική της χώρας και έχει μεταλλάξει τους θεσμούς εγκαθιδρύοντας της τηλεδημοκρατία.

Δυστυχώς βλέπουμε ακόμη και πολιτικούς να συχνάζουν και στις γελοιότερες των εκπομπών για ψίχουλα φήμης και προβολής. Βλέπουμε γονείς να σέρνουν τα μόλις δεκάχρονα παιδιά τους στους τηλεδιαγωνισμούς για να αναμετρηθούν μαϊμουδίζοντας την ίδια τους την παιδικότητα και να "γεράζουν" πρόωρα, καθώς το καυστικό φως των προβολέων προκαλεί ρυτίδες στην ευαίσθητη ψυχή τους. Όλα στην μικρή οθόνη έχουν λίγο πολύ την ίδια σημασία. Το πολιτικό γεγονός και το διαζύγιο της Μενεγάκη, η οικολογική καταστροφή και η σεξουαλική δραστηριότητα της Τζούλιας, τα άλματα της επιστήμης και τα άλματα του αθλητή, η οικονομική κρίση και τα γκολ του Μέσι.

Η ΤV στην χώρα μας χωρίς αιδώ πνίγει στα σκουπιδοριάλιτι, τα τζογαδόρικα παιχνίδια και τα ευτελιστικά σήριαλ που τελευταία εμπλουτίζονται με τα εισαγόμενα από την "φίλη" μας Τουρκία τον κοσμάκη, ο οποίος κάθεται αποχαυνωμένος με τις ώρες μπροστά στο "χαζοκούτι" για να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Η τέχνη, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η αγωγή του πολίτη απουσιάζουν κατά τρόπο προκλητικό από την ελληνική Τ.V. Και εάν υπάρχουν κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, αυτές επειδή δεν "πουλάνε", μετατίθενται στις μεταμεσονύκτιες ώρες όπου ο μέσος τηλεθεατής έχει αποκοιμηθεί.

Όσα κανάλια συνεργούν στο να βγαίνει για την Ελλάδα διεθνώς μια τέτοια εικόνα υπανάπτυξης, καθυστέρησης και διαφθοράς μόνο και μόνο για την αύξηση της τηλεθέασης και των διαφημιστικών τους εισπράξεων, πρέπει να αναλογισθούν τις ευθύνες τους για τις πολύ κακές υπηρεσίας που προσφέρουν στον τόπο μας. Ελέγχονται τα κανάλια για εκείνα που διαχέουν και μεταδίδουν στην κοινωνία και δη στα αδιαμόρφωτα και ακατέργαστα μέλη της. Ελέγχονται για την φθορά των συνειδήσεων που προκαλούν για την κοινωνική παραζάλη που μεταφέρουν για τα παιδιά που θα χαθούν. Εκπομπές που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα και την ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία, καθώς και τους κανόνες που επιβάλλουν τον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, ενώ είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την φυσική και πνευματική υγεία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

Στην χώρα μας διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα ραδιοτηλεοπτικό χάος, χωρίς αρχές και νόμους. Η ευθύνη όμως βαραίνει και εμάς του τηλεθεατές που επικροτούμε με τις επιλογές μας άκριτα και αδιάφορα τα σκουπιδοπρογράμματα χωρίς να αντιδρούμε συλλογικά ή ατομικά, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και ιδίως στις ΗΠΑ, από όπου μας σερβίρονται όσα τηλεοπτικά σήριαλ και ριάλιτι έχουν αποβληθεί.

Δυστυχώς μετά την διαπιστωμένη αλλεπάλληλη οικονομική μας υποβάθμιση από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης υπάρχει άμεσος κίνδυνος διασυρμού και συντριπτικής υποβάθμισης της ηθικοπνευματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής μας οντότητας, εάν δεν συνέλθουμε από τον λήθαργο που μας βυθίζει καθημερινά και πιο βαθειά η "Ελλάς ΤV".

Δεν υπάρχουν σχόλια: