Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ντροπή και αγανάκτηση

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
Πραγματοποιήθηκε η Παμπιερική σύσκεψη για τα διόδια, η πρώτη μετά την ψήφιση του άρθρου για τους «τζαμπατζήδες»
Βολές της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων εναντίον των βουλευτών που ....ψήφισαν υπέρ του προστίμου για όσους αρνούνται να πληρώσουν διόδια. «Κάποιοι έβαλαν σκοπό να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπεια μας», ανέφεραν, ενώ προανήγγειλαν κατάληψη του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς την Κυριακή και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εντός έξι εβδομάδων
Με νέες κινητοποιήσεις απαντά η Επιτροπή Αγώνα κατά των διοδίων, στην ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο προβλέπονται βαριά πρόστιμα σε όσους «σηκώνουν την μπάρα», αρνούμενοι να πληρώσουν «στα πολλά και ακριβά» διόδια. Η απόφαση λήφθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια μεγάλη συγκέντρωση φορέων και πολιτών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Πιερίας.

Syskepsh_2Η αγανάκτηση και η απογοήτευση από τη στάση που τελικώς κράτησαν οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν έκδηλη, αφού παρά την κατανόηση που εξέφρασαν για τις κινητοποιήσεις των πολιτών που αρνούνται να πληρώσουν διόδια για έργα που δεν έγιναν καν, οι ίδιοι τελικώς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο «αφοπλίζοντας» ουσιαστικά το Κίνημα από το μοναδικό «όπλο» που είχε, όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη.
«Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει. Δεν πληρώνουμε για την απόσταση που διανύουμε, αλλά βάση των κερδών που θέλει να αποκομίσει η εταιρία», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής. Ο κ. Σιανίδης, επιχείρησε να απαντήσει και στα όσα αναφέρθηκαν από το βήμα της Βουλής σχετικά με το κίνημα, λέγοντας πως «δεν είμαστε τζαμπατζήδες, αλλά πολίτες που έχουν μια διαφορετική άποψη», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το κίνημα ήταν και παραμένει «ακηδεμόνευτο». Όπως είπε, ο ίδιος από πέρυσι είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την επαναδιαπραγμάτευση, αφού αυτή τελικώς δεν έγινε ποτέ ή αν έγινε δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Σιανίδης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι με την παραχώρηση των δρόμων και ειδικά μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου που προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για όσους αρνούνται να πληρώσουν διόδια, χάθηκε οριστικά το δημόσιο αγαθό της ελεύθερης μετακίνησης, τονίζοντας ότι «τα διόδια θα τα πληρώνουμε μια ζωή».
«Δεν εμπιστευόμαστε ούτε το κράτος, ούτε τις εταιρίες» είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι το κράτος επικύρωσε τις συγκεκριμένες «αποικιοκρατικές» συμβάσεις με τα γνωστά αποτελέσματα. «Οι κυβερνήσεις έχασαν την εμπιστοσύνη μας και μας ντροπιάζουν όλους», είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, σχολιάζοντας την ψήφιση του επίμαχου άρθρου.

Τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα
Συνεχίζοντας ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα, είπε πως το κράτος οφείλει να απαντήσει σε τέσσερα κύρια ερωτήματα:
Αφού τα διόδια είναι κερδοφόρα για τις εταιρίες γιατί δεν τα κράτησε το κράτος; Γιατί βιάστηκε να κυρώσει, το 2007, πέντε συμβάσεις παραχώρησης δρόμων μαζί σε θερινό τμήμα της Βουλής; «Για το κοινό καλό ή για να κάνουν εξυπηρέτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Το Κράτος επίσης πρέπει να απαντήσει γιατί δεν φρόντισε να κάνει το παράπλευρο δίκτυο, αναγκάζοντας τους πολίτες να διέρχονται υποχρεωτικά από τους συγκεκριμένους (ιδιωτικούς) δρόμους, καθώς και το τι έγινε με την υπόθεση των Τεμπών. «Πήγε σε επιδιαιτησία η υπόθεση και ποιος πλήρωσε το κόστος των εργασιών μετά την κατολίσθηση;» ανέφερε ο κ. Σιανίδης.
«Κάποιοι έβαλαν σκοπό να ξεπουλήσουν την αξιοπρέπεια μας», κατέληξε στην τοποθέτησή του.

Νιώθουμε προσβεβλημένοι

«Νιώθουμε προσβεβλημένοι», υποστήριξε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Ηλίας Τσολακίδης, σχολιάζοντας την ψήφιση του επίμαχου άρθρου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Το Μάρτη του 2009, στη διαμαρτυρία στο Κάστρο του Πλαταμώνα ήταν η κ. Μίχου. Όταν λέγαμε δεν πληρώνουμε στην πλατεία, ήταν μαζί μας ο κ. Παπαγεωργίου. Τότε δεν ήμασταν τζαμπατζήδες;», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τους βουλευτές ότι «ψήφισαν αυτό που ψήφισαν και μας αφόπλισαν μόνο με υποσχέσεις». Επικριτικός ήταν και για τη στάση του κ. Αμοιρίδη, για τον οποίο είπε ότι επιχείρησε να βγει τιμητής, προτείνοντας την κατεδάφιση των διοδίων του Αιγινίου «λες και δεν το ξέρουμε ότι πρέπει κατεδαφιστούν. Νιώθουμε όλοι προσβεβλημένοι, που επέτρεψαν μέσα στη Βουλή να μας χαρακτηρίζουν τζαμπατζήδες», κατέληξε ο κ. Τσολακίδης.

Νέες κινητοποιήσεις
Η Παμπιερική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από τριάντα φορείς του νομού, κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Έναρξη διαβουλεύσεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός έξι εβδομάδων,
συμβολική κατάληψη του σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς, την Κυριακή από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα, διατύπωση αιτήματος για την άμεση κατεδάφιση του ανενεργού σταθμού διοδίων του Αιγινίου και συγκρότηση επιτροπής που θα συνδράμει στην οργάνωση εκδηλώσεων
Ντροπή και αγανάκτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: