Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΘ

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
Με το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., Νίκο Σοφιανό συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 9.00, ο... Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Γιάννης Παντής, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις του Α.Π.Θ., όπως διαμορφώθηκαν από τις Γενικές Συνελεύσεις 40 Τμημάτων και τη λειτουργία 5 Επιτροπών της Συγκλήτου και εστάλησαν στους πολιτικούς αρχηγούς, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στο Υπουργείο Παιδείας, για ένα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κοινωνική ευημερία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των Α.Ε.Ι. με τη διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων πρέπει και να εκλέγονται και να προέρχονται από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη διατήρηση των Τμημάτων των βασικών ακαδημαϊκών μονάδων που αντιστοιχούν σε πλήρη και αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία.

«Τα πανεπιστήμια έχουν προτάσεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι μονόδρομος» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση και επισήμανε «Απέναντι σε αυτές, διαμορφώνεται μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση που έχει δοκιμασθεί διεθνώς σε πανεπιστήμια πολλών χωρών του εξωτερικού. Στην πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση εξωπανεπιστημιακών συμβουλίων στα συμβούλια διοίκησης των ΑΕΙ, αντιπαραθέτουμε ένα δημόσιο και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, με εκλεγμένες Συγκλήτους και Πρυτανικά Συμβούλια, ενισχυμένο με εσωτερικούς θεσμούς ελέγχου, εποπτείας και κοινωνικής λογοδοσίας των πανεπιστημίων που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από την ισχύουσα νομοθεσία. Η σύσταση τους θα αποτελέσει την απάντηση των πανεπιστημίων στα φαινόμενα νεποτισμού, οικογενειοκρατίας και διαφθοράς τα οποία κατά καιρούς εμφανίζονται στα πανεπιστήμια».

Επισυνάπτεται φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση. Από αριστερά προς δεξιά, Γιάννης Μυλόπουλος, Νίκος Σοφιανός, Γιάννης Παντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: