Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ : Η Παμπιερική σύσκεψη για τα Διόδια. Εντυπώσεις και μία πρόταση.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiP2nBfeGaUEk25Dsm_saMssvGsRtDPMNvRt0n4TBPH07cTEHLNJe8MPfXgm3G1HWemiwnkr72UnbAjZDlwQ1NjIp24Q4DtvXW1PDGDth0gm-n_5Ui6EijArx-_cA_eWwz0spdk-DiUp6uC/s320/186 
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
Στις 16\2\2011 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας η παμπιερική σύσκεψη για το θέμα των διοδίων. Η προσέλευση λίαν ικανοποιητική! Πιστεύω πως αν βλέπαμε τόσο ....κόσμο στις Κυριακάτικες κινητοποιήσεις θα έπρεπε να ήμασταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι!
Οι εισηγήσεις της επιτροπής ήταν ομολογουμένως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Το ίδιο ενδιαφέρουσες και οι τοποθετήσεις πολλών εκ των παρευρισκομένων και οι απορίες που εξέφρασαν για το νέο υφιστάμενο νομικό καθεστώς.
Ομολογώ πως είχα πάει στη σύσκεψη περισσότερο για να ακούσω τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις όλων και όχι για να τοποθετηθώ εγώ. Μόνο σε ένα σημείο, προς το τέλος, σκέφτηκα να κάνω μία μικρή παρέμβαση με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου κ. Μπούρου, κυρίως στο σημείο που έθεσε το εύλογο ερώτημα «που είναι οι δημοτικοί μας άρχοντες;». Ωστόσο επειδή είχε ήδη περάσει αρκετά η ώρα και το προεδρείο έκανε έκκληση να περάσουμε σε ψηφοφορίες, θεώρησα καλό να μην παρατείνω κι άλλο την κουβέντα με μία παρέμβαση που θα μπορούσα ούτως ή άλλως να κάνω μέσω του τύπου.
Πράγματι λοιπόν εύλογο το ερώτημα του κ. Μπούρου και πολύ σωστή η επισήμανσή του ότι προεκλογικά γέμιζε η γέφυρα στις κινητοποιήσεις στην Λεπτοκαρυά από υποψηφίους, ενώ τώρα οι περισσότεροι – σχεδόν όλοι – είναι απόντες!
Θα υπενθυμίσω στο σημείο αυτό την πρόταση που είχα καταθέσει τον Οκτώβριο στην τότε σύσκεψη στο κτήριο της Νομαρχίας. Είχα προτείνει λοιπόν πως, επειδή οι κινητοποιήσεις στον νότο δεν παρουσίαζαν την επιθυμητή συμμετοχή και επειδή το πρόβλημα στην Πιερία εστιαζόταν ποικιλοτρόπως πλέον στα διόδια της Λεπτοκαρυάς (και στα παράπλευρα που επιχειρούσε τότε να εγκαταστήσει η εταιρεία) να υπάρξει ένα παρακλάδι της επιτροπής αγώνα ειδικά για τη νότια Πιερία, όπου θα δεσμευόμασταν να συμμετάσχουμε ΟΛΟΙ οι τότε υποψήφιοι δήμαρχοι Δίου – Ολύμπου μαζί φυσικά με τους εν ενεργεία δημάρχους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Δυστυχώς η πρόταση αυτή, ενώ απέσπασε θετικά σχόλια εντός της σύσκεψης, δεν βρήκε ανάλογη συνέχεια. Φαίνεται πως κάποιοι δεν την άκουσαν ή έκαναν ότι δεν την άκουσαν.
Ο καιρός κύλησε, οι εκλογές πέρασαν, το αποτέλεσμα γνωστό και οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των διοδίων επίσης. Στις 17\1 σε άτυπη λαϊκή συνέλευση στη Λεπτοκαρυά μετά από ερώτημα των κατοίκων προς τον Δήμαρχο, πήρα τον λόγο και επανέφερα εκείνη την πρόταση κάπως τροποποιημένη. Πρότεινα δηλαδή να οριστεί εκ νέου επιτροπή ειδικά για τη νότια Πιερία αποτελούμενη από τον δήμαρχο (ή έστω εκπρόσωπο της πλειοψηφίας), τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους φορέων. Απάντηση δεν υπήρξε.
Μετά την σύσκεψη της 16ης Φεβρουαρίου επιμένω ότι για δύο κυρίως λόγους η παμπιερική επιτροπή αγώνα πρέπει να προχωρήσει στην σύσταση της νότιας υποεπιτροπής και να απευθύνει επισήμως πρόσκληση συμμετοχής προς ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ και να τους ζητήσει να απαντήσουν δημόσια στην πρόσκληση αυτή.
1ον , γιατί το ειδικό βάρος που έχουν αυτή τη στιγμή τα διόδια της Λεπτοκαρυάς επιβάλλουν τη σύσταση αυτής της ειδικής επιτροπής για να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ζητάμε και ποιες είναι οι θέσεις μας και κατόπιν να προχωρήσουμε σε επίσημη συνάντηση – ακόμη και αν κάποιοι την θεωρούν ανώφελη, πρέπει να γίνει – με την ηγεσία του υπουργείου και εκπροσώπους της εταιρείας. Κι επειδή διαπραγματεύσεις χωρίς αγώνες δεν γίνονται, η ειδική αυτή επιτροπή θα μπορούσε να έχει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των δημοτών μας!
2ον , γιατί επιτέλους με τη δημόσια απάντηση όσων προσκληθούν να συμμετέχουν, θα ξεκαθαρίσουν οι πάντες (και ο γράφων) την θέση τους και θα γνωρίζουμε πλέον τι μπορούμε να περιμένουμε από τον καθένα!

Υ.Γ: Επειδή κάποια στιγμή στη σύσκεψη της Τετάρτης υπήρξε μία μικρή ένταση κυρίως γύρω από το θέμα αποσαφήνισης του τι ζητάμε ως λύση, θα κάνω μόνο το εξής σχόλιο• σωστά αναφέρθηκε ότι τουλάχιστον 7 είναι οι προτεινόμενες λύσεις για το θέμα των διοδίων στην περιοχή μας και ποικίλλουν από φορέα σε φορέα ή και από άτομο σε άτομο. Γι’ αυτό και πρότεινα να αποφασίσουμε τι ακριβώς ζητάμε στην περιοχή μας, έστω και με συγκερασμό ορισμένων αιτημάτων. Στο έργο αυτό θα βοηθήσει, πιστεύω, η σύσταση της ειδικής επιτροπής στον νότο και οπωσδήποτε η διαβούλευση 45 ημερών που αποφασίστηκε ομόφωνα από τη σύσκεψη να πραγματοποιηθεί για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο – ψήφισμα. Όσο για τις όποιες διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, ας σκεφτούμε όλοι ότι πολλά μας ενώνουν και κυρίως η αναγνώριση του προβλήματος και η προσπάθειά μας να κάνουμε κάτι για να το λύσουμε! Επίσης το ότι κάποιοι μας βλέπουν ως «γραφικούς» που κάνουν «τσάμπα μαγκιές». Η απάντησή μας σε πρώτη φάση λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε, θα πρέπει να είναι αυτή: Όλοι οι «τσάμπα μάγκες» ραντεβού την Κυριακή το μεσημέρι στα διόδια της Λεπτοκαρυάς! Θα σας δω εκεί!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Με τιμή,
Νικόλαος Αθ. Λάππας
Δημ. Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή – Νέα Ελπίδα».               
ΚΡΑΧΤΗΣ  http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: