Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μια ερώτηση… μισή απάντηση

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011  Πολιτεία

Μια ερώτηση… μισή απάντηση
«Από τις δειγματοληψίες του Παραχωρησιούχου δεν έχει προκύψει υπέρβαση των φυσιολογικών ορίων», απαντά σε ερώτηση του Κώστα Κουκοδήμου, σχετικά ...με την ποιότητα του πόσιμου νερού στη νότια Πιερία, ο Γιάννης Μαγκριώτης. Ο υφυπουργός Υποδομών δεν κάνει καμιά αναφορά στα όσα αναφέρονται στο κείμενο της ερώτησης περί μη εφαρμογή της μελέτης, που προέβλεπε εγκατάσταση εφεδρικού συστήματος ύδρευσης στην περιοχή από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο Α.Ε..
Στην απάντηση, η οποία φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Γιάννη Μαγκριώτη, επισημαίνεται πάντως ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την ποιότητα του νερού προ της έναρξης των εργασιών για τη διάνοιξη της σύραγγας από την Αιγαίο, αφού ο Δήμος Άνω(;) Ολύμπου δεν έχει κοινοποιήσει το αρχείο παλαιότερων ελέγχων. Ο κ. Μαγκριώτης, πάντως, διευκρινίζει ότι η επιβλέπουσα αρχή Εγνατία Οδός Α.Ε., θα συνεχίσει να παρακολουθεί το νερό της περιοχής.
Να σημειωθεί, ότι ο κ. Κουκοδήμος, στο κείμενο της ερώτησής του, αφού παρέθετε τα στοιχεία από τη ΔΕΥΑΝΟ και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας τα οποία έδειχναν ακαταλληλότητα του νερού, υπογράμμιζε ότι δεν εφαρμόζεται η μελέτη (από πλευράς Αιγαίο ΑΕ), η οποία προβλέπει την εγκατάσταση εφεδρικού συστήματος ύδρευσης για τα Δ.Δ. Πλαταμώνα και Παντελεήμονα πριν από τις εργασίες της σήραγγας. Για το αν εφαρμόζεται η μελέτη για το συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Μαγκριώτης στην απάντησή του, δεν κάνει καμιά αναφορά.
Το πλήρες κείμενο της απάντησης του υφυπουργού υποδομών, έχει ως εξής:
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης και όπως μας πληροφόρησε η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης της σύμβασης Παραχώρησης του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του τμήματος Ράχες Μαλλιακού-Κλειδί Ημαθίας του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ» παρακαλούμενα πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:
Δειγματοληψίες και ελέγχους από πιστοποιημένα εργαστήρια, για την εξακρίβωση της ποιότητας των υδάτων των πηγών της ευρύτερης περιοχής, επιρροής της υπό διάνοιξη σήραγγας Τ3, διενεργούν τόσο ο Παραχωρησιούχος σύμφωνα με τη Σύμβαση όσο και ο Δήμος Άνω Ολύμπου. Από τις δειγματοληψίες του Παραχωρησιούχου δεν έχει προκύψει υπέρβαση των φυσιολογικών ορίων.
Επίσης, ο Ανωτέρω Δήμος δεν μας έχει κοινοποιήσει αρχείο παλαιότερων της διάνοιξης της σήραγγας ελέγχων, προκειμένου να μπορεί να τεκμηριωθεί τυχόν διαφοροποίηση της ποιότητας, που πιθανόν να οφείλεται στις εργασίες διάνοιξης της σήραγγας.
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» θα συνεχίσει, όπως πράττει μέχρι τούδε, να παρακολουθεί το θέμα, ώστε τα μεν αποτελέσματα των ελέγχων να έχουν τη μέγιστη εγκυρότητα και την κοινή αποδοχή των εμπλεκομένων, κυρίως δε να διερευνηθεί το κατά πόσον τυχόν αποτελέσματα που υπερβαίνουν τα νομοθετικώς τεθειμένα παραμετρικά όρια για το πόσιμο ύδωρ, οφείλονται στην κατασκευαστική διαδικασία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: