Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΑΣ η ενημερωτική ημερίδα για τους καπνοπαραγωγούς Τζ. Καραμίχας: "Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν επενδύσουμε στο συνεταιριστικό κίνημα"


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 Τοπικά
"Δεν θα βγούμε από την κρίση αν δεν επενδύσουμε στο συνεταιριστικό κίνημα, σε ισχυρούς, ενεργούς συνεταιρισμούς", ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, σε ενημερωτική... ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ, χθες στην Κατερίνη για τους καπνοπαραγωγούς.
Οι συνεταιρισμοί δεν είναι πολιτικό σύστημα αλλά επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Καραμίχας, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης η μεγάλη συμμετοχή συνεταιριστικών στελεχών και απλών παραγωγών.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ τόνισε ότι ακόμη και στον διατροφικό τομέα το έλλειμμα υπολογίζεται σε 3 δις ευρώ. "Πρέπει λοιπόν να σχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή", για να προσθέσει: "Δεν φτάνει να οργανώσουμε καλά την δουλειά μας στο χωράφι, αλλά πρέπει να την οργανώσουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα, κυρίως σε σχέση με την αγορά. Εδώ στην Ελλάδα δεν τα καταφέραμε στο βαθμό που θα έπρεπε οι συνεταιρισμοί".

"Πανσπερμία" χαρακτήρισε το κείμενο του ΥΠΑΑΤ για τους συνεταιρισμούς, καθώς περιλαμβάνονται πολλά ζητήματα σε αυτό, τονίζοντας ωστόσο ότι συμφωνεί σε αρκετά σημεία του κειμένου.

Ειδικότερα, "σε ό, τι αφορά τη δημόσια διαβούλευση σε σχέση με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και επειδή το κείμενο αυτό δεν αποτελεί ένα συγκροτημένο νομικό πλαίσιο ρυθμίσεων, αλλά που αναφέρεται σε διάφορα ζητήματα, και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προτείνουμε δέκα πολιτικά σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί η διαβούλευση", σημείωσε ο κ. Καραμίχας και συνέχισε "Τώρα έφτασε η στιγμή το Συνεταιριστικό Κίνημα να αλλάξει σε δομή, πρακτικές και νοοτροπία για να μπορεί να προσφέρει στον τόπο και για τα επόμενα χρόνια.

Η άσκηση αγροτικής πολιτικής χωρίς ενεργούς, δραστήριους και οικονομικά αυτοδύναμους Συνεταιρισμούς δεν θα ήταν μόνο παγκόσμια πρωτοτυπία, αλλά και εγχείρημα ανέφικτο.

Το Συνεταιριστικό Κίνημα πρέπει να απαλλαγεί από τα ανενεργά μέλη του, είτε είναι φυσικά πρόσωπα, είτε είναι νομικά πρόσωπα".

Ο προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς εκτίμησε ότι "στόχος μας πρέπει να είναι οι μικρότερες δυνατές απώλειες", καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων τα χρήματα θα είναι ίδια, αλλά οι χώρες - μέλη που θα μοιραστούν τα κονδύλια θα είναι περισσότερες. "Περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα δεν γίνεται", ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι "θέλουμε ΚΑΠ με επάρκεια πόρων. Θέλουμε μια ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, ενεργούς αγρότες, που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης". Οριοθετώντας του στόχους των αγροτών ανέφερε ότι το "κλείδωμα" της μεταρρύθμισης ως το 2020, ώστε επιτέλους να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για τους αγρότες.

Εκφράζοντας γενικότερες επισημάνσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επάρκειας πόρων, στήριξης σε όσους αγρότες είναι ενεργοί και παράγουν, ενώ αναφερόμενος στο β' πυλώνα της ΚΑΠ, τόνισε προέχει η γεωργική πτυχή, εκφράζοντας αντίθεση στη μεταφορά πόρων από τον 1ο στο 2ο πυλώνα.

"Θέλουμε μια ΚΑΠ με πολιτική φυσιογνωμία, ενεργούς αγρότες, που να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης", είπε συνοψίζοντας το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σε αναδρομή του ζητήματος των πόρων στον καπνό προχώρησε ο πρόεδρος της επιτροπής καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ Θωμάς Κουτσουπιάς από το 2004 ως σήμερα, τονίζοντας ότι μέχρι πριν ένα χρόνο τα χρήματα (568 εκατ.) ήταν χαμένα. Ωστόσο πετύχαμε τα χρήματα να κατευθυνθούν στους ίδιους τους παραγωγούς και όχι στις περιοχές τους για διάφορα άλλα έργα, σημείωσε.

Ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Διβάρης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα μέτρα υπέρ των καπνοπαραγωγών, που έλαβε το ΥΠΑΑΤ προκειμένου να αποδοθούν σε αυτούς τα 568,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους αναλυτικά τις δράσεις υπέρ των περιοχών καπνοπαραγωγής, με έμφαση στο Μέτρο 144 και στα σχέδια βελτίωσης. "Προτιμήσαμε την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ενίσχυσης - πρώτης δόσης πληρωμής" για το μέτρο 144, προς όφελος των καπνοπαραγωγών".

Παράλληλα διευκρίνισε ότι για όσους παραγωγούς είναι δικαιούχοι αλλά διαπίστωσαν πρόβλημα κατά την ηλεκτρονική υποβολή για διάφορους λόγους, μπορούν να απευθυνθούν στο υπουργείο και στην ειδική γραμματεία. "Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν τα χρήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: