Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Μήπως να το καταργήσουμε;

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011 Πολιτικό Σχόλιο
Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ giorgis@massavetas.gr
Συνηθισμένο το φαινόμενο για την πολιτική μας πραγματικότητα. Όταν οι αποφάσεις των δικαστών μας βολεύουν, τότε θυμόμαστε ότι "η Δικαιοσύνη είναι το οχυρό της Δημοκρατίας". Όταν δεν συμπίπτουν με τις δικές μας απόψεις, τότε τους σέρνουμε τα εξ αμάξης και τους κατηγορούμε, εφόσον οι ...αποφάσεις τους άπτονται πολιτικών υποθέσεων, ότι χειραγωγούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση, διά του οποίου παραχωρήθηκε δικαίωμα ψήφου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε αριθμό μεταναστών. Και αμέσως άρχισαν οι φωνές για "αναχρονιστικές αντιλήψεις", "ξενοφοβία", ακόμη και παραλληλισμοί με τις περί εθνικής καθαρότητας αντιλήψεις της προπολεμικής Γερμανίας.

Προσωπικώς έχω ταχθεί επανειλημμένως από τη στήλη αυτή, υπέρ της παραχώρησης πολιτικών δικαιωμάτων, στα παιδιά νομίμων μεταναστών που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είτε έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στη χώρα μας και έκτος από την γλώσσα έχουν γίνει κοινωνοί των ελληνικών ηθών και αξιών. Αλλά δεν διανοούμαι οποιαδήποτε παραχώρηση δικαιωμάτων να γίνεται κατά παράβαση του Συντάγματος.

Από τη στιγμή κατά την οποία το Σύνταγμα θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το ποιοι δικαιούνται να ασκήσουν το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλει ακριβώς να ελέγχει την συνταγματικότητα των αποφάσεων της εξουσίας, ως προς αυτό το ζήτημα.

Διάβασα στο κύριο άρθρο της "Αυγής" ότι "προκαλεί απορία γιατί το ΣτΕ επιλέγει να διεκδικεί ρόλο αμφισβήτησης αποφάσεων που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία και αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία". Προφανώς ο συντάκτης του άρθρου, ίσως εκ των "αλληλέγγυων" της κατάληψης της Νομικής, δεν γνωρίζει, ή κάνει ότι δεν γνωρίζει πως δημιουργήθηκε το ΣτΕ και ποια είναι η αποστολή του, όπως την προδιέγραψαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πρωθυπουργός και ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, ως υπουργός Δικαιοσύνης.

"Θα είμαι ευτυχής αν η πρώτη απόφασις του αφορά ακύρωσιν αποφάσεως της κυβερνήσεως μου", είχε πει ο Εθνάρχης. Διότι αυτή είναι η αποστολή του. Να ελέγχει την νομιμότητα των αποφάσεων της εξουσίας, ακόμη και όταν περιβάλλονται την ισχύ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πόσες φορές έχετε σταματήσει έργα προσφεύγοντας στο ΣτΕ; Τώρα σας ξινίζει γιατί εξέδωσε μια απόφαση που εκφράζει την αγωνία των πολλών για το μέλλον του ελληνικού έθνους;

Δεν υπάρχουν σχόλια: