Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καπνοαπαγόρευση από χθες αλλά …οι ελεγκτές είναι λειψοί


kapnisma_1
Πρεμιέρα χθες του νέου νόμου περί καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε ..όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και τους χώρους εργασίας, αλλά οι χαρμάνηδες απολαύσαμε κανονικά τον πρωινό μας καφέ μας με τσιγαράκι, εντός καταστήματος, χωρίς να συναπαντήσουμε τους τιμωρούς ελεγκτές με τα βαριά πρόστιμα.
«Όλα έχουν έχει ήδη γίνει για τη χωρίς προβλήματα εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου», υποστήριξε η υπουργός Υγείας, αλλά ο ελεγκτικός μηχανισμός μάλλον δεν έχει πάρει ακόμα μπρος, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες και για το αν θα τα καταφέρει τελικά να παίξει το ρόλο του.
kapnisma_2Χθες, επειδή τίποτε στην Κατερίνη δε θύμιζε το νέο καθεστώς, κάναμε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε τους αρμόδιους, τους επιφορτισμένους με τον έλεγχο τη βεβαίωση των παραβάσεων του νόμου και για την επιβολή των κυρώσεων για να «τσεκάρουμε» τις δυνατότητές τους για την επιβολή του νόμου.
Σύμφωνα με το νόμο ένας από τους αρμόδιους είναι η Δημοτική Αστυνομία. Δηλαδή οι 25 δημοτικοί αστυνόμοι της Κατερίνης. Οι οποίοι παλεύουν καθημερινά, ανεπιτυχώς πανθομολογουμένως, κυρίως με τα παράνομα παρκαρίσματα και οι οποίοι θα κληθούν να ελέγχουν τακτικά περίπου 1000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πόσες πιθανότητες έχουν; Όσες και με τα παράνομα παρκαρίσματα. 
Συναρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου είναι και οι επόπτες υγείας. Δηλαδή οι υπάλληλοι της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Νομαρχίας Πιερίας. Οι οποίοι δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός χεριού. Και οι οποίοι έχουν βέβαια κι άλλες δουλειές, με φούντες, για να μπορούν να αστυνομεύουν παραβάτες του νόμου περί καπνοαπαγόρευσης σε μπαράκια και καφενεία.
Αρμόδιοι ελεγκτές και τιμωροί των παραβατών του νέου νόμο είναι και οι λιμενικοί, αλλά στις περιοχές ευθύνης τους και μάλλον δεν πρόκειται να αρχίσουν να περιπολούν μέσα στην πόλη.
Αναρμόδιοι είναι οι αστυνομικοί («αυτό μας έλειπε να μας φορτώσουν και τον έλεγχο καπνιστών!», μας είπαν χθες από τη αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας), παρότι υπάρχει ακόμη σύγχυση και σε πολλά ρεπορτάζ εμφανίζονται ως συναρμόδιοι για την επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου. Ωστόσο, μπορούν να κληθούν να συμμετάσχουν σε κοινά κλιμάκια εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με το νόμο ο κάθε ελεγκτικός μηχανισμός θα δρα αυτοβούλως ή ύστερα από καταγγελία (οι «ρουφιάνοι» μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο αριθμό 1142) και θα διενεργεί ελέγχους στην περιοχή ευθύνης του.

Τι ακριβώς θα κάνουν οι ελεγκτές; Πολλά.
Τα όργανα ελέγχου θα συντάσσουν μηνιαίες εκθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τη διαπίστωση των παραβάσεων, όπως: η ημεροχρονολογία της εκάστοτε παράβασης, τα στοιχεία ταυτότητας του παραβαίνοντος, όταν πρόκειται για παράβαση φυσικού προσώπου και τα στοιχεία της επιχείρησης, όταν η παράβαση αφορά κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο ΑΦΜ και η ΔΟΥ του παραβαίνοντος, ο αύξων αριθμός της Πράξης Επιβολής Προστίμου κτλ.
Οι εκθέσεις αυτές θα διαβιβάζονται αντίστοιχα στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών και στην αρμόδια για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να ελέγχονται τυχόν επαναλαμβανόμενες παραβάσεις χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να προβαίνει η υπηρεσία σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος της κατά τόπον αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας υποχρεούται να συγκεντρώνει στοιχεία και συνοπτικές αναφορές των ανωτέρω εκθέσεων από όλα τα όργανα που διενεργούν ελέγχους στην περιφέρειά του για την εφαρμογή του ν. 3868/2010 και να συντάσσει εξαμηνιαίες αναφορές, που θα υποβληθούν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Αλκοολισμού-Κατάχρησης Ουσιών της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων της γενικής διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του ΥΥΚΑ, προκειμένου να εκδοθούν περιοδικά στατιστικά στοιχεία για την πορεία των ελέγχων, τα ποσοστά συμμόρφωσης των παραβατών και τα ποσοστά μείωσης των καπνιστών στη χώρα μας. Τα συγκεντρωμένα στατιστικά αυτά στοιχεία θα αποτελούν το περιεχόμενο ετήσιας έκθεσης της Διεύθυνσης Εξαρτήσεων, που θα υποβάλλεται στον υπουργό Υγείας και θα δημοσιεύεται.

Για την ώρα, ο μήνας που διανύουμε,  δηλαδή ο Σεπτέμβριος, διευκρινίζει το υπουργείο, θα είναι περίοδος χάριτος για τις επιχειρήσεις και τους καπνιστές. Αρχικά θα γίνονται μόνο συστάσεις, αυτές ωστόσο θα λαμβάνονται υπόψη εφόσον η επιχείρηση ή ο καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Οι πλέον επίφοβοι ελεγκτές πάντως, είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι. Κι αυτό γιατί το 80% των ποσών που θα συγκεντρώνονται από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα θα είναι ανταποδοτικό και θα επιστρέφεται) μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στην Αυτοδιοίκηση (εκτός απροόπτου, υποθέτουμε λαμβάνοντας υπόψη κι άλλες πρακτικές της κεντρικής διοίκησης), άρα οι δήμοι έχουν κάθε λόγο να κάνουν αυστηρή επιτήρηση.
Όσο για το υπόλοιπο 20% αυτό θα πάει στη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: