Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η πικρή πείρα της 'βοήθειας' του ΔΝΤ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010 
Όταν ρωτήθηκε ο Νικήτα Κρουστσώφ (Κρούτσεφ) την εποχή της παντοδυναμίας του (αρχές τις δεκαετίας του ‘60) ..πώς σχολιάζει την αμερικανική επέμβαση που τότε είχε γίνει στο Βιετνάμ απάντησε:

«Οι Τούρκοι έχουν  παροιμία: Καλά το ανεβάσαμε το γαϊδούρι στα κεραμίδια πώς όμως θα το κατεβάσουμε;» Και συμπλήρωσε: «Ας δούμε λοιπόν πώς θα φύγουν οι Αμερικάνοι από το Βιετνάμ». Είχε δίκιο. Οι Αμερικάνοι έφυγαν από το Βιετνάμ ηττημένοι, κατησχυμένοι, λαβωμένοι. Αν ζούσε θα βλεπε πώς έφυγαν από το Αφγανιστάν οι Ρώσοι. Είχε δει πώς έφυγαν από το Βιετνάμ οι Γάλλοι.

Θυμήθηκα τα παραπάνω με αφορμή την «εγκατάσταση» του ΔΝΤ, της Τρόικας δηλαδή στην πατρίδα μας. «Εγκατάσταση», που αποτελεί αδιαμφισβήτητη την παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και άσκηση, από μέρους της, σημαντικού τμήματος εξουσίας. Στον οικονομικό βέβαια τομέα με συνέπειες όμως που εκτείνονται πολύ πέραν αυτού. Γιατί μπορεί να μην είχε 100% δίκαιο ο Μαρξ όταν έγραφε ότι η οικονομία είναι η βάση, το υπόβαθρο και η πολιτική το εποικοδόμημα, αλλά ένα κάποιο δίκιο το είχε οπωσδήποτε. Η συμβίωσή μας με την Τρόϊκα μας δίνει προσωπική εμπειρία. Κι η εμπειρία των χωρών που – δυστυχώς γι’ αυτές – προσέφυγαν στο ΔΝΤ στο παρελθόν (Αργεντινή, Ρουμανία, Ουκρανία, Λετονία), είναι οδυνηρή και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

Δεν θα ξεχάσω την εικόνα της Πρωθυπουργού της Αργεντινής όταν, φέτος στα τέλη Απριλίου, εγκρίθηκε από την κυβέρνησή μας η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα Σταθερότητας. Καταφανώς λυπημένη, έως οργισμένη, δηλώνει μπροστά στις κάμερες: «Εμείς καλέσαμε το ΔΝΤ το 1999. Ας δει η Ελλάδα τι πάθαμε. Ας δει το μέλλον που την περιμένει». Για ενημέρωση σημειώνουμε ότι μετά λίγα χρόνια η Αργεντινή κήρυξε πτώχευση.

Αλλά καλύτερα να δούμε συνοπτικά τι συνέβη σε κάποιες άλλες χώρες που ζήτησαν τη  βοήθεια του ΔΝΤ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Το 1976 η Βρετανία προσέφυγε στο ΔΝΤ, ζητώντας δάνειο ύψους 2,3 δις στερλινών. Με αντάλλαγμα, επώδυνες περικοπές κρατικών δαπανών.

ΜΕΞΙΚΟ

Το  Μεξικό ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ το 1995. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 30 δις δολαρίων. Μετά τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα, οι πολίτες που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπέρασαν το 50% και ο  κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20%.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ


Στην Αργεντινή το ΔΝΤ χορήγησε δάνεια ύψους 7,2 δις δολαρίων το 1999 και 39,7 δις δολαρίων το 2000. Τον Δεκέμβριο του 2001 η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε νέα μέτρα όπως μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% και πάγωμα των καταθέσεων. Η ανεργία της χώρας εκτοξεύθηκε στα ύψη, φτάνοντας έως και το 40% (!). Τα μέτρα προκάλεσαν κοινωνική αναταραχή και ακολούθησε παραίτηση της κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία κήρυξε πτώχευση.

ΙΣΛΑΝΔΙΑ


Η Ισλανδία προσέφυγε στο ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2008. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 1,7 δις δολαρίων. Ο οργανισμός επιβάλλει σκληρούς όρους, όπως μείωση των δαπανών όλων των υπουργείων κατά 10% και αύξηση των επιτοκίων. Έδιωξε το ΔΝΤ και αποφάσισε στάση πληρωμών.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στην Ουκρανία το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 13 δις ευρώ τον Νοέμβριο του 2008. Επιβλήθηκαν σημαντικές περικοπές δαπανών. Τα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ σε 15% το 2009.

ΛΕΤΟΝΙΑ


Στη Λετονία  το ΔΝΤ χορήγησε δάνειο ύψους 1,7 δις ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε μείωση κατά 30% των μισθών του δημοσίου, σε περικοπή δαπανών κατά 4,5 % σε πάγωμα συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ. Το 2009 η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 16,6%.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Η Ουγγαρία προσέφυγε στο ΔΝΤ στα τέλη του 2008. Της χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,5 δις ευρώ. Η Ουγγρική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του 13ου μισθού, της 13ης σύνταξης και στην περικοπή κατά 20%-30% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το 2009 κατά 6,3% . Ο σημερινός Πρωθυπουργός κήρυξε πρόσφατα στάση πληρωμών.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Η Ρουμανία ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2009. Χορηγήθηκε δάνειο ύψους 12,9 δις ευρώ. Η κυβέρνηση της χώρας προέβη σε 137.000 απολύσεις στο Δημόσιο, μείωσε τις συντάξεις και τους μισθούς και αύξησε τους φόρους. Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 7,1%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα αυτό που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στη χώρα μας είναι: να μειωθεί το ΑΕΠ (μειώθηκε ήδη ), να αυξηθεί η ανεργία (αυξάνεται συνεχώς), να μπλέξουμε στον (ατέρμονα) φαύλο κύκλο ύφεση- χρέη – πληθωρισμός – ανεργία.

Όλα αυτά προκαλούν το ερώτημα: Πώς άραγε μπορούμε να απαλλαγούμε μια ώρα νωρίτερα από το ΔΝΤ, την Τρόϊκα δηλαδή;»
(του Γιάννη Κορομήλη
http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: