Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Στου κουφού την πόρτα

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010
ika
Γιατρούς έχετε και με το παραπάνω απαντά η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους.. του Ιδρύματος στην Πιερία, την ώρα που αυτοί, λόγω έλλειψης ακτινολόγου στα Πολυιατρεία Κατερίνης, προσφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα και τραβάνε των παθών τους τον τάραχο για να πάρουν πίσω μέρος των χρημάτων που καταβάλλουν.
Ως επιτομή του εμπαιγμού των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στην Πιερία μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που πήρε το Σωματείο των συνταξιούχων του Ταμείου από την κεντρική διοίκηση, η οποία συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους, τα υπομνήματα της διοίκησης των Πολυϊατρείων του ΙΚΑ Κατερίνης και τις ερωτήσεις-παρεμβάσεις των βουλευτών του νομού (αντιπολιτευόμενων και συμπολιτευόμενων), που ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης της υγειονομικής υπηρεσίας με γιατρούς ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με απάντησή της στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας, οι προβλεπόμενες θέσεις ιατρών είναι 38 και υπηρετούν 48, άρα οι γιατροί είναι υπεράριθμοι, λέει, άρα ουδέν πρόβλημα.
Κι όμως υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα τεράστιο, «αξιότιμοι κύριοι», επισημαίνει για πολλοστή φορά το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πιερίας σε νέα επιστολή του προς τη Διοίκηση Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας- Τμήμα Κατάστασης Ιατρικού Προσωπικού του Ιδρύματος, αφού σήμερα από το ΙΚΑ Κατερίνης λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως ακτινολόγος, οδοντίατρος, δερματολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και ενδοκρινολόγος.
«Για τις ελλείψεις αυτές σας ενημερώσαμε, τόσο εμείς όσο και ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κ. Χρυσάφης αλλά και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, όχι μια αλλά δεκάδες φορές», αναφέρουν οι συνταξιούχοι, αλλά … φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Κι αυτό την ώρα που, σύμφωνα με το Σωματείο Συνταξιούχων, τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ Κατερίνης συνταγογραφούν καθημερινά 80-100 ακτινογραφίες, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι προσφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς το νοσοκομείο Κατερίνης δεν δέχεται να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος.
Επιπλέον, η διαδικασία των ενστάσεων που ακολουθεί τους δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα για τη επιστροφή μέρους των χρημάτων που πληρώνουν στους ιδιώτες. Ενστάσεις που ο αριθμός τους φτάνει σήμερα τις 695 και «αν συνεχιστεί αυτή η πρακτική», επισημαίνεται στην επιστολή, «τότε θα χρειαστούμε μια επιτροπή ειδική για να εξετάζει μόνο τις ενστάσεις αυτές»!
Λύση στο πρόβλημα υπάρχει, λένε οι συνταξιούχοι, επανακαταθέτοντας παλαιότερη πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης για πρόσληψη ακτινολόγου με ειδική σύμβαση 2.000-3.000 ευρώ το μήνα, έως ότου προσληφθεί μόνιμος γιατρός, πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν και την οποία σίγουρα γνωρίζει η Διοίκηση του Ιδρύματος.

Όσο αφορά τις υπόλοιπες ελλείψεις σημειώνουν πως στα Πολυιατρεία υπηρετεί μόνον ένας οδοντίατρος, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων (η κεντρική διοίκηση υπολογίζει ότι είναι 29.865, το Σωματείο υποστηρίζει ότι ξεπερνούν, μαζί με τους συνταξιούχους, τις 55.000), ενώ για ενδοκρινολογική εξέταση οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πρέπει να κατευθυνθούν στη Θεσσαλονίκη.

«Κύριοι, αντιλαμβάνεστε ότι σε μια πολιτεία που υποστηρίζει πως σέβεται και τιμά τους συνταξιούχους δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια μεταχείριση. Πώς θέλετε να νιώθουμε περήφανα γηρατειά, όπως πολύ συχνά μας αποκαλείτε, τη στιγμή που δεν απολαμβάνουμε ούτε καν των υπηρεσιών εκείνων που κάθε πολιτισμένο κράτος παρέχει στους απόμαχους της ζωής;»,  καταλήγει η επιστολή του Σωματείου προς τα «περήφανα» αυτιά τόσο της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσο και των πολιτικών της προϊσταμένων που είναι εδώ και καιρό κοινωνοί των προβλημάτων των δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στην Πιερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: