Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Έργο περιβαλλοντικής ηθικής

BASIKO_1
Και επισήμως σε λειτουργία τέθηκε η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού Κατερίνης, αφού το Σάββατο το πρωί, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων. Το έργο κόστισε 10 εκ. ευρώ και ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, ενώ μπορεί να καλύψει το 50% και πλέον του πληθυσμού της Πιερίας. Πρόκειται.. για ένα σημαντικό έργο προστασίας του περιβάλλοντος, όπως επεσήμαναν στο σύνολό τους όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων.
BASIKO_2Στην τελετή εγκαινίων, η οποία έγινε υπό δυνατή βροχή, εκτός από τους οικοδεσπότες πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κατερίνης και δήμαρχο, παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης και Μαρία Μίχου, οι πρώην δήμαρχοι Σίμος Χαραλαμπίδης και Θεόφιλος Καμπερίδης, ο αντινομάρχης N. Μπουρονίκος, ο δήμαρχος Δίου Γ. Παπαχρήστος, εκπρόσωποι βουλευτών, ο πρώην βουλευτής Αντώνης Καρπούζας, δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πλήθος κόσμου.

BASIKO_3Την ικανοποίησή του, για την ολοκλήρωση του έργου, εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος τόνισε πως οι οικισμοί που θα εξυπηρετηθούν από το έργο συγκεντρώνουν πάνω από το 50% του πληθυσμού του νομού και κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται. «Συνολικά ο πληθυσμός που θα εξυπηρετείται αναμένεται να ανέλθει στις 120.000 άτομα κατά το θέρος της προσεχούς 20ετίας» είπε ο κ. Παπαζιώγας, επισημαίνοντας πως η Κατερίνη διαθέτει σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα το 98% των κατοικιών της πόλης και  επεκτείνεται σταδιακά για να καλύψει το σύνολο του σχεδίου  της.
Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, είπε ότι βασικός στόχος του είναι η ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης του αστικού ιστού και των διαμερισμάτων, καθώς και η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας που πηγάζει από τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα.
BASIKO_4«Η ΔΕΥΑΚ από το 2007 με τις προσπάθειες και του προηγούμενου προέδρου της κ. Περικλή  Τσιβανίδη, μέχρι και σήμερα υλοποίησε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των δικτύων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καλύπτοντας το 98% και πλέον της πόλης όσον αφορά το αποχετευτικό δίκτυο» υποστήριξε ο κ. Παπαζιώγας, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια που έχει καταβληθεί από διοίκηση και εργαζομένους ως «γιγαντιαία».
«Είμαστε περήφανοι ως Διοίκηση για αυτό το έργο. Γιατί πέραν των αριθμών, των κατασκευών και των ευχαριστιών, υπάρχει μια πραγματική διάσταση που δεν είναι συμβολικού χαρακτήρα. Αυτή τη στιγμή, ούτε μια σταγόνα λύματος δεν φεύγει ανεπεξέργαστη από το Βιολογικό Σταθμό προς τη θάλασσά μας, το Θερμαϊκό κόλπο», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, τονίζοντας ότι η εποχή όπου τα οικοσυστήματα μπορούσαν να δέχονται λύματα έχει περάσει και «για το Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑΚ αυτή η περίοδος ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Με θερμά λόγια για τη συνεργασία που είχε με τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, ώστε να παραδοθεί ένα άρτιο και τόσο σημαντικό έργο για το περιβάλλον, μίλησε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης.
Ο κ. Χιονίδης, τόνισε πως έχει σημασία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην ακυρώνει προσπάθειες προηγούμενων διοικήσεων, αλλά να προχωρά ακόμη πιο δυναμικά στην υλοποίηση των σημαντικών έργων. Ο δήμαρχος Κατερίνης έκανε ειδική αναφορά στους πρώην δημάρχους Σίμο Χαραλαμπίδη και Θεόφιλο Καμπερίδη, λέγοντας ότι σε μια εποχή όπου κανείς δεν μιλούσε για το περιβάλλον και χωρίς κοινοτικά πλαίσια, εκείνοι προτίμησαν να επενδύσουν σε αποχετευτικό σύστημα και βιολογικό καθαρισμό «και όχι να κάνουν μια ακόμη πλατεία».
BASIKO_5Ο κ. Χιονίδης, αναφέρθηκε και στη συμβολή της διοίκησης Αμοιρίδη στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, λέγοντας ότι σχεδιάστηκε και εντάχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά υλοποιήθηκε εγκαίρως από τη σημερινή.
«Πιστεύουμε στις αξίες της περιβαλλοντικής ηθικής, πέρα από τους αυστηρούς νόμους της Ελλάδας και της Ευρώπης» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο δήμαρχος, ο οποίος πρότεινε τη σύνδεση των τριών βιολογικών καθαρισμών του νομού (Κατερίνης, Κορινού, Αν. Ολύμπου), ώστε ο ένας να καλύπτει τον άλλον σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο τεχνικό πρόβλημα σε έναν εξ’ αυτών.

Για έργο τεράστιας σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος, μίλησε ο βουλευτής Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως πρόκειται για ένα έργο τεράστιο για τη νέα Κατερίνη, «των τριών ΔΕΥΑ και των 35 δημοτικών διαμερισμάτων», εκφράζοντας την άποψη πως η ΔΕΥΑ Κατερίνης με την εμπειρία που έχει, μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο ανάπτυξης όλης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στη δημιουργία υποδομών προστασίας του περιβάλλοντος
Αναφερόμενος στις προσπάθειες που κατέβαλε και ο ίδιος στο σχεδιασμό και στην έγκριση του συγκεκριμένου έργου, είπε «δεν ήταν εύκολο να πάρουμε έγκριση επέκτασης βιολογικού, όταν άλλες πόλεις δεν είχαν καν βιολογικό. Η προσπάθεια ήταν διαχρονική. Από τους πρώην δημάρχους Σίμο Χαραλαμπίδη, Θεόφιλο Καμπερίδη, Μενέλαο Τερζόπουλο το επιστέγασμα ήρθε με το σημερινό δήμαρχο Σάββα Χιονίδη. Όταν υλοποιείς τέτοια έργα, τότε μπορείς να πεις ότι αξίζει να ασχολούμαι με τα κοινά», κατέληξε.

«Η επιλογή της ημέρας των εγκαινίων είναι σημαντική και συμβολική» ανέφερε η βουλευτής Μαρία Μίχου, η οποία συνεχάρη το Σάββα Χιονίδη, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Αμοιρίδη, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να υλοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο. (
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: