Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Γρηγόρης Παπαχρήστος: Πολύφερνη «Καλλικρατική» νύφη

DHMARXOS_DIOY
Το ΕΣΠΑ δεν έχει κλείσει, μόλις άνοιξε, λέει ο δήμαρχος Δίου, εις απάντηση του ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γ. Παπαθανασίου
«Στην πορεία της συνένωσης με τους άλλους δύο δήμους της Νότιας Πιερίας, ο δήμος Δίου δεν προσέρχεται ως ...φτωχός συγγενής, αντίθετα μεταφέρει πλούσια προίκα, αποδεικνύοντας πως αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δεν αρκέστηκε στις κρατικές επιχορηγήσεις», αναφέρει ο δήμαρχος Δίου Γρηγόρης Παπαχρήστος.

Ο δήμαρχος του δεύτερου, σε πληθυσμιακό μέγεθος, δήμου του νομού, που από νωρίς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερο για την αιρετή περιφερειακή διοίκηση, με παρέμβασή του υπερασπίζεται το έργο της διοίκησής του και απαντά (χωρίς να τον κατονομάζει) στον κομματικό συνοδοιπόρο του αλλά ανεξάρτητο σήμερα υποψήφιο δήμαρχο του «Καλλικρατικού δήμου Δίου-Ολύμπου Γιώργο Παπαθανασίου και στα όσα δυσοίωνα για τους νέους δήμους προέβλεψε σε πρόσφατη γραπτή δήλωσή του («Π» 2.6.2010), υποστηρίζοντας ότι «το Δ’ Κ.Π.Σ και το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν σχεδόν κατανεμηθεί ή είναι προς το τέλος τους», ενώ ταυτόχρονα τον προτρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για το παρόν και το μέλλον του νέου δήμου, τη διοίκηση του οποίου επιδιώκει να κερδίσει στις επερχόμενες εκλογές.

Επιλέγοντας την ίδια οδό-της γραπτής δήλωσης- ο Γρηγόρης Παπαχρήστος αναφέρει:
«Από τη μία ο ‘Καλλικράτης’, από την άλλη η πρόωρη ‘υποψηφιολογία’ για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, φοβάμαι πως απέτρεψαν το ενδιαφέρον των φορέων, κυρίως της αυτοδιοίκησης, να ασχοληθούν με την προετοιμασία για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.
Με έκπληξη διάβασα δηλώσεις υποψηφίου δημάρχου πως το ΕΣΠΑ σχεδόν έκλεισε.
Αντίθετα, με μεγάλη βέβαια καθυστέρηση, μόλις άνοιξε.
Και αποτελεί για την τοπική αυτοδιοίκηση τη μοναδική δυνατότητα ένταξης μεγάλων έργων, τη στιγμή που οι εθνικοί πόροι είναι μηδαμινοί έως ανύπαρκτοι.
Οι δήμοι που δούλεψαν και προετοιμάστηκαν για το ΕΣΠΑ και αυτοί είναι για ακόμα μία φορά κυρίως οι μεγάλοι και εύρωστοι δήμοι, θα έχουν τη μοναδική ίσως ευκαιρία να εκτελέσουν σπουδαία και μεγάλα έργα.
Αισθανόμαστε ευτυχείς που, χωρίς να ανήκουμε στους ιδιαίτερα μεγάλους και εύρωστους δήμους, καταφέραμε μετά από συστηματική δουλειά να είμαστε προ των πυλών ένταξης μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ.
Η ένταξη του Βιολογικού καθαρισμού του δήμου μας θεωρείται ως δεδομένη, ο φάκελος είναι ήδη πανέτοιμος και εντός των ημερών κατατίθεται στο μέτρο ΕΠΠΕΡΑ του προγράμματος ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 13,5 εκατ. ευρώ.
Η αντιπλημμυρική προστασία του δήμου μας, για την οποία ο φάκελός μας είναι ώριμος εδώ και χρόνια, βρίσκει επιτέλους χρηματοδότηση μέσα από τα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του προγράμματος ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή αγωγών μεταφοράς ύδρευσης, είναι ο τρίτος έτοιμος φάκελος μας για ένταξη στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή επίσης του Λυκείου του δήμου μας, του οποίου ο φάκελος της μελέτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας από τη Ν.Α. σε συνεργασία με το δήμο μας, πρόκειται σύντομα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5,5 ευρώ.
Στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας, εντάσσεται επίσης το Νηπιαγωγείο του Αγίου Σπυρίδωνα.
Στον τομέα του Πολιτισμού σημαντικά έργα βρίσκονται σε πορεία ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου στον παρολύμπιο χώρο του Δίου, μελέτη που εκπονήθηκε από την ΚΖ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του δήμου μας και πρόσφατα μάλιστα εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, αποτελεί ένα σπουδαίο έργο, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ, που προορίζεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Επί πλέον στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΟΠΑΑΧ), έχουν ενταχθεί και μάλιστα εκτελούνται σημαντικά αγροτικά έργα όπως, κατασκευή ταμιευτήρων άρδευσης καθώς και έργα αγροτικής οδοποιΐας, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.
Τέλος έχει κατατεθεί πλήρης και ώριμος φάκελος στο μέτρο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του προγράμματος ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί και μάλιστα υλοποιείται το έργο «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΩ» του ίδιου προγράμματος με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ.
Είναι φανερό πως ο δήμος Δίου, στην πορεία της συνένωσης με τους άλλους δύο δήμους της Νότιας Πιερίας, δεν προσέρχεται ως φτωχός συγγενής, αντίθετα μεταφέρει πλούσια προίκα, αποδεικνύοντας πως αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δεν αρκέστηκε στις κρατικές επιχορηγήσεις.
Η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Δίου, μαζί με τα αναρίθμητα έργα που ολοκλήρωσε τα οχτώ χρόνια της θητεία της, αφήνει παρακαταθήκη στους δημότες της, έργα που για όλους μας ήταν όνειρο ζωής και τώρα γίνονται πραγματικότητα.
Καλό είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νέου μας δήμου Δίου-Ολύμπου να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας.
Είμαστε πάντα στη διάθεσή τους να τους δώσουμε όλα τα στοιχεία και την ενημέρωση, ώστε να τα εντάξουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα.
Είναι βέβαια υποχρέωσή μας, να ενημερώσουμε τους επόμενους από εμάς τι πρόκειται να παραλάβουν.
Ταυτόχρονα αποτελεί χρέος και δηλώνει υπευθυνότητα να γνωρίζει αλλά και να αναγνωρίζει κανείς, όταν μάλιστα θέλει να ασχοληθεί με τη διοίκηση ενός τόπου, ό,τι θετικό έχει συμβεί και προηγηθεί από τους προκατόχους του».(
Πολιτεία)
ΚΡΑΧΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: