Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Συνεδριάζουν για το μηχανισμό στήριξης

Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2010


Κρίσιμες συνεδριάσεις των Eurogroup και Εcofin στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο, ο μηχανισμός στήριξης των 750 δις ευρώ και η πρόταση για έλεγχο και έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν. Κάτω από τα 1,19 δολάρια υποχώρησε τη Δευτέρα το ευρώ, για... πρώτη φορά την τελευταία τετραετία, εξαιτίας της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η αμφιβολία για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, στη λήψη πρόσθετων μέτρων το φθινόπωρο προσανατολίζεται η κυβέρνηση, υπό την πίεση της δραματικής υστέρησης στα έσοδα, λόγω της μεγάλης ύφεσης που παρατηρείται στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στο πρώτο πεντάμηνο η υστέρηση έφθασε κοντά στα 700 εκ. ευρώ. Μεταξύ των μέτρων τα οποία θεωρούνται δεδομένα, κατά την Κομισιόν, είναι η μείωση των επιδομάτων ανεργίας, ο τερματισμός της καταβολής των επιδομάτων που αντικατέστησαν το δώρα Πάσχα - Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των συντάξεων.

Παράλληλα, αναμένεται ένταξη περισσότερων αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, αύξηση στην τιμή των τσιγάρων κατά 20 λεπτά, αύξηση κατά 10 λεπτά στα καύσιμα καθώς και επιβολή του λεγόμενου "πράσινου φόρου" που θα αντικαταστήσει τα τέλη κυκλοφορίας.

Στο μεταξύ, "ορθή", χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τη δήλωση, στο "Βήμα της Κυριακής", του εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν ποτέ δεν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κοπούν οι συντάξεις στο μισό.

Για "θέατρο σκιών" του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, το οποίο πρέπει να σταματήσει, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Για επίδομα αντί για σύνταξη μιλά το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού.

"Με το ασφαλιστικό η κυβέρνηση δε μπορεί να παίζει ούτε κρυφτό ούτε κυνηγητό" αναφέρει ο ΛΑΟΣ.

Σε απεργιακή εγρήγορση τα συνδικάτα. Απέχουν από τα καθήκοντά τους τη Δευτέρα και την Τρίτη, καθώς και στις 16 και 17 Ιουνίου, οι δικηγόροι, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό.

Εξάλλου, στην Αθήνα, αναμένεται στις 14 του μηνός κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έως τις 18 Ιουνίου θα έχει επαφές με την Ελληνική ηγεσία για την πορεία υλοποίησης των μέτρων, καθώς και όλες οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δηλώνει στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο υπουργός Οικονομικών και επισημαίνει ότι στο πρώτο πεντάμηνο τα έσοδα αυξήθηκαν 8% σε σχέση με πέρυσι.

Ο κύριος Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει εξάλλου ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου έως την επόμενη δόση και προαναγγέλλει τη δημοσιοποίηση, σε μηνιαία βάση, των δαπανών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ταμείων.

Παράλληλα τονίζει ότι σύντομα οι πρόσθετες δαπάνες που ζητούν οι υπουργοί θα εγκρίνονται υποχρεωτικά από το κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: