Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ - ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ» ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ EURANET ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΙΤΣΟ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗ


ΤΡΙΤΗ 11-5-2010

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συνομιλήσουμε τώρα με τον κ. Κρίτωνα Αρσένη, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έναν από τους νεότερους Ευρωβουλευτές, στην Ευρώπη γενικότερα, όχι ..
μόνο Έλληνες. Κύριε Αρσένη, καλή σας μέρα.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα και καλημέρα στους ακροατές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Αρσένη, σήμερα Ημέρα της Ευρώπης, 60α γενέθλια λοιπόν, σβήνουμε τα  60 κεράκια της Ένωσης. Εσείς με την ματιά σας και ως νέο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, βλέποντας και τους θεσμούς να λειτουργούν εκ των έσω τι θα λέγατε για τη σημερινή Ευρώπη; Πως θα τη χαρακτηρίζατε;
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Πραγματικά νιώθω ότι ενώ η ευρωπαϊκή ιδέα έχει πετύχει όσο ποτέ, η Ε.Ε. βρίσκεται στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της Ευρώπης. Ας δούμε πρώτα το πρώτο σκέλος γιατί έχουν πετύχει. Όλη η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με τις στάχτες των χωρών μας όπως τις άφησε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
                        Είχε προηγηθεί ο Α’, έπρεπε να μπει κάποιο τέλος, έπρεπε να μην υπάρξει και τρίτος. Χρειαζόμασταν να πρυτανεύσουν οι αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης αντί του ανταγωνισμού των ευρωπαϊκών χωρών. Το πετύχαμε αυτό, πετύχαμε την ειρήνη. Είμαστε σε μια Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, που κανένας δεν βλέπει ορατή κάποια μεγάλη σύγκρουση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.
                        Πετύχαμε πολλά περισσότερα. Αν θέλετε κατά τη γνώμη μου πετύχαμε κάτι μοναδικό για την ανθρωπότητα συνολικά. Έχουμε διακριτές ταυτότητες, είμαστε διαφορετικές χώρες χωρίς να απειλείται η εθνική μας κυριαρχία και η εθνική μας αξιοπρέπεια. Την ίδια στιγμή μοιραζόμαστε σύνορα, νόμισμα, πάρα πολλές, 16 χώρες, πολιτικές και ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εφαρμογή των κοινών πολιτικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είπατε κι εσείς κ. Αρσένη ναι μεν τα όπλα έχουν σιγήσει, πλην όμως οι αγορές δεν λένε να σιγήσουν. Δηλαδή το πρόβλημα ακριβώς έτσι όπως το θέτετε ότι είναι 16 χώρες οι οποίες μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, είχαμε τη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή, που ουσιαστικά ήταν μια συνεδρίαση θωράκισης κατά κάποιο τρόπο της Ένωσης.
                        Βέβαια σ’ αυτό θα ήθελα ένα σχόλιο. Πρώτον για το Eurogroup και δεύτερον όσον αφορά την αλληλεγγύη. Κατά τη γνώμη σας πώς εκφράζεται η αλληλεγγύη αυτή τη στιγμή στην Ένωση τη στιγμή που η κα Μέρκελ έχει εκλογές στην Ρηνανία – Βεστφαλία και από κει και πέρα αν θέλετε η συνολική ευρωπαϊκή πολιτική της εξαρτάται από μια εσωκομματική ατζέντα;
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Είναι ακριβώς το δεύτερο σκέλος της ανάλυσης. Είναι ακριβώς ότι βρισκόμαστε σε κρίση. Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας μας. Λείπουν ακόμα θεσμοί και εργαλεία πολιτικής απαραίτητα για τη θωράκιση του κοινού μας εγχειρήματος.
                        Είναι σαν να χτίζουμε ένα σπίτι όλοι μαζί και να μην έχουμε λάβει υπόψη ότι πρέπει να έχουμε και αντισεισμική προστασία. Χρειαζόμαστε
πάγιους θεσμούς, ώστε οι αγορές να μη μπορούν να παίξουν με κάθε μία χώρα του Ευρώ και της Ε.Ε. ξεχωριστά και με το Ευρώ συνολικά.
                        Αυτό που βλέπουμε είναι ότι πραγματικά η Ελλάδα -και αν θέλετε αυτή είναι η βαθιά πεποίθηση μου- ότι η Ελλάδα θα βγει δυνατή από αυτή την κρίση και ότι καμιά θυσία δεν θα πάει χαμένη.
                        Αυτός ο αγώνας, ο παράλληλος αγώνας που δίνουμε, και ως Ελλάδα και ως Ευρωβουλευτές, είναι αυτή η κρίση η ευρωπαϊκή όπως θα είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει ευκαιρία και για την Ευρώπη. Γιατί πραγματικά είδαμε ότι η Ευρώπη χαρακτηρίζεται ακόμα από μια θεσμική ανωριμότητα, είδαμε ακόμη την Ευρώπη στην πρώτη κρίση, με το που κουνήθηκε το κοινό μας σπίτι, όλοι να τρέχουν στα παλιά δικά τους σπίτια. Χρειαζόμαστε πραγματικά να ωριμάσουμε.
                        Και αν θέλετε η αλλαγή της στάσης της κα Μέρκελ από την αρχή της κρίσης έως σήμερα δείχνει ότι με όλο αυτό το βάρος που επωμιζόμαστε εμείς οι Έλληνες, με όλες αυτές τις τεράστιες θυσίες, καταφέρνουμε ακόμη μια φορά να προσφέρουμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μέσα από αυτή την κρίση ωριμάζει και αλλάζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γενικώς το Ευρώ περνάει κρίση και αυτό είναι ένα γεγονός. Και καθώς τα οικονομικά καθορίζουν κατά το μέγιστο την οικονομική και κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της Ευρώπης μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη όπως είπατε -κατ’ αρχήν η Ελλάδα θα βγει δυνατή πιστεύετε- η Ευρώπη θα βγει δυνατή από αυτή την κρίση;
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Αυτό είναι το στοίχημα. Η Ευρώπη ή θα βγει δυνατή ή πραγματικά θα δεχθεί ένα πλήγμα το οποίο δεν ξέρουμε κανένας τι επιπτώσεις μπορεί να έχει, μέχρι που μπορεί να φτάσει. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχουν καταφέρει πάρα πολύ απίθανα πράγματα. Απίθανα στο να το φανταστεί κανείς να επιτυγχάνονται.
                        Έχουμε καταφέρει πραγματικά να χτίσουμε ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Να έχουμε το κοινό νόμισμα, τα κοινά σύνορα, τις κοινές πολιτικές και την εφαρμογή των πολιτικών. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω. Για την Ε.Ε. δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Αρσένη, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με αυτή την φρέσκια ματιά και τις φρέσκιες ιδέες πάντα για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Καλή σας ημέρα.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ: Καλημέρα. Γεια σας

Δεν υπάρχουν σχόλια: