Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΤΕΙ Κατερίνης: Είναι εδώ και ζητάει την προσοχή μας

BASIKO_1
Για τις φοιτητικές εκλογές της μεθεπόμενης Τετάρτης ετοιμάζονται οι παρατάξεις του ΤΕΙ Κατερίνης, ελπίζοντας σε μια μεγαλύτερη, αυτή τη φορά, συμμετοχή στις κάλπες. Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου πάντως δεν αγωνιά μόνο για τα ποσοστά αποχής των συμφοιτητών του από την εκλογική διαδικασία, αλλά και για την αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της απέναντι στα προβλήματα της εκπαιδευτικής τους κοινότητας…
Το εκλογικό κλίμα στο Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του Παραρτήματος... Κατερίνης του ΑΤΕΙΘ δε μοιάζει με κείνο των μεγάλων Πανεπιστημίων, όπου οι συγκρούσεις των φοιτητικών παρατάξεων είναι σφοδρές και φασαριόζικες. Εδώ τα πράγματα δείχνουν ήσυχα. Ίσως τόσο πολύ, που να μην παίρνει χαμπάρι η τοπική κοινωνία ότι φιλοξενεί εκατοντάδες φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα που ξεκινούν από τον τίτλο του Τμήματός του και φτάνουν μέχρι τις μετακινήσεις τους, την εστίαση και τη στέγασή τους.
Αυτό είναι το «παράπονο» του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου και γραμματέα της ΠΑΣΠ Μανώλη Μπίστη. Ότι ο δήμος της πόλης, η τοπική κοινωνία και οι φορείς της (που, παρεμπιπτόντως είχαν μοχθήσει πολύ για να δημιουργηθεί ΤΕΙ στην Κατερίνη), συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει. «Μερικοί δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει!», λέει.
Κι όμως είναι εκεί, με τους εκατοντάδες φοιτητές του, που ζητούν υποστήριξη και από την πολιτεία και από το δήμο, για να νοιώσουν μέλη της μεγάλης εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας από τη μια και της μικρής τοπικής κοινότητας της Κατερίνης από την άλλη.

BASIKO_2Κυρίαρχο ζήτημα για το Τμήμα του ΤΕΙ Κατερίνης, όπως λένε ο πρόεδρος του Συλλόγου και ο ταμίας, ο Νίκος Ταμπάκης, είναι η μετονομασία του, από Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων σε Τμήμα Εφοδιαστικής (Logistics), αίτημα της γενικής συνέλευσης του Τμήματος και του ΑΤΕΙ-Θ που εκκρεμεί, δημιουργώντας πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του αιτήματος, η μετονομασία είναι απαραίτητη, ώστε ο τίτλος του Τμήματος να ανταποκρίνεται ορθότερα στο πραγματικό αντικείμενο σπουδών και τις ικανότητες που αποκτούν οι απόφοιτοί του στα Logistigs (που στα ελληνικά αποδίδεται με τον όρο Εφοδιαστική), καθώς ο ισχύων τίτλος δημιουργεί σύγχυση ως να πρόκειται για τμήμα που ασχολείται με τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που θα έκαναν ευκολότερη τη ζωή των φοιτητών του ΤΕΙ, αν κάποιος από τους αρμόδιους (από κείνους που διεκδικούσαν με σθένος τη δημιουργία το Τμήματος στην Κατερίνη) φρόντιζε να σκύψει πάνω τους. Ένα από αυτά είναι και η μεταφορά των φοιτητών από το σταθμό των υπεραστικών ΚΤΕΛ, καθώς οι μισοί πηγαινοέρχονται καθημερινά, από τον τόπο διαμονής τους, αλλά δεν υπάρχει γραμμή αστικού ΚΤΕΛ για να μεταφερθούν στο κτίριο του ΤΕΙ.

Και να φανταστεί κανείς ότι αυτό είναι το λιγότερο και φθηνότερο που θα μπορούσε να γίνει. Γιατί αυτό που ζητούν οι φοιτητές, όπως λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, είναι να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες, για να μην τους «τρώνε» τα δρομολόγια.

BASIKO_3Τα παραπάνω είναι μόλις μερικά από τα βασικά αυτονόητα αιτούμενα των φοιτητών. Ο κατάλογος είναι μακρύς και θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όσο η πολιτεία θα υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία και όσο η τοπική κοινωνία και οι φορείς της θα αδιαφορούν ή θα αμελούν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες σπουδών και διαβίωσης των φοιτητών τους.

Για την ώρα πάντως, όπως λέει ο πρόεδρος κι ο ταμίας του Φοιτητικού Συλλόγου του ΤΕΙ προέχουν οι εκλογές της 19ης Μαΐου και η όσο το δυνατόν μαζικότερη προσέλευση των συμφοιτητών τους στις κάλπες για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους. Οι ίδιοι δεν ανησυχούν για την τύχη της παράταξής τους, της ΠΑΣΠ. Εδώ και τέσσερα χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη (και με αυτοδυναμία) και εκτιμούν ότι, παρά τη συγκυρία, θα ξανακατακτήσουν την πρωτιά έναντι της ΔΑΠ, της Πανσπουδαστικής και του ΔΑΡΑΣ (Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων) που αναμένεται να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια.(
Πολιτεία/Β.Χ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: