Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος


NOMARXHSΟι αρχαιολόγοι, υποστηρίζει ο Νομάρχης, δίνουν αυθαίρετες ερμηνείες στον νόμο «περί προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
Μια μέρα πριν τη συνάντηση των φορέων της Πιερίας με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Νομάρχης Πιερίας, με δηλώσεις του στην «Π», αναφέρεται στα ...

προβλήματα που δημιουργούνται στην έκδοση οικοδομικών αδειών από την εφαρμογή-ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας από την προϊσταμένη της ΚΖ Εφορίας.

Ο Γιώργος Παπαστεργίου επιμένει ότι δεν προκύπτει από κανένα σημείο του νόμου «περί προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του 2002 δικαίωμα για τους αρχαιολόγους να αποφασίζουν υπέρ ή κατά της ανέγερσης κτισμάτων σε περιοχές που δεν παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Ο συγκεκριμένος νόμος δίνει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, υποστηρίζει ο νομάρχης Πιερίας, όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, ο εντοπισμός έρευνα και καταγραφή-τεκμηρίωση και μελέτη των στοιχείων. Τη διατήρηση και την αποτροπή της καταστροφή κάθε έμμεσης ή άμεσης βλάβης, την αποτροπή της παράνομης ανασκαφής, της κλοπής και της παράνομης εξαγωγής, τη συντήρηση και την αναγκαία κατά περίπτωση αποκατάστασή της, τη διευκόλυνση της πρόσβασης και την επικοινωνία μ’ αυτήν των πολιτών, την παιδεία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά.
«Δεν ξέρω από ποιο σημείο του νόμου πηγάζει, ότι για να χτίσεις έναν επιπλέον όροφο, χρειάζεται άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία», αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου, υποστηρίζοντας ότι με η Αρχαιολογική Υπηρεσία «με τρόπο αντιδημοκρατικό δεν δίνει άδειες, ούτε καν για προσθήκη ή επέκταση».
«Ο νόμος είναι ξεκάθαρος» τονίζει ο νομάρχης, ο οποίος κατηγορεί τους αρχαιολόγους, ότι δίνουν αυθαίρετες ερμηνείες στον συγκεκριμένο νόμο.
Όσον αφορά την αυριανή συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Παπαστεργίου σημειώνει ότι θα επιδιώξει να αποσαφηνιστεί «μια και καλή», τι ισχύει και πού ισχύει. «Δεν έχει κανένας αντίρρηση να παρίστανται αρχαιολόγοι κατά το σκάψιμο για την ανέγερση μιας οικοδομής και αν βρεθεί κάτι που κρίνουν σημαντικό να σταματήσουν τις εργασίες, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό από ότι γίνεται σήμερα», λέει χαρακτηριστικά.
«Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού, να ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι οι αρχαιολόγοι εκείνοι που αποφασίζουν για όλα σε έναν νομό. Τους νόμους τους σέβονται όλοι. Και οι αρχαιολόγοι και εμείς και κανείς δεν μπορεί να τους ερμηνεύει κατά βούληση», τονίζει ο νομάρχης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12.00 το μεσημέρι και εκτός από τους βουλευτές του νομού έχουν κληθεί ο νομάρχης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του Ολύμπου.

Η αυριανή συνάντηση αποφασίστηκε στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου τον περασμένο Απρίλιο και στην οποία συμμετείχαν οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Φορέων της Πιερίας. «Οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα χρησιμοποιηθούν στη συνάντηση με σκοπό  την αναζήτηση, με πνεύμα δικαίου και κατανόησης, της προσφορότερης λύσης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νότια Πιερία με την εφαρμογή της  υπουργικής απόφασης του 1985 (χαρακτηρισμός του Πιερικού Όλυμπου ως Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τόπου) και του Ν. 3028/2002 «περί προστασίας Αρχαιοτήτων-Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο τύπου του βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου.(
Πολιτεία/Β.Ζ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: