Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Έρευνα της ICAP παρουσιάστηκε σε συνάντηση στο επιμελητήριο

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Πλήγμα σε επιχειρήσεις λόγω Τεμπών
* Το 70,1% των πιερικών επιχειρήσεων έχουν μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα
* Επλήγησαν περισσότερο επιχειρήσεις στα όρια των δήμων Αν.Ολύμπου, Λιτοχώρου, Παραλίας, Πιερίων και Μεθώνης
* Η. Χατζηχριστοδούλου: Και τώρα ήρθε η ώρα για διεκδίκηση αποζημιώσεων
Σοβαρότατα πλήγματα δέχθηκε σημαντικός ....αριθμός επιχειρήσεων στην Πιερία, κυρίως τουριστικών, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην κοιλάδα των Τεμπών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού το επιμελητήριο Πιερίας και η εταιρία ICAP Α.Ε. και που παρουσιάστηκε σε συνάντηση που οργάνωσε το επιμελητήριο το βράδυ της Τρίτης 13/4 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.

Η συνάντηση

Στη συνάντηση αυτή στελέχη της ICAP A.Ε. παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία, η οποία κατέδειξε ότι το 70,1% των πιερικών επιχειρήσεων έχουν μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα λόγω του κλεισίματος των Τεμπών. Επίσης, συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας, 19 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση στο επιμελητήριο Πιερίας με τους βουλευτές του νομού.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, εκπρόσωποι των βουλευτών Ν. Πιερίας Μαρίας Μίχου και Κώστα Κουκοδήμου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας στην Κατερίνη Ιωάννης Στεργίου, ο πρόεδρος, Παναγιώτης Τσακπουνίδης, καθώς και μέλη του συλλόγου οικονομολόγων Ν. Πιερίας, ο πρόεδρος του συλλόγου φοροτεχνικών Ν. Πιερίας Αστέριος Σιδερίδης, ο Διευθυντής των Olympus Plaza Παύλος Μπλιάτης, στελέχη της εταιρείας ICAP A.E., καθώς επίσης και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

Βασικότερα συμπεράσματα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε στις πιερικές επιχειρήσεις το κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών, έχουν ως εξής:

• Το 70,1% του συνόλου του δείγματος εμφανίζεται να επηρεάζεται αρνητικά από το κλείσιμο της οδικής αρτηρίας των Τεμπών όπως φανερώνει η σύγκριση του διμήνου Δεκεμβρίου 2009 – Φεβρουαρίου 2010.

• Ανά Τομέα Δραστηριότητας, γίνεται εμφανές ότι περισσότερο επηρεάσθηκε ο τομέας του Τουρισμού, συνδέοντας τα μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα με το κλείσιμο των Τεμπών σε ποσοστό 93%, ακολουθούν οι Υπηρεσίες με ποσοστό 82%, ενώ σχετικά μικρότερη είναι η επίδραση στην μεταποίηση με ποσοστό 46%.

• Εξάγεται από την έρευνα ότι έχουν πληγεί περισσότερο οι Δήμοι  Ανατολικού Ολύμπου, Λιτόχωρου, Πιερίων, Παραλίας και Μεθώνης. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μέγεθος της επίπτωσης είναι σημαντικά μεγαλύτερο στη νότια Πιερία, ακολουθούν η Βόρεια και η Κεντρική Πιερία.

•Οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 5 άτομα επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

• Σε σχέση με την εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το έτος 2009 έναντι του 2008:
? οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών το 2009 έναντι του 2008
? Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων το 2009 έναντι του 2008.

• Σε σχέση με τη εξέλιξη των οικονομικών αποτελεσμάτων κατά το δίμηνο Δεκ 2009 – Φεβ 2010 έναντι του διμήνου Δεκ 2008 – Φεβ 2009:
? οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικό κύκλο εργασιών το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικό κύκλο εργασιών.
? οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν ανοδικά κέρδη προ φόρων το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010 έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009 επηρεάστηκαν λιγότερο από το κλείσιμο των
Τεμπών, σε σχέση με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν πτωτικά κέρδη προ φόρων.

• Οι κύριοι λόγοι σχετιζόμενοι με το κλείσιμο των Τεμπών που οδήγησαν σε μη αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα είναι η απώλεια κύκλου εργασιών λόγω μειωμένων διελεύσεων στην περιοχή δραστηριοποίησης σε ποσοστό 82% και η μείωση ανταγωνιστικότητας σε σχέση με ομοειδής επιχειρήσεις άλλων νομών σε ποσοστό 23%.

• Τα εκτιμώμενα ως πιο κατάλληλα ανταποδοτικά μέτρα είναι η άμεση οικονομική αποζημίωση με σταθμισμένη βαθμολογία 4 και η παράταση καταβολής ΦΠΑ με σταθμισμένη βαθμολογία 2,6, ενώ σημαντική θεωρείται και η παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και η ρύθμιση υφιστάμενου δανεισμού, αμφότερα με σταθμισμένη
βαθμολογία 2,5.

• Ο μέσος όρος μεταβολής των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα κατά το δίμηνο Δεκ2009-Φεβ2010
έναντι του διμήνου Δεκ2008-Φεβ2009, λόγω του κλεισίματος των Τεμπών ήταν:
? 28,8% και 30,6% άνοδος κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα και
? 45,1% και 46,1% πτώση κύκλου εργασιών και κερδών προ φόρων αντίστοιχα

Τέλος, η συσχέτιση των λόγων μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων που επέφερε το κλείσιμο των Τεμπών με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:
• Αναφορικά με την απώλεια εσόδων λόγω μειωμένων διελεύσεων, που αποτελεί τον κυριότερο συνολικά λόγο μη αναμενόμενων οικονομικών αποτελεσμάτων, τη μεγαλύτερη
βαρύτητα στον λόγο αυτόν αποδίδουν οι επιχειρήσεις του τομέα υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις του τομέα εμπορίου.

Η συσχέτιση των ανταποδοτικών μέτρων που βαθμολογήθηκαν από τις επιχειρήσεις με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων έδειξε ότι:
• Αναφορικά με την άμεση οικονομική αποζημίωση, που βαθμολογείται υψηλότερα σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα από το σύνολο των επιχειρήσεων, τη μεγαλύτερη βαθμολογία δίνουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών και τη μικρότερη οι επιχειρήσεις εμπορίου και τουρισμού.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Μιλάνε και οι αριθμοί»

«Στόχος της έρευνας ήταν να μη μείνουμε στα λόγια αλλά να προχωρήσουμε σε αποδείξεις ότι το κλείσιμο των Τεμπών είχε όντως καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις του Ν. Πιερίας. Μιλάνε και οι αριθμοί.
Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα παραπάνω αναφορικά με τα μεγέθη των οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις του νομού. Οι επιχειρηματίες είναι πλέον σε απόγνωση. Αυξήθηκαν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που τίθενται σε αδράνεια ή προχωρούν ακόμη και σε διακοπή δραστηριότητας.
Καλέσαμε σε ανοιχτή συζήτηση στελέχη της τοπικής κοινωνίας ώστε όλοι να γίνουν κοινωνοί του πραγματικού προβλήματος της τοπικής οικονομίας. Έχοντας στα χέρια μας μία εμπεριστατωμένη μελέτη, προχωρούμε στη σύνταξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη διεκδίκηση οικονομικών αποζημιώσεων.
Για το σκοπό αυτό καλέσαμε επικουρικά τους συλλόγους οικονομολόγων – φοροτεχνικών, ώστε να συνεργαστούμε αναφορικά με το πλαίσιο της διεκδίκησης. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, όμως το κράτος οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου.

Διεκδικήσεις

Πέρα από την άμεση οικονομική αποζημίωση για τις επιχειρήσεις – μέλη, το επιμελητήριο Πιερίας ζητά από το κράτος στήριξη της επιχειρηματικότητας με μέτρα όπως η παράταση καταβολής ΦΠΑ, η Ρύθμιση υφιστάμενου Δανεισμού και η Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
«Τη στήριξη των επιχειρήσεων της Πιερίας με ευνοϊκά μέτρα τη ζητήσαμε από τις αρχές Φεβρουαρίου από την Υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη όταν παραβρέθηκε στην ετήσια διεξίωσή μας και γνώρισε από κοντά το μέγεθος του προβλήματος από τη διακοπή της κυκλοφορίας μέσω των Τεμπών.
Ακολούθησαν δύο επιστολές προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας όπου ζητάμε τα συγκεκριμένα μέτρα ρύθμισης πλην των οικονομικών αποζημιώσεων.
Πλέον η επόμενη κίνηση  είναι η μετάβαση στην Αθήνα όπου θα καταθέσουμε στα αρμόδια υπουργεία την έρευνα και ολοκληρωμένη πρόταση διεκδικήσεων που θα συμπεριλαμβάνει και την άμεση οικονομική αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: