Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Πιερία δια θαλάσσης

dimos-pydnas-4
Στην υλοποίηση της ιδέας για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πύδνας με τις βόρειες Σποράδες επικεντρώνει τις προσπάθειές του ο δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με φορείς της Σκιάθου, αλλά και με παράγοντες που μπορεί να στηρίξουν αυτήν την ιδέα.
basiliadisavramidisΟι συνθήκες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πιερίας με τη Θεσσαλονίκη, τις Βόρειες Σποράδες και τη Χαλκιδική φαίνεται να έχουν ωριμάσει, αφού τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα, κυρίως στη Σκιάθο, γύρω από την προώθηση της ιδέας. Μάλιστα, προσφάτως ο Εμπορικός Σύλλογος της Σκιάθου διοργάνωσε για το θέμα ημερίδα, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Πύδνας.
Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Βασιλειάδης, στην ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Σκιάθου, κατέθεσε τη μελέτη του ΕΒΕ και όπως προέκυψε, «αυτή αποδείχθηκε ένα καλό επιχείρημα για να προωθηθεί η ιδέα» είπε στην «Π» ο δήμαρχος Πύδνας, σημειώνοντας πως η ύπαρξη μιας τέτοιας μελέτης αιφνιδίασε τους συνομιλητές μας ευχάριστα.
«Από τη μελέτη βιωσιμότητας αποδεικνύεται ότι το εγχείρημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πιερίας, Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης και Βόρειων Σποράδων, μπορεί να είναι μια συμφέρουσα επιχειρηματική ιδέα και να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από και προς όλες τις περιοχές που συνδέονται ακτοπλοϊκά», τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους φορείς της Σκιάθου για τον όσο δυνατόν καλύτερο συντονισμό της προσπάθειας.
Υποστήριξε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη λειτουργία της γραμμής, σημειώνοντας ότι τις προσεχείς μέρες πρόκειται να συναντηθεί με στέλεχος εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της θαλάσσιας διασύνδεσης.

Αναφερόμενος στις τυχόν ελλείψεις του λιμανιού της Πύδνας, ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει συνάντηση με λιμενολόγο για να συζητήσει μαζί του θέματα που αφορούν το λιμάνι. «Όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα, που προς το παρόν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αξιοποίησης και ανάδειξης των λιμανιών της Πιερίας, είναι ότι η διαχείρισή τους γίνεται από το Λιμενικό Ταμείο και όχι από τους δήμους, όπως γίνεται σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ο δήμαρχος Πύδνας, σημείωσε ότι επανειλημμένως έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών να περάσει η διαχείριση του λιμανιού της Πύδνας στο δήμο, με τη δημιουργία ενός Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως έχει γίνει σε άλλους δήμους της χώρας. «Το γεγονός αυτό μας δένει τα χέρια», λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως αν δεν περάσει η διαχείριση του λιμανιού σε ένα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, δεν υπάρχει δυνατότητα εκπόνησης μελετών και χρηματοδότησης των λιμανιών από πλευράς του δήμου.
Ο δήμος Πύδνας έχει στείλει σειρά επιστολών στους αρμόδιους φορείς με το συγκεκριμένο αίτημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης των λιμανιού.(
Πολιτεία/Β.Ζ.) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: