Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

“αλλάζουμε εποχή”

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο στη βουλή
“αλλάζουμε εποχή”
Σκληρή κόντρα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών
Σκληρή κόντρα στη Βουλή κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής χθες, με ψήφους 158 υπέρ, έναντι 128 κατά. Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, υπεραμύνθηκε του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι με αυτό αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στη φορολόγηση των εισοδημάτων. «Είναι μία ακόμη προϋπόθεση για να καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε. Τόνισε ότι πρέπει να.... αλλάξει ριζικά το μοντέλο διοίκησης στην Ελλάδα, ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στη χώρα. «Η χώρα μας μπορεί να απέφυγε την οικονομική χρεοκοπία και σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις την επάνοδο στην σταθερότητα και την ανάπτυξη, όμως προϋπόθεση είναι να ανατραπεί το μοντέλο διοίκησης της χώρας. Διότι αυτό σίγουρα χρεοκόπησε», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια φράση του, η οποία εντόνως έχει σχολιαστεί από τη ΝΔ:  «Πάντα λέγαμε ότι λεφτά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα ήταν, πού πήγαιναν», για να συνεχίσει:
«Προβλήματα, βεβαίως, υπήρχαν πάντα. Δεν το αρνούμαστε, θα ήταν στρουθοκαμηλισμός. Αυτό όμως το απερίγραπτο πλιάτσικο, η έλλειψη ευθύνης, ο δραματικός απολογισμός, ανήκει στη ΝΔ. Και είναι αυτές οι πράξεις, κ. Τσίπρα, που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό θατσερικό περιβάλλον και επιτήρηση από διεθνείς θεσμούς και αγωνιζόμαστε με τις πολιτικές μας να φύγουμε απ’ αυτήν την κατάσταση. Σε αυτό σας καλούμε να συμβάλετε.»
Σχολιάζοντας τη στάση της μειοψηφίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως η Νέα Δημοκρατία υπερασπίζεται όσα συνέβησαν κατά τη διακυβέρνησή της.
«Μιλάτε, κ. Σαμαρά, για τις δανειακές ανάγκες που αυξήθηκαν κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και τολμάτε να ρωτάτε πού βρίσκονται σήμερα τα spreads; Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, για μια δικαιότερη Ελλάδα. Καταψηφίζετε επί της αρχής, χαίρομαι που αναφερθήκατε στα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια Ελλάδα, που αδημονούν οι πολίτες. Και αφήστε τις τετριμμένες κριτικές περί καθυστέρησης, όταν εμείς κάναμε πρωτοφανή διαβούλευση πριν την κατάθεσή του.
Η ομιλία του πρωθυπουργού έκλεισε με την αίσθηση βεβαιότητας ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές, που αναγνωρίζουν πως «δεν πάει άλλο».
«Απευθύνω, λοιπόν, παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε εποχή. Να αποδείξουμε ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και ότι μπορούμε να ζήσουμε όλοι μαζί σε μια καλύτερη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα δουλεύει νύχτα μέρα για να γυρίσουμε σελίδα και θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα.»
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο πρόχειρο, άδικο, αντιαναπτυξιακό και υφεσιακό. Ο κ. Σαμαράς απέφυγε, εν όψει της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα με τον πρωθυπουργό, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, ενώ για τα πρόσφατα, μικρότερης χρονικής διάρκειας, απέδωσε τον υπερδιπλασιασμό των spreads στο ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
«Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορείτε να πάρετε και να εφαρμόσετε μέτρα εξυγιάνσης. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων σας. Γιατί, προκαλούν μάλλον μεγαλύτερη ύφεση παρά μικρότερα ελλείμματα.» Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ως απίστευτα πρόχειρο, αποδεικνύοντας, όπως σημείωσε, ότι δεν υπήρχε από πριν ως σχέδιο, εξ ου και οι αλλεπάλληλες αλλαγές και παλινδρομήσεις.
Είπε ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο γιατί επιφέρει μεν μικρές ελαφρύνσεις, αλλά ταυτόχρονα τις παίρνει πίσω με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, κυρίως τον ΦΠΑ και το φόρο στα καύσιμα.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε λόγο για αντιλαϊκά μέτρα, ενώ είπε πως ενώ τόσα χρόνια αυξάνονταν οι έμμεσοι φόροι, πλέον αυξάνονται ραγδαία και οι άμεσοι. «Λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος» χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Διαφωνούμε πλήρως με την ιδεολογία που υπάρχει στο φορολογικό. Αυτά που κάνετε εσείς σήμερα τα έκανε το Σοβιέτ πριν 100 χρόνια» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Τσίπρας, με τη σειρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσχωρεί στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη φράση του πρωθυπουργού «λεφτά υπάρχουν»: Είχε δίκιο ο προεκλογικός κ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Μόνον που τα λεφτά αυτά δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε, ούτε στα 11,8 δισ. κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ούτε στις 10.000 off shore ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισ. http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: